„Jeigu bus priimtas šis sprendimas (surengti referendumą dėl prisijungimo prie Rusijos), tada, atitinkamai, į žmonių valią bus atsižvelgta“, – sakė separatistų atstovas.

Luhansko regionas yra vienas iš dviejų Ukrainos provincijų, šį sekmadienį surengusių referendumus dėl savivaldos.

Organizatoriai: už „Luhansko respublikos“ savarankiškumą pasisakė 96 proc. srities gyventojų

Rytų Ukrainos Luhansko srityje prorusiškų separatistų sekmadienį surengtame referendume dėl regiono statuso už „Luhansko liaudies respublikos“ savarankiškumą pasisakė 96 proc. srities gyventojų, turinčių balsavimo teisę, paskelbė organizatoriai.

Pirmadienį spaudos konferencijoje Luhanske referendumą organizavusios Centrinės rinkimų komisijos pirmininkas Aleksandras Malychinas sakė, kad balsavimo apylinkėse referendumo dalyviams buvo išdalyti 1 359 420 biuletenių, dar daugiau nei 15 tūkst. biuletenių buvo išduota per išvažiuojamuosius balsavimus.

A.Malychino duomenimis, už „Luhansko liaudies respublikos“ valstybinį savarankiškumą pasisakė 1 298 084 žmonės, t.y. 96 proc. balsavusiųjų, prieš buvo 51 276 referendumo dalyviai (3,8 proc.).

Rinkėjų aktyvumas sudarė 75 proc., nurodė A.Malychinas.

Prezidento rinkimai „Luhansko liaudies respublikoje“ gegužės 25 d. neįvyks

Ukrainos prezidento rinkimai gegužės 25 dieną „Luhansko liaudies respublikos“ teritorijoje neįvyks, pirmadienį pranešė Pietvakarių armijos atstovas Vasilijus Nikitinas.

Luhanske pirmadienį per spaudos konferenciją V.Nikitinas sakė, kad tai susiję su pasikeitusiu regiono statusu.

„Galbūt rinkimai Luhansko srities teritorijoje galėtų įvykti, bet mes dabar esame Luhansko liaudies respublika. Todėl rinkimų nebus“, – pareiškė jis.

Pasak V.Nikitino, nuo „respublikos“ paskelbimo akimirkos Luhansko apskrities taryba netenka savo juridinių galių. Jis taip pat nuramino, kad iš biudžeto pajamas gaunantiems gyventojams nereikėtų nerimauti dėl savo atlyginimų ir pensijų, nes, pasak jo, jie ir jos bus dar didinamos.

Jis taip pat pranešė, kad naujai sukurtos „respublikos“ valdžia ruošia prašymą Jungtinėms Tautoms dėl „respublikos“ pripažinimo.

Vakare Luhansko gyventojai kviečiami į mitingą, kuriame ketinama priimti Nepriklausomybės deklaraciją ir viešai paskelbti Luhansko Liaudies Respubliką.

„Šįvakar 17 val. Luhanske visaliaudiniame mitinge mes ketiname priimti Nepriklausomybės deklaraciją“, – pareiškė V.Nikitinas ir pridūrė, kad mitinge bus „suvedami visaliaudinio referendumo rezultatai ir šventiniai renginiai“.

„Mitinge mes ketiname oficialiai paskelbti Luhansko Liaudies Respubliką“, – dar kartą pabrėžė jis bei pasakė, kad artimiausiu metu bus kitas referendumas – dėl Ukrainos pietryčių nepriklausomybės.