Tūkstančiai atostogautojų jau išvažiuoja iš paplūdimių ir žemumų Šiaurės Karolinoje ir Virdžinijoje, nuo Šiaurės Karolinos iki Naujojo Džersio platinami įspėjimai dėl galimų pavojų.

Televizijos „CBS News“ meteorologas Davidas Bernardas sako, kad kompiuteriu paskaičiuota uragano trajektorija rodo, jog pavojus gresia Vašingtonui, Niujorkui ir Bostonui, Niujorko miestą Irena gali nusiaubti jau šį savaitgalį.

D. Bernardo teigimu, Irena keliauja šiltesniu vandeniu į šiaurę nuo Bahamų ir gali sustiprėti iki ketvirtos kategorijos. „Jis (uraganas) gali dar sustiprėti, artimiausias 24 – 36 valandas tam yra idealios sąlygos“, – sakė jis.

Buvęs Nacionalinio uraganų centro vadovas Maxas Mayfieldas sako, kad susiklostė vienas iš trijų baisiausių scenarijų: „Viena didžiausių mano baimių – pro visą šiaurinę pakrantę praūžiantis uraganas.“

Jo teigimu, bus padaryta milijardinė žala: „Tai paveiks Jungtinių Valstijų ekonomiką.“

Didžiulė audra keliauja 1 126 kilometrų platumu, tropiniai ciklonai yra dvigubai stipresni, nei įprastai. Irena beveik prilygsta 2005 m. Naująjį Orleaną nusiaubusiai Katrinai.

„Jis (uraganas Irena) nebus toks, kaip Katrina, tačiau yra pavojingas. Žmonėms reikia turėti tai omenyje“, – sakė meteorologijos profesorius Kerry’is Emanuelis.

Jis įspėjo, kad Niujorkui gresia potvynis, dėl stiprios audros milijonai žmonių veikiausiai liks be elektros energijos.

Uragano laukiama šeštadienį

Uragano Irenos šeštadienį laukiama Šiaurės Karolinoje su 185 kilometrų per valandą stiprumo vėju ir liūtimis.

JAV šiaurės rytų regione uraganai reti, nes įprastai vėsesniuose regiono vandenyse jie išsikvepia.

Merilando miesto valdžia nurodė išvykti iš paplūdimio teritorijos tūkstančiams gyventojų ir turistų. Iš trijų Šiaurės Karolinos apygardų jau nurodyta evakuoti apie 200 tūkst. žmonių. Prezidentas Barackas Obama paskelbė valstijoje nepaprastąją padėtį, suteikiančią jai teisę į federalinę pagalbą.