Apklausos rodo, kad prezidento partija laimės, bet dar neaišku, ar jai neteks sudaryti koalicijos su radikalais. Separatistai balsavimą ignoruoja ir savaite vėliau rengs savo rinkimus, o jų lyderis perspėja, kad paliaubų nebesilaikys, ir rengiasi įtemptoms kovoms.

Devyni mėnesiai nuo pergalės Maidane pirmą kartą istorijoje Ukrainos parlamente gali nelikti politinių jėgų, prieštaraujančių europinei krypčiai. Dvi partijos, siejamos su pabėgusio prezidento bendražygiais, gali peržengti rinkimų slenkstį, bet jo Regionų partija apskritai nusprendė nedalyvauti rinkimuose, o komunistai susilpnėjo tiek, kad Radoje jų nebus pirmą kartą nuo Sovietų Sąjungos žlugimo.

Rusiją remiančios partijos šansų neteko po Krymo okupacijos – keli milijonai pusiasalio rinkėjų dabar išvis nebebalsuos.

„Prorusiškų jėgų kerštas neįmanomas netgi teoriškai. Arba jėgų, susijusių su buvusia valdžia, kerštas“, – sako tyrimų centro „Penta“ vadovas Volodymyras Fesenko.

Tačiau gynybos ir vidaus reikalų ministerijų vadovams premjeras nurodo, kad būtina mobilizuoti visas pajėgas, siekiant užkirsti kelią pažeidimams ir teroro išpuoliams. Rusijai esą nepavyko pakenkti prezidento rinkimams gegužę, bet kėslų ji neišsižadanti.

„Sunku rengti rinkimus šalyje, prieš kurią Rusija įvykdė karinę agresiją. Visiškai aišku, kad mėginimai destabilizuoti padėtį tęsis, juos provokuos Rusijos pusė“, – sako Ukrainos ministras pirmininkas Arsenijus Jaceniukas.

Maidano aktyvistai, pasak analitikų, nusivylę, kad reformos beveik neprasidėjo, o prezidentas priverstas nuolaidžiauti Rusijai. Bet Petro Porošenkos ir Vitalijaus Klyčko partijų sąjunga turėtų gauti apie trečdalį vietų parlamente.

„Niekas neabejoja, kad būsimojo parlamento lyderis ir dominuojanti jėga ten bus Petro Porošenkos blokas. Visose apklausose jo persvara labai aiški“, – sako „Kučerivo demokratinių iniciatyvų fondo“ direktorė Iryna Bekešina.

P. Porošenkai teks sudaryti koaliciją. Labiausiai tikėtinas partneris – premjero A. Jaceniuko partija, kurią šis įkūrė pasitraukęs iš Julijos Tymošenko bloko ir tikriausiai pasmerkęs šią ryškią politikę politiniam saulėlydžiui: jos partija gali nebepatekti į Radą.

Bet rezultatai gali priversti ieškoti ir kito sąjungininko: antra vieta prognozuojama populistiškam ir radikaliam Olehui Liaško. Aršus paliaubų kritikas sako jau gavęs P. Porošenkos siūlymą tapti Rados vadovu, bet nori premjero posto. Rusijos propagandai tai būtų pasigardžiavimas: O. Liaško sulaukė tarptautinės kritikos bangos, kai prieš kameras tardė Rusijos belaisvius su kankinimų žymėmis.

Dar viena nauja jėga – Lvovo mero vadovaujama „Savipagalba“. Dabar bent pusė deputatų bus nauji veidai, kovotojai su korupcija ir per karą su Rusija išgarsėję bataljonų vadai.

„Mums rimtai reikia atnaujinti politinį elitą, nes jis nebeatitinka šalies, kuri iškilo po Euromaidano ir šio nepriklausomybės karo“, – sako partijos „Samopomič“ kandidatas Jegoras Sobolevas.

Iki šiol parlamente posėdžiaudavo verslininkai, brangiai nusipirkę vietas partijų sąrašuose. Daugelis naujų kandidatų posto siekia ne dėl milijonų – nes ne dėl jų lindo po „Grad“ raketomis.

„Daugelis iš šių naujų veidų visai netinka darbui parlamente. Jie arba iš įvairių bataljonų, arba žurnalistai, kurie, aišku, nesėdės ir nerengs įstatymų. Kita vertus, prezidentui bus sunkiau manipuliuoti būsimuoju parlamentu“, – sako Politinių ir konfliktų studijų centro vadovas Mychailo Pogrebinskij.

Visa tai labai tolima rinkėjams Donecke ir Luhanske. Ukrainos rinkimų separatistai nepripažįsta ir savaite vėliau rengs savuosius. Kampanijos įkarštyje Donecko separatistų vadas Aleksandras Zacharčenka ketvirtadienį pareiškė, kad vykdyti paliaubas pasirodė neįmanoma, todėl daugiau apie jas nekalbės, o atsikovos Slovjanską, Kramatorską ir Mariupolį. Jis sako, kad laukia nuožmios kovos.