Tikimasi, kad Jean-Claude Junckeris pasitrauks iš lenktynių dėl Europos Komisijos prezidento posto po to, kai prarado Vokietijos kanclerės Angelos Merkel paramą, diplomatiniai šaltiniai sakė telegraph.co.uk. Buvęs Liuksemburgo ministras pirmininkas J. Junkeris kritikuojamas dėl mažo nusiteikimo vykdyti reformas.

Jis neturi ir lyderių palaikymo – pasak telegraph.co.uk, Davidas Cameronas, Italijos premjeras Matteo Renzi ir A. Merkel G7 susitikime Briuselyje šią savaitę savo kalbomis priešinosi J. Junckerio kandidatūrai.

Teigiama, kad M. Renzi ir A. Merkel nori pradėti paieškas moters, kuri bus „susitarimo kandidatas,“ Europos Komicijos vadovo postui užimti – ir tuo pačiu taps pirmąja moterimi, vadovaujančia komisijai.

Kandidatėmis, pasak telegraph.co.uk, laikomos Lietuvos prezidentė D. Grybauskaitė ir Danijos premjerė Helle Thorning-Schmidt.

Šios dvi moterys kaip galimos kandidatės minimos ir „The Independent“ straipsnyje – rašoma, kad H. Thorning-Schmidt ir D.Grybauskaitė, abi turi Briuselio patirties, ir Europos pareigūnų yra svarstomos kaip kandidatės Europos Komisijos vadovo darbui, po to, kai D. Cameronas pabrėžė pasipriešinimą J. Junckerio kandidatūrai.

Šios spėlionės dėl D. Grybauskaitės pretendavimo į EK vadovus atrodo gana keistai. Mat tokiu atveju Lietuvos prezidentė turėtų viską mesti ir atsisakyti tik ką iškovotos antrosios kadencijos. Taigi toks D. Grybauskaitės karjeros vingis reikštų ir pirmalaikius prezidento rinkimus. Toks scenarijus atrodo praktiškai neįmanomas.