Pilotės suėmimas sulaukė didžiulio pasipiktinimo krizės draskomoje jos tėvynėje, kaltinamajai pareiškus, kad Rusijos specialiosios pajėgos ją pagrobė Ukrainos teritorijoje ir pervežė per sieną.

Visa tai, kas parašyta – melas nuo pradžios iki galo. Pagal visus tris kaltinimus“, – sakė N.Savčenko teisme, sėdėdama už stiklinės užtvaros, prokurorui perskaičius kaltinimus.

Pasak „Interfax“, atsakydama į teisėjo klausimą dėl jos požiūrio į bylą N.Savčenko atsakė esanti nekalta. „Nepripažįstu, – sakė ji.

Anot jos, kaltinimus surašė neprofesionalūs žmonės; juose nėra nė žodžio teisybės.

„Dar kartą pareiškiu, kad mane išvogė iš Ukrainos teritorijos, ir tame dalyvavo Rusijos tyrimų organai“, – 34 metų teisiamoji, apsirengusi nacionaline ukrainietiška palaidine, sakė teismui ukrainiečių kalba.

„Niekada savo gyvenime nesu šovusi į beginklius žmones. Aš esu karė, o ne žudikė. Artilerijos koreguotoja niekada nebuvau, aš tarnavau aviacijoje, o ne artilerijoje“, – sakė ji ir pareikalavo, kad būtų apklausta, panaudojant melo detektorių.

„Aš ne tik duosiu parodymus, aš reikalauju duoti juos panaudojant melo detektorių. Aš reikalauju, kad mane klausinėtų panaudodami melo detektorių, aš nemeluoju, man nėra ko slėpti, bet ar atlaikysite jūs šitą išbandymą“, – pažymėjo N.Savčenko.

N.Savčenko teismas vyksta nedideliame pietiniame Rusijos Donecko mieste, konflikto draskomos Ukrainos pasienyje. Teisiamosios gynėjai sako, kad taip siekiama nuslėpti teismo procesą nuo visuomenės.

N.Savčenko Rusijos areštinėse praleido daugiau nei metus. Protestuodama ji buvo surengusi daugiau nei 80 dienų trukusį bado streiką. Praėjusį lapkritį ji buvo už akių išrinkta į Ukrainos parlamentą.

Prie Donecko teismo rūmų antradienį stovėjo automatiniais šautuvais ginkluota policija, o netoliese ant daugiaaukščio pastato budėjo snaiperiai.

N. Savčenko byla apima Rusijos visuomeninio transliuotojo VGTRK žurnalistų Igorio Korneliuko ir Antono Vološino žūtį per apšaudymą 2014 metų birželio 17 dieną Ukrainos Luhansko srityje.

Ukrainietė sraigtasparnio pilotė, būdama vieno Ukrainos bataliono savanore, kaltinama tą dieną stebėjusi šiuos du žurnalistus ir koregavusi artilerijos ugnį, perduodama batalionui 9 civilių buvimo vietą; tarp jų buvo ir trys žurnalistai, kurie filmavo kontrolės postą.

Ukrainietė taip pat kaltinama praėjusių metų birželio 23 dieną neteisėtai kirtusi sieną ir patekusi į Rusijos teritoriją, kur buvusi sulaikyta.

Daugelį vietų teismo salėje užėmė kazokai, o dauguma žiniasklaidos atstovų į ją neįleista, tad jiems beliko stebėti procesą televizoriuje gretimoje patalpoje.

„Bet kas šioje salėje puikiai supranta, kad tai ne teismas, o nesąmonė“, – pareiškė nepaklūstanti lakūnė pradėdama kalbėti teisme.

Ji pakartojo esanti nekalta, o nukautų žurnalistų artimieji davė parodymus vaizdo ryšiu.

„Man labai gaila, kad jūsų sūnus žuvo. Aš nežudžiau jūsų sūnaus. Man labai gaila, kad ten žūva jūsų vaikinai“, – sakė ji žuvusio garso operatoriaus tėvui Antonui Vološinui.

Kreipdamasi į žurnalisto našlė Iriną Vološiną N.Savčenko pasakė: „Man labai gaila, kad jūsų vyras žuvo mūsų žemėje“.

Tarp stebėjusių šį teismo procesą buvo trys atstovai iš Europos Sąjungos ir Ukrainos konsulas Rostove prie Dono, taip pat N.Savčenko sesuo Vera, kuri vedė aktyvią kampaniją dėl Nadijos paleidimo.

„Pasirengusi bet kokiam nuosprendžiui“

Jungtinės Valstijos Nadiją Savčenko laiko Maskvos rietenų su Ukraina „įkaite“ ir ragina ją paleisti kartu su dar keliasi Rusijoje areštuotais ukrainiečiais.

Kijevas kartu su Vakarais tvirtina, kad Maskva siunčia per sieną karius ir ginkluotę separatistams ir tuo kursto konfliktą, nuo 2014-ųuų balandžio jau nusinešusį beveik 8 tūkst. gyvybių – Maskva šiuos kaltinimus karštai neigia.

Praėjusį mėnesį Rusijoje buvo nuteistas kalėti 20 metų ukrainiečių kino režisierius Olehas Sencovas, kaltintas teroro aktais procese, kuris, anot „Amnesty International“, vyko, deja, su trūkumais.

N.Savčenko advokatai nedaug teturi vilčių, kad ji bus teisiama sąžiningai, ir sako, jog jai gresia įkalinimas daugeliui metų.

„Nadija Savčenko pasirengusi bet kokiam nuosprendžiui“, – sakė žurnalistams vienas jos advokatų,Markas Feiginas.

„Jeigu yra bent vienas šansas ją išteisinti viešumu apie ją, mes juo pasinaudosime“, – pridūrė jis.

Prie teismo pastato saujelė Kremliaus šalininkų protestavo prieš N..Savčenko.

„Mūsų piketo tikslas – palaikyti mūsų teisingumo sistemą“, – sakė vienas jų, Aleksejus Michailovičius.

Jis pridūrė turįs vilties,kad N.Savčenko „bus išsiųsta į saulėtąjį Magadaną“, turėdamas omenyje tolimųjų Rusijos rytų regioną, kuriame sovietmečiu veikė daugybė lageriais vadintų darbo stovyklų.

Savo kaltinimus Ukrainos lakūnei N.Savčenko Rusijos prokuratūra toliau grįs savo įrodymais rugsėjo 29 dieną.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (660)