Kijevas dislokavo karinius sraigtasparnius ir naikintuvus. Teigiama, kad dalis oro uosto kontrolės yra kariškių rankose. Neramumai Donecke suaktyvėjo, kai naujasis Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pareiškė norintis derėtis su Rusija ir užbaigti Ukrainoje besitęsiančią krizę.

Rusija pirmadienį pareiškė esanti atvira dialogui, tačiau pareikalavo, kad jame nebūtų Vakarų šalių. P. Porošenka pranešė, kad susitikimas su Rusijos lyderiais gali įvykti birželį – netrukus po kelionės į Lenkiją, kur planuojami jo pokalbiai su Europos Sąjungos ir Amerikos vadovais.

Kovų pilna naktis Donecke pareikalavo aukų

Naktį iš pirmadienį į antradienį Ukrainos Donecko regione vyriausybiniai daliniai ir toliau kovojo su prorusiškais separatistais, numušti mažiausiai du sraigtasparniai.

Iškart po vidurnakčio, Donecko "liaudies respublikos" separatistų lyderis Denisas Pušilinas informavo apie perėjimą "prie rusiškų įstatymų" visame regione. Anot D. Pušilino, "respublika" jau suformavo visas jai reikalingas funkcionuojančias ministerijas. Tuo tarpu dėl Donecko tarptautinio oro uosto kontrolės kovojantys separatistai tikina numušę du Ukrainos karinių oro pajėgų sraigtasparnius. Šią naujieną rusiškam "Rossija 24" televizijos kanalui taip pat pranešė D. Pušilinas. Anot separatistų lyderio, sprendimas užimti oro uostą buvo priimtas po to, kai Kijevas čia suintensyvino karinių krovinių gabenimą "antiteroristinei" operacijai regione paremti.

Separatistų tikinimu, mažiausiai 35 sužeisti kovotojai žuvo apšaudžius medicininį konvojų. "Pirmasis Donecko gubernatorius" Pavelas Gubarevas savo socialinio tinklapio "Facebook" paskyroje dėl atakos apkaltino "Dešiniojo sektoriaus" kovotojus. Visame regione taip pat paskelbta visuotinė medicinos darbuotojų mobilizacija.

Ukrainos pietryčiuose esančiame Mariupolyje nežinomi asmenys užpuolė Donecko "liaudies respublikos" būstinę. ITAR-TASS duomenimis, užpuolikai dėvėjo juodas uniformas be skiriamųjų ženklų.

Rytų Ukrainoje nukauta 30 prorusiškų sukilėlių

Mažiausiai 30 nukautų prorusiškų sukilėlių kūnų buvo atvežti į ligoninę po ankstesnę dieną vykusių įnirtingų kautynių Ukrainos rytiniame Donecko mieste, kur vyriausybinės pajėgos naudojo prieš separatistus naikintuvus ir atakos sraigtasparnius, antradienį pranešė vienas kovotojas.

Kovotojas, kalbėdamas prie vienos Donecko ligoninės ir pageidavęs neviešinti jo vardo dėl saugumo priežasčių, sakė, kad ten buvo atvežti 30 žuvusių jo ginklo draugų kūnai.

Susirėmimai milijoną gyventojų turinčiame Donecke vyko tuo metu, kai milijardierius konditerijos pramonės magnatas Petro Porošenka paskelbė pergalę sekmadienį vykusiuose prezidento rinkimuose.

P.Porošenko žadėjo derėtis dėl šalies rytinius regionus krečiančio separatistinio sukilimo taikaus užbaigimo. Tuose regionuose sukilėliai jau ilgiau nei mėnesį užiminėja vyriausybinius pastatus ir kaunasi su Ukrainos vyriausybinėmis pajėgomis.