Situacija aštrėja ir šalies viduje. Pasirodo vis daugiau pranešimų apie rengiamus separatistų išpuolius, Slavianske užgrobtas televizijos bokštas, Donecke separatistai įžengė į oro uostą, esą ruošiasi jį užimti. Ukrainos kariai žada stovėti iki galo ir panaudoti ginklus, jei situacija taps nevaldoma.

„Informacinio pasipriešinimo“ duomenimis, pasienyje su Ukraina esančiuose rajonuose formuojama smogiamoji rusų kariuomenės grupuotė, informuoja unian.net.

Apie tai socialiniame tinklalapyje „Facebook“ parašė „Informacinio pasipriešinimo“ koordinatorius Dmitrijus Tymčiukas.

Rajonuose priešais Ukrainos Charkovo, Černigovo ir Sumų sritis, arti sienos formuojamos taktinės batalionų grupės. Jose – Rusijos ginkluotųjų pajėgų Oro desantinių pajėgų, Vyriausiosios žvalgybos valdybos Generalinio štabo kariai.

Baltarusijos teritorijoje pradėti bendri Baltarusijos ginkluotųjų pajėgų Specialiųjų operacijų pajėgų ir Rusijos oro desantinių pajėgų mokymai, rašo D. Tymčiukas.

Ukraina uždraudė įvažiuoti į šalį 16-60 metų amžiaus Rusijos piliečiams vyrams

Ukrainos valstybinė pasienio tarnyba apribojo RF piliečių vyrų įvažiavimą į šalies teritoriją, praneša "Interfax". Pasak žinybos atstovų, apribojimas įvestas dėl teroro aktų grėsmės bei galimų provokacijų ir yra laikinas.

Pirmoji apie įvažiavimo apribojimus informavo Rusijos aviacijos kompanija "Aeroflot". Pasak bendrovės atstovų, atitinkamą pranešimą ji gavo iš Ukrainos valdžios institucijų.

Apribojimas bus taikomas 16-60 metų amžiaus vyrams. Šios kategorijos keleiviai bus įleidžiami į Ukrainą tik skubiais atvejais regiono valdybos viršininko sprendimu.

Kirsti Ukrainos sieną bus galima turint dokumentus, patvirtinančius giminystės ryšius, artimų giminaičių Ukrainoje mirtį arba sunkią ligą. Be patvirtinančių dokumentų įvažiuoti bus leidžiama tik tiems RF piliečiams, kurie vyksta šeimomis su vaikais.

Apribojimai bus taikomi ir Ukrainos pilietybę turintiems 16-60 metų amžiaus vyrams, įregistruotiems Krymo ir Sevastopolio teritorijoje. Jie turės įrodyti, kad važiuoja į artimųjų laidotuves arba ketina aplankyti sunkiai sergančius gimines.

Donecke vyko Ukrainos rėmėjų mitingas

Kramatorske mitinguojančius bandė pulti separatistai

Ukrainos rėmėjai rinkosi ir Kramatorske. Apie tūkstantis žmonių išėjo į gatves palaikyti vieningos Ukrainos. Jiems bandė sutrukdyti apie 100 separatistų, tačiau juos suvaldė vietos policija, praneša unian.net. 

Virš Donecko centro praskrido du kariniai naikintuvai

Apie tai praneša juos matęs unian.net korespondentas.

Ketvirtadienį Donecko miesto tarybos pastate tebėra kaukėti asmenys, besivadinantys organizacijos „Oplot“ nariais. Miesto tarybos darbuotojai, esantys savo kabinetuose, teigia, „ginkluoti žmonės su kaukėmis yra pastate, jie sėdi kiekviename aukšte, nieko neliečia, sėdi ant kėdžių laiptų aikštelėse, tarp aukštų praėjimuose“.

