Su prorusiškais separatistais Ukrainos rytuose kovojančio bataliono 36 metų vadas buvo sužeistas ketvirtadienį per dramatišką susišaudymą, kurio metu jo žmona paleido kelis atsakomuosius šūvius ir sužeidė užpuoliką, pranešė policija.

Čečėnų kilmės A. Osmajevas ir jo žmona Amina Okujeva turėjo duoti interviu prancūzų laikraščio „Le Monde“ žurnalistu prisistačiusiam asmeniui.

Kai A. Osmajevas su žmona susitiko su apsimetėliu žurnalistu miesto centre ir sėdo į automobilį, šis išsitraukė pistoletą ir šovė kariškiui į krūtinę.

Tačiau savo ginklą turėjusi jo žmona iš karto paleido keturis atsakomuosius šūvius į užpuoliką.

Abu į ligoninę nuvežti sužeistieji penktadienį buvo stabilios būklės. Policija panešė, kad užpuolikas galės duoti parodymus.

Pasak pareigūnų, jis turėjo ukrainietišką pasą, išduotą Aleksandrui Dakarui.

Vidaus reikalų ministro patarėjas Antonas Heraščenka socialiniame tinkle „Facebook“ parašė, kad šį nusikaltimą iš anksto galėjo paruošti „žudikas, kurį į Ukrainą atsiuntė Rusijos specialiosios tarnybos“.

2012 metais A. Osmajevui buvo pareikšti kaltinimai dėl keisto sąmokslo nužudyti V. Putiną, tuo metu kandidatavusio į Rusijos prezidento postą. Dėl šių kaltinimų jis keletą metų praleido Ukrainos kalėjime.

Apie įtariamą planą susprogdinti bombą prie V. Putino kortežo per Rusijos valstybinę televiziją buvo pranešta vos kelios dienos prieš kovo 4 dieną įvykusius prezidento rinkimus, bet kritikai iš karto atmetė tai kaip Kremliaus pastangas padidinti paramą Rusijos lyderiui.

Antras įtariamasis šioje byloje Kazachstano pilietis Ilja Pjansinas buvo išduotas Rusijai ir įkalintas 10 metų.

Ukrainos Odesos mieste sulaikytas A. Osmajevas prisipažino dėl jam pareikštų kaltinimų, nors vėliau sakė, kad prisipažinimas iš jo buvo išgautas kankinimais.

Trejus metus jis praleido kalėjime, oficialiai nuteistas tik už neteisėtą sprogmenų laikymą. Ukraina neperdavė jo Rusijai.

A. Osmajevas į laisvę išėjo 2014-aisiais, kai Ukrainoje prasidėjo proeuropietiška Maidano revoliucija ir buvo nuverstas Kremliaus palaikomas prezidentas. Šalies rytuose įsiplieskus separatistiniam konfliktui jis prisijungė prie savanorių bataliono, kovojančio su prorusiškais sukilėliais.

A. Osmajevas, anot žiniasklaidos, gimęs Čečėnijos sostinėje Grozne, nėra Ukrainos pilietis, nurodė A. Geraščenka.

Šių metų kovo mėnesį Kijeve buvo nužudytas buvęs Rusijos Dūmos deputatas Denisas Voronenkovas, Maskvos kaltintas sukčiavimu ir nusikalstamu būdu įgytų lėšų plovimu. Kijevas šį nužudymą pavadino „valstybiniu terorizmu“.