„DLR ir LLR, savaime suprantama, laiko Krymą Rusijos dalimi. Be to, mūsų respublikos idealiu atveju norėtų būti Rusijos Federacijos sudėtyje“, – rašoma DLR ir LLR įgaliotųjų atstovų Deniso Pušilino ir Vladislavo Deinyj pareiškime Ukrainos konflikto sureguliavimo kontaktinei grupei, informuoja newsru.com.

Įgaliotieji atstovai pabrėžė, kad vadinamųjų Donbaso „liaudies respublikų“ statusas turi spręstis, atsižvelgiant į Minsko susitarimą.

„Norime pabrėžti, kad šie susitarimai palaikomi mūsų sąjungininkės Rusijos. Pagal šiuos susitarimus, būtina apibrėžti Donbaso statusą būtent per pataisas Ukrainos konstitucijoje. O Ukrainos konstitucijoje yra straipsniai apie Krymą“, – rašoma dokumente.

Pareiškime taip pat pabrėžiama, kad įgaliotieji atstovai palieka galioti kitas pataisas ir siūlo Kijevui jas nedelsiant priimti.

„Mūsų pasiūlytuose pataisų projektuose konkretiems galiojančios Ukrainos konstitucijos straipsniams Krymas minimas išimtinai tik techniniu ir juridiniu požiūriu, jokio turinio svorio paminėjimas neturi dėl paprasčiausios priežasties – Krymas nėra ir negali būti Minsko derybų objektas. Kitas pataisas siūlome Ukrainai priimti nedelsiant“, – rašoma pareiškime.

Pataisos, kuriose minimas Kijevas ir Sevastopolis, atšaukiamos, „siekiant išvengti tolimesnių spekuliacijų, kadangi ukrainietiška propaganda bando išpūsti iš menkų formalumų kažkokį politinį įvykį“, – pabrėžiama pareiškime.

DELFI primena, kad taip vadinamos Donbaso „respublikos“ nusiuntė dokumentus su Ukrainos Konstitucijos pataisomis ESBO atstovui darbo pogrupiui politiniais klausimais ir Konflikto Donbase sureguliavimo kontaktinei grupei.

Juose Krymas bei Sevastopolis, kaip ir Donecko bei Luhansko sritys, buvo pavadintos Ukrainos teritoriniais vienetais.

V. Deinyj paaiškino, kad „liaudies respublikose“ negali keisti pagrindinio Ukrainos įstatymo dėl Krymo prijungimo prie Rusijos, nes tai ne jų kompetencija.

„Veikiame griežtai pagal Minsko susitarimą. Minsko susitarime nėra nė žodžio apie Krymą“, – paaiškino įgaliotasis atstovas.

Na o D. Pušilinas pareiškė, kad „liaudies respublikos“ nenori keisti Ukrainos konstitucijos toje jos dalyje, kuri – apie Krymą, nes tai niekaip nepadės išspręsti konflikto Donbase.

Dar prieš pataisų atšaukimą Krymo vadovas Sergejus Aksenovas pareiškė, kad nepyksta ant DLR ir LLR už tai, kad laiko pusiasalį Ukrainos dalimi.

„Esu įsitikinės, kolegos nieko panašaus neturėjo omenyje, tiesiog apsiriko, ne taip parašė. Kažkas tiesiog ne taip parašė, koks gali dėl to kilti neigiamas požiūris. Kam dėl to įsižeisti – visi užsiimame tuo pačiu darbu“, – sakė S. Aksenovas.