Kaip praneša „Unian“ korespondentas, taip spaudos konferencijoje pareiškė Ukrainos gynybos ministras Michailas Kovalis.

„Manau, tam (pasiruošimui karui) prireikė ne vienerių metų. Tie, kas šią operaciją rengė, nesitikėjo, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos vykdys tas užduotis, kurias vykdo“, – pareiškė M. Kovalis.

Jo teigimu, Rusijos ginkluotųjų pajėgų kariai nė neslepia, iš kur jie.

„Jie pasisako, kas tokie yra. Kai užpuolė vieną mūsų bazę, prie mūsų priėjo karininkai ir iš karto prisistatė, kad yra iš žvalgybinio pulko, iš oro desantinių pajėgų 45-ojo žvalgybinio pulko. Jie mums pasiūlė pasiduoti ir netgi pasakė savo pavardes. Galbūt pavardžių tikrumas kelia abejonių, bet kad toks pulkas tikrai egzistuoja, garantuoju 200 proc. Todėl turiu visiškai realaus pagrindo kalbėti tai, ką kalbu“, – pabrėžė gynybos ministras.

M. Kovalis pabrėžė, kad Rusija kariauja prieš Ukrainą naujo tipo karą, tokių karų pasaulyje dar nebuvo.

„Karo mokslininkai jums patvirtins, kad tai naujos kartos karas, faktiškai kaimyninė valstybė pradėjo prieš mus karą, pasiuntė čia specialiuosius diversinius būrius, kurie neparuošiami per dieną. Po kiek laiko sužinosime, kaip atsirado tas pats Girkinas, jis juk „Šaulys“. Jis ne kartą lankėsi Ukrainoje, dalyvavo atkuriant daugelį Pirmojo pasaulinio karo ir Didžiojo Tėvynės karo kovų. Jis susirado čia pažįstamų...“ – sakė gynybos ministras.

M. Kovalis pridūrė, kad ukrainiečių kariai negali pradėti didelio masto karinių veiksmų, pavyzdžiui, surengti karinio parado, nes dalis gyventojų valstybės rytuose faktiškai palaiko priešo pusę.

„Buvo atvejis, kai sugedo mūsų automobilis, karininkas ir kareivis paprašė milicijos pagalbos, o milicija atvedė separatistų, ir mūsų žmones sulaikė. Kariai priprato, kad žmonės juos laiko gynėjais, bet karinių veiksmų teritorijoje žmonės kažkodėl tai laiko mus priešais, kabina mums etiketes, kaip ir Kryme. Pats girdėjau: „Banderininkas, amerikietis, fašistas“, – sakė M. Kovalis.

Jis taip pat pridūrė, kad kariauti su Rusija nelengva dar ir todėl, kad Ukrainą užpuolė šalis, kuri yra viena iš trijų Ukrainos saugumo garantų.

„To pasaulio praktikoje dar nebuvo. Mes tikėjomės, kad Rusija mus gins, jeigu kokia nors valstybė kėsinsis į mūsų teritoriją“, – pabrėžė M. Kovalis.

Jis pabrėžė, kad ukrainiečių kariai atsidūrė netipinėje situacijoje, kadangi buvo pasirengę atremti atvirą priešininko agresiją, o susidūrė su kitomis realijomis, kai priešininkas slepiasi už civilių gyventojų nugarų.

„Karas vyksta ne pagal taisykles. Daugeliu atvejų žmonės tampa savotišku barjeru prieš separatistus. Pavyzdžiui, Kramatorske, kai mūsų koloną apsupo civiliai vietos gyventojai, o po 30 min. už jų nugarų stovėjo tvirti vyrai su rusiškais granatsvaidžiais“, – sakė ministras.