Apie tai informuoja unian.net.

Be to, Ukrainos valstybinė pasienio tarnyba taip pat sulauks paramos: drabužių, palapinių, mažo galingumo generatorių, rankinių degalų siurblių, inžinierinių įrenginių, transporto priemonių, sekimo priemonių. Naujausiose siuntose buvo ekskavatorių, autokranų, šilumos matavimo prietaisų, video stebėjimo prietaisų, palapinių, spygliuotos vielos, miegmaišių, nedidelių elektros generatorių. Ateityje JAV atsiųs daugiau technikos, video stebėjimo prietaisų, sunkvežimį ir mažų patruliavimo laivų.

JAV Gynybos ministerijos specialistai susitiks su ukrainiečių kolegomis įvertinti konkrečių renginių ir programų, skirtų gynybai. JAV Gynybos ministerija ir Valstybinis departamentas skiria 19 mln. dolerių (49,8 mln. Lt) iš Gynybos rezervų fondo paruošti ir aprūpinti. Tikimasi, kad mokymai prasidės 2015 m.

JAV senatorius ragina apginkluoti Ukrainą

Tačiau tokia parama kai kuriems politikams atrodo nepakankama. JAV Senato užsienio ryšių komiteto pirmininkas sekmadienį paragino aprūpinti Ukrainą ginklais, kad Kijevo vyriausybės galėtų priešintis tiesioginei invazijai, surengtai Rusijos.

„Turėtume aprūpinti ukrainiečius tokiais gynybiniais ginklais, kurie priverstų (Rusijos prezidentą Vladimirą) Putiną brangiai sumokėti už tolesnę agresiją“, – senatorius Robertas Menendezas sakė televizijos CNN pokalbių laidai.

„Tai nebėra kažkokių sukilėlių separatistų klausimas – tai tiesioginė Rusijos invazija. Privalome tai pripažinti“, – pridūrė jis.

Jo komentarai nuskambėjo tuo metu, kai V.Putinas dar labiau padidino įtampą jau kelis mėnesius trunkančiame Ukrainos konflikte, pirmąkart prabildamas apie kaimyninės šalies rytinio regiono valstybingumo klausimą.

„Manau, kad Europos Sąjunga, NATO, taip pat Jungtinės Valstijos turi laikyti (šią padėtį) dramatiškai pasikeitusia. Turime suteikti ukrainiečiams galimybę kautis, kad apsigintų“, – R.Menendezas, kuris yra demokratas, sakė viešėdamas Kijeve.

JAV senatorius respublikonas Johnas McCainas, itin aktyviai kritikuojantis Rusiją, palaikė R.Menendezo raginimą, sakydamas televizijai CBS, kad ukrainiečiai turėtų būti aprūpinti „ginklais, kurių jiems reikia“.

„Dėl Dievo meilės, negi negalime padėti tiems žmonėms apsiginti? Tai ne įsibrovimas. Tai invazija“, – sakė J.McCainas, kuris yra Senato užsienio ryšių komiteto narys.

JAV prezidentas Barackas Obama, kuris praeitą savaitę susilaikė, nepavadinęs pastarųjų Rusijos veiksmų invazija, planuoja priimti Ukrainos vadovą Petro Porošenka Baltuosiuose Rūmuose rugsėjo 18 dieną.