Pirmadienį paskelbtame SBU pranešime sakoma, kad nuo gruodžio sekė vieną Prancūzijos pilietį ir netrukdė jam įsigyti penkis kulkosvaidžius, du raketinius granatsvaidžius ir kitų ginklų, kol gegužės 21 dieną galiausiai buvo suimtas, kai bandė įvažiuoti į Lenkiją netoli Ukrainos miestelio Jagodyno.

Šis pranešimas buvo paskelbtas kitą dieną po to, kai Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as pripažino, jog egzistuoja grėsmė, kad bus mėginama įvykdyti išpuolių per čempionatą, kuris vyks nuo birželio 10-osios iki liepos 10-osios, bet pažadėjo daryti viską, kad užtikrintų „Euro 2016“ sėkmę“.

SBU to vyro neįvardijo, bet sakė, kad jo motyvas buvo ultradešiniosios pažiūros ir kad jis buvo suplanavęs įvykdyti 15 atakų, kurių taikiniais turėjo tapti tiltai, geležinkeliai ir kiti infrastruktūros objektai, susiję su čempionatu „Euro 2016“, kuris vyks Prancūzijoje.

SBU vadovas Vasylis Hrycakas sakė, kad vyras ketino susprogdinti „musulmonų mečetę, žydų sinagogą, mokesčių kontrolės organizacijas, policijos skyrius ir daug kitų objektų“.

Prancūzas „planavo įvykdyti 15 teroristinių smūgių“, V. Hrycakas sakė žurnalistams.

„Jis įsigijo penkis Kalašnikovo automatus, daugiau negu 5 tūkst. šovinių, du prieštankinius granatsvaidžius, 125 kilogramus trotilo, 100 sprogdiklių, 20 balaklavų (megztų veido kaukių) ir kitų daiktų“, – pridūrė pareigūnas.

Kol kas neaišku, ar tas prancūzas yra kaip nors susijęs su kokia nors konkrečia teroristų kuopele, ar veikė savarankiškai.

Pasak V.Hrycako, įtariamasis „išsakė neigiamą požiūrį į vyriausybės politiką, susijusią su užsieniečių imigraciją į Prancūziją, islamo plitimu ir globalizacija“.

Privertė paviešinti žiniasklaida

Prancūzijoje aukšto lygio parengtis dėl galimų teroro smūgių buvo paskelbta po džihadistų išpuolių Paryžiuje praeitų metų sausį ir lapkritį.

Ukrainos saugumo vadovas sakė norėjęs užkirsti kelią panikai ir neviešinti šios informacijos, kol čempionatas pasibaigs. Pirmosios „Euro 2016“ rungtynės vyks penktadienį, kai Prancūzijos komanda susitiks su Rumunijos vienuolike Paryžiaus pakraštyje esančiame nacionaliniame stadione „Stade de France“.

Tačiau V. Hrycakas pridūrė, kad savaitgalį žiniasklaidos pranešimai apie tą areštą, pagrįsti nutekinta informaciją, privertė jį paviešinti šį reikalą.

Penkiomis dienomis anksčiau SBU paskelbė suėmusi du asmenis, reiškusius palaikymą džihadistų judėjimui „Islamo valstybė“ (IS), kurie taip pat sakė planavę atakas Vakarų Europoje.

V. Hrycakas sakė, kad jo tarnybai gruodį tapo žinoma, jog vienas Prancūzijos pilietis atvyko į Ukrainą ir „pradėjo megzti kontaktus su kai kuriais (prorusiškų separatistų atstovais) šalies rytuose“.

Paryžiaus policijos prefektas Michelis Cadot atsisakė komentuoti Ukrainos paskelbtą informaciją, tik sakė, kad „nėra jokios konkrečios grėsmės nei vienam Europos čempionato objektui“.

Prancūzijos regioninis laikraštis „L'Est republicain“ Ukrainos suimtą vyrą įvardijo kaip Gregoire'ą Moutaux Pranešime nurodoma, kad tyrėjai gegužės pabaigoje atliko kratą jo namuose Nan le Peti miestelyje netoli Nansi miesto.

Prancūzijos televizija M6 savo ruožtu pranešė, kad tyrėjai rado tame name rado marškinėlių su vienos ultradešiniosios grupuotės simboliais.

Tačiau Prancūzijos prokuratūra, tirianti terorizmo bylas nacionaliniu lygmeniu, nurodė, kad joks tyrimas dar nepradėtas.

SBU pažymėjo, kad tas vyras į jos akiratį pateko praeitais metais, lankydamasis Rytų Ukrainoje, kur jis „mėgino užmegzti kontaktus su Ukrainos kariais, apsimesdamas norintis tapti savanoriu“.

„Prancūzas neigiamai atsiliepdavo apie savo vyriausybės migracijos politiką, islamo plitimą, – nurodė agentūra. – Jis taip pat yra sakęs, kad norėtų įvykdyti teroro aktų protestuodamas.“

Ukrainos rytinėje konflikto zonoje yra pasklidę daug ginklų po to, kai joje 2014 metų balandį įsiplieskė separatistinis konfliktas prieš provakarietišką Kijevo vyriausybę. Tas sukilimas nusinešė beveik 9,4 tūkst. žmonių gyvybių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (368)