„Mūšiai nebevyksta ir kai kurie žmonės pradėjo nuobodžiauti“, – naujienų agentūrai AFP sakė barzdotas separatistų kovotojas, pravarde „Turokas“ („Turkas“).

„Mano pažįstami vyrukai ragino mane vykti į Siriją. Ten šilta“, – sakė jis.

Pusantrų metų trukę mūšiai tarp Ukrainos vyriausybės pajėgų ir promaskvietiškų separatistų, kuriuos, Vakarų ir Kijevo teigimu, remia Rusija, staiga liovėsi, kai abi pusės rugsėjo pradžioje susitarė dėl naujų paliaubų.

Nuo to karto Rusija pradėjo rengti antskrydžius karo krečiamoje Sirijoje, kai to paprašė senas Maskvos sąjungininkas, Sirijos prezidentas Basharas al Assadas. Rusija tvirtina, kad šios operacijos yra nukreiptos prieš „Islamo valstybės“ džihadistus.

Dabar kai kurie Ukrainos separatistai – daugelis jų yra kilę iš Rusijos ir Maskvos vadinami „savanoriais“ – svarsto galimybę vykti į frontą Sirijoje.

Turokas tvirtina, kad daug separatistų iš Ukrainos išvyko į Siriją, kad prisidėtų prie Maskvos intervencijos, kuri, Vakarų teigimu, gali sustiprinti B. al Assado režimą.

Tarp kovotojų, kurie persikėlė į Siriją, yra liūdnai pagarsėjęs separatistų vadas Motorola – etninis rusas, balandžio mėnesį vienam vietos laikraščiui sakęs, kad nužudė 15 į nelaisvę pakliuvusių Ukrainos karių, teigė Turokas.

„Visi žino, kad Motorola išvyko į Siriją, nes DLR (apsišaukėliškoje „Donecko liaudies respublikoje“) jis yra ieškomas dėl plėšimų ir oro uosto sugriovimo“, – sakė Turokas, galvoje turėdamas nuožmius Ukrainos pajėgų ir prorusiškų separatistų mūšius naujai pastatytame Donecko oro uoste, iš kurio liko tik griuvėsiai.

Tačiau tokius Turoko teiginius paneigė vietos žiniasklaida, pranešusi, kad separatistų lyderis tebėra Donecke.

Motorola atsisakė ką nors komentuoti, kai su juo susisiekė AFP žurnalistai.

Jokio masinio egzodo

Pranešimų, esą prorusiški separatistai išvyko į Siriją, nepatvirtino apsišaukėliška separatistų vyriausybė. Patikrinti jų nepriklausomais šaltiniais taip pat nepavyko.

Rusija atmetė galimybę siųsti savo sausumos karius, kad jie paremtų B. al Assado pajėgas, ir šiuo metu tikina apsiribojanti tik antskrydžiais.

Tačiau Rusijos parlamentinio gynybos komiteto vadovas Vladimiras Komoedovas pirmadienį sakė esąs tikras, kad promaskvietiški „savanoriai“ iš Ukrainos rytų galiausiai prisijungs prie B. al Assado pajėgų.

„Sirijos kariuomenės gretose veikiausiai pasirodys Rusijos savanorių – kovinių operacijų dalyvių – padalinys“, – naujienų agentūrai „Interfax“ pirmadienį teigė V. Komoedovas.

Kiti žmonės labai abejojo gandais, esą separatistai iš Ukrainos masiškai keliasi į Siriją.

Rusijos kariuomenės analitikas Pavelas Felgenhaueris sakė, kad net jei keli separatistų kovotojai išvyko į Siriją, toks egzodas nebus „masiškas“.

„Mažai tikėtina, kad Donbase būtų šiitų, kurie vyktų į Siriją kovoti prieš sunitus dėl ideologinių priežasčių“, – teigė P. Felgenhaueris.

„Samdyti kovotojai iš Ukrainos rytų Sirijoje būtų laikomi „krikščionių kryžiuočiais, kurių nekenčia visos Artimųjų Rytų konflikte dalyvaujančios pusės“, – pažymėjo jis.

Nors kai kurie vadai paliko promaskvietiškų separatistų gretas, eiliniai kovotojai dar nesikrauna savo mantos, teigė Turokas.

„Vietos vyrukai grįžta į pilietinį gyvenimą, susiranda mieste darbą, – pasakojo Turokas. – Manau, kad ši ramybė yra laikina ir mums dar reikės čia kovoti. Kol DLR nekontroliuoja viso Donecko regiono, karas tęsis toliau“.

„FST neišvyksta“

Rusijos antskrydžiai Sirijoje užgožė Ukrainos konfliktą Rusijos žiniasklaidoje, kuri dabar valandų valandas skiria Maskvos veiksmams už kelių tūkstančių kilometrų.

Donbasas jau visiems atsibodo, dabar dėmesys nukrypęs į Siriją, kur vyksta intensyvūs mūšiai“, – teigė 36 metų separatistas Konstantinas, geriau žinomas Džino slapyvardžiu.

„Kai žiniasklaidai ir visuomenei atsibos Sirija, jos vėl atsigręš į mus“.

Separatistų kovotojai pripažįsta, kad Maskvos finansinė ir karinė parama sumenko, tačiau sako, kad mieste tebėra Rusijos kariuomenės instruktorių.

„Susirėmimų nebeliko ir daug karių pradėjo gerti, – sakė 42 metų separatistas Andrejus. – Rusai paliaubų metu bando atkurti tvarką, įvesti discipliną. Tačiau tai ne visus patenkino, kai kas paliko armiją“.

FST (Rusijos Federalinės saugumo tarnybos) nariai neišvyksta, – pridūrė jis. – Tai ženklas, kad karas gali atsinaujinti“.