„Janukovyčius pasirašė įsakymą suteikti malonę šešiems nuteistiems žmonėms, tarp jų - Ukrainos buvusiam vidaus reikalų ministrui Jurijui Lucenkai ir Ukrainos buvusiam aplinkos ministrui Hryhorijui Filipčukui“, - sakoma pranešime.

Pranešime nurodoma, kad minimas įsakymas atitinka vykdomas šalies baudžiamųjų įstatymų reformas, kuriomis „siekiama humanizuoti teisės normas ir sumažinti sulaikytų žmonių skaičių“.

Toks prezidento įsakymas pasirodė po to, kai Ukrainos aukštesnysis teismas anksčiau šią savaitę atmetė J. Lucenkos apeliaciją dėl jam skirtos ketverių metų kalėjimo bausmės už piktnaudžiavimą įgaliojimais ir grobstymą.

Jis buvo areštuotas 2010 metų gruodį, o į laisvę turėjo išeiti 2014 metų pabaigoje.

V. Janukovyčius sprendimą suteikti malonę J. Lucenkai priėmė po pakartotinių Vakarų pareigūnų prašymu, pirmiausia - Europos Parlamento stebėtojų misijos Ukrainoje specialiųjų pasiuntinių, buvusio Lenkijos prezidento Aleksandro Kwasniewskio ir buvusio Europos Parlamento pirmininko Pato Coxo.

J. Tymošenko ir J. Lucenkos įkalinimas nulėmė Kijevo ir Europos Sąjungos (ES) santykių krizę. Briuselis skundėsi, kad Ukrainos valdžia selektyviai persekioja prezidento oponentus.

Pranešime neminima pagrindinė V. Janukovyčiaus priešininkė, kalinama buvusi premjerė J. Tymošenko, kuri, kaip mano analitikai, greitai iš kalėjimo dar neišeis.

J. Tymošenko, kuri 2010 metais pralaimėjo V. Janukovyčiui atkaklius prezidento rinkimus, 2011-aisiais buvo septyneriems metams įkalinta už įgaliojimų viršijimą premjero poste, sudarant su Rusija susitarimą dėl dujų.