Paskelbus balsavimo rezultatus, šio įstatymo šalininkai, užpildę visas parlamento rūmų vietas, skirtas visuomenei, pratrūko džiaugsmu. Už įstatymo projektą pasisakė 71 iš 92 parlamentarų, rašo „The Telegraph“.

„Tai istorinis momentas, - džiaugsmu netvėrė gėjų organizacijos, pasiūliusios priimti šį įstatymą, lyderis Federico Grana. – Atsižvelgus į visus reikalingus formalumus, planuojame, kad pirmosios homoseksualų poros pradės tuoktis nuo liepos vidurio“.

Įstatymą, pavadintą santuokos teisių lygybės projektu, jau buvo patvirtinę abu įstatymų leidybos rūmai, bet senatoriai padarė kelias pataisas, kurioms galutinai turėjo pritarti Atstovų rūmų deputatai. Tarp šių pataisų buvo ir nuostata, kad gėjų ir lesbiečių poros iš užsienio, kaip ir heteroseksualų poros, galės atvykti į Urugvajų ir čia susituokti.

Tikimasi, kad prezidentas Jose Mujica, kurio valdantysis Platusis frontas rėmė šį įstatymą, pasirašys jį per 10 dienų.

Nors kitos šalys gėjų ir lesbiečių poroms išleido atskirus įstatymus, nejudindamos heteroseksualų santuokų, Urugvajus nusprendė priimti bendrą santuokos įstatymą visiems žmonėms, ar jie būtų tradicinės, ar netradicinės seksualinės orientacijos. Vietoje „žmonos ir vyro“ buvo pasirinkta lyties atžvilgiu neutrali „susitariančių šalių“ sąvoka.

Visos poros turės laisvę nuspręsti, kurio iš tėvų pavardę suteikti gimusiam vaikui. Visoms poroms taip pat užtikrinama teisė įsivaikinti vaikus ar rinktis dirbtinio apvaisinimo procedūras.