Tas kariškis nekomentavo Ukrainos ir Europos Sąjungos (ES) pareiškimų, jog jis yra Rusijos žvalgybos karininkas. Tačiau jis sakė žurnalistams, kad kartu su savo vyrais atvyko iš Krymo, kurį Rusija aneksavo praeitą mėnesį.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas dabar jau pripažįsta, kad tarp kovotojų, okupavusių tą Juodosios jūros pusiasalį prieš aneksiją, buvo Rusijos karių.

I.Strelkovo pareiškimas, jog daugelis kovotojų rytų Ukrainoje nėra vietos gyventojai, verčia abejoti, kad šis sukilimas yra spontaniškas, o ne koordinuota operacija, remiama išorinių jėgų.

„Žinoma, kovotojų pajėgose esama daug savanorių iš kitų regionų“, – I.Strelkovas sakė duodamas interviu Rusijos bulvariniam laikraščiui „Komsomolskaja pravda“. Jo vertinimu, apie trečdalis tų kovotojų yra ne ukrainiečiai.

Tačiau I.Strelkovas atsiribojo nuo šių pareiškimų antradienį, duodamas interviu Rusijos televizijai ir sakydamas, kad 90 proc. kovotojų yra ukrainiečiai.

ES antradienį įvardijo I.Strelkovą tarp 15 asmenų, kuriems bus taikomos sankcijos.

Bendrijos dokumentuose jis įvardijamas kaip Rusijos karinės žvalgybos valdybos GRU narys. Ukrainos pareigūnai jį irgi laiko Rusijos žvalgybininku. Pats vadas praeitą savaitgalį duotame interviu apie save nesipasakojo.

Pagarsėjus I.Strelkovui, Maskvoje žurnalistai apspito daugiabutį, kuriame, kaip pranešė Ukrainos televizija, gyvena to kariškio motina. Kaimynai sakė naujienų agentūrai „The Associated Press“, kad antradienio rytą prie namo atvažiavo „prabangus juodas automobilis“, kuris išsivežė tą moterį.

Ne mažiau mįslingi yra I.Strelkovo kovotojai, jų operacijos ir ginklai. Jų reidai buvo ryžtingi ir veiksmingi, sudarantys įspūdį, kad sukilėliai iš anksto puikiai žino visas Ukrainos saugumo operacijas.

I.Strelkovas sakė, kad jo kovotojai dalį ginklų paėmė iš užimtų milicijos pastatų, pridūręs, kad jo vyrai taip pat atėmė ginklų ir mašinų iš Ukrainos pajėgų, su kuriomis buvo susirėmę rytų Ukrainoje praeitą mėnesį.

„Rusija kol kas neatsiuntė mums nei vieno kulkosvaidžio arba šovinio“, – pažymėjo jis.

Neaišku, kodėl I.Strelkovas būtent dabar nusprendė išeiti į viešumą.

Prorusiški sukilėliai reikalauja didesnės autonomijos nuo Kijevo – galbūt netgi nepriklausomybės arba prisijungimo prie Rusijos.

Dabartinė laikinoji Ukrainos vyriausybė ir Vakarų šalys kaltina Maskvą organizuojant tuos neramumus, kurie, kaip baiminamasi, gali tapti pretekstu Rusijos pajėgų invazijai.

Įsitikinimas, kad Kremlius valdo sukilėlius, kurie dėl savo žalių uniformų buvo praminti „žaliaisiais žmogeliukais“, sustiprėjo, kai V.Putinas praeitą mėnesį liovėsi neigti, jog Rusijos kariai buvo dislokuoti Kryme ir prisidėjo prie vietos prorusiškų kovotojų.

Tačiau rytų Ukrainoje susiklostė šiek tiek kitokia padėtis.

Ten veikia daug mažiau prorusiškų kovotojų negu jų buvo Kryme. Juos galima suskirstyti į dvi grupes: uniformuoti vyrai, turintys profesionalių karių įgūdžių, ir prasčiau organizuoti vietos kovotojai.

Pastarieji, paprastai dėvintys kaukes ir įvairias kariškas uniformas be atpažinimo ženklų, buvo dislokuoti sukilėlių užiminėjamuose vyriausybiniuose pastatuose..

I.Strelkovas sakė, kad jo būrys sudarytas iš patyrusių kovotojų: „Daugelis jų – Ukrainos piliečiai, kurie kovėsi Rusijos ginkluotųjų pajėgų sudėtyje – Čečėnijoje, Centrinėje Azijoje. Tarp jų esama kovojusių Irake ir Jugoslavijoje, taip pat (priklausiusių) Ukrainos armijai. Esama netgi tokių, kurie sugebėjo pabuvoti Sirijoje.“

Akivaizdžiai mažiau įgūdžių turintys kovotojai budi patikros postuose Slovjansko mieste, kur įsikūręs sukilėlių štabas, ir jo apylinkėse.

Tie vyrai, paprastai vilkintys civilius drabužius, ginkluoti paprastesniais ginklais. Kai kurie nešiojasi medžioklinius šautuvus, o kiti – tik lazdas.

Per vieną iš retų Ukrainos saugumo pajėgų reidų prieš sukilėlius, budėjusius prie šiaurinio įvažiavimo į Slovianską, patikros postą gynę kovotojai greitai išsisklaidė.

Tačiau vietos gyventojai taip pat gali būti veiksmingi: lazdomis ginkluotų vyrų gaujos ir įniršusių civilių minios atliko svarbų vaidmenį užimant vyriausybinius pastatus, o kartą netgi atėmė šarvuotąsias mašinas iš ukrainiečių karių.