Išformuoja armijos dalinį, patyrusį gėdingą nesėkmę

Ukraina ketvirtadienį paskelbė išformuojanti armijos dalinį, atidavusį šešis šarvuočius prorusiškiems kovotojams, Kijevo kariškiams reaguojant į pragaištingus mėginimo išvaikyti separatistus šalies rytiniuose regionuose padarinius.

„25-oji oro desantininkų brigada, kurios nariai parodė bailumą ir atidavė savo ginklus, bus demobilizuoti, o kaltieji kariai stos prieš teismą“, – laikinasis prezidentas Oleksandras Turčynovas sakė parlamentui.

Susilpnėjusi Ukrainos kariuomenė patyrė skaudų smūgį trečiadienį - garsiai paskelbta „antiteroristinė“ operacija, turėjusi išstumti promaskvietiškas protestuotojus iš virtinės rytinių miestų, virto žeminančiu farsu, kai separatistai perėmė be šešis šarvuotuosius transporterius, o kitos armijos kolonos karius privertė nusiginkluoti.

Ukrainos gynybos ministerija ketvirtadienį paskelbtame pranešime nurodė, kad šarvuočių kolona, ankstesnę dieną užblokuota prorusiškų aktyvistų Kramatorsko miestelyje, grįžta į savo bazę po įtemptos konfrontacijos.

Šis kapituliacija tikriausiai taps skaudžiu smūgiu Ukrainos ginkluotosioms pajėgos ir Kijevo viltims atkurti savo kontrolę šalies pramonės širdyje.

Tuo tarpu pietrytiniame uostamiestyje Mariupolyje Ukrainos nacionalinės gvardijos kariai praeitą naktį atrėmė separatistų išpuolį prieš jų bazę. Kaip ketvirtadienį pranešė vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas, per tą susirėmimą buvo nukauti trys užpuolikai, o dar 13 buvo sužeisti.

Apie 300 žmonių, surengusių tą ataką, buvo apsiginklavę šaunamaisiais ginklais ir Molotovo kokteiliais, tačiau per susirėmimą VRM kariai nenukentėjo, pridūrė A.Avakovas.

Ruošiasi užimti oro uostą Donecke

Kariškiai praneša apie ruošiamas provokacijas oro uoste Donecke.

Tokią informaciją paviešino jaunesnysis seržantas Dmitrijus Tkačenka, praneša unian.net.

„Šiandien sužinojome apie ruošiamą provokaciją prie oro uosto. Mūsų duomenimis, per artimiausią pusvalandį atvyks nežinomi asmenys, veikiausiai sieks užgrobti teritoriją“, – sakė D. Tkačenka.

Jaunesniojo seržanto teigimu, specialiosios paskirties pulkas stovės iki galo ir, jei prireiks, gins teritoriją ginklu.

„Nežinome, kiek čia vyksta žmonių. Veiksmus koordinuosime pagal aplinkybes. Tačiau pasakysiu, kad stovėsime iki galo ir jei prireiks, šaudysime“, – pabrėžė jis.

Primename, jog Donecke užgrobtas srities administracijos pastatas ir nuo trečiadienio – miesto tarybos pastatas. Bandyta užgrobti Ukrainos saugumo tarnybos pastatą, ne kartą šturmuota Prokuratūra ir VRM.

Stachanove separatistai rengia šturmą

Luhansko srities Stachanovo mieste separatistai ruošiasi šturmuoti svarbiausią miesto valdžios instituciją.

Pagal 15 val. 40 min. (vietos laiku) duomenis, prie pastato buvo susirinkę apie 100 vietos savigynos „draugovininkų“, rašo unian.net.

Apie tai leidiniui „Ukrainskaja pravda“ pranešė įvykių liudininkai.

„Priešais juos per megafoną kalbėjo žmogus, organizavęs Ukrainos saugumo tarnybos užgrobimą Luhanske. Jis dabar čia ir šaukė, kad tegu milicijos viršininkas perleidžia savo kėdę, nes netrukus atvyks vyrukai iš Luhansko ir šturmuos pastatą“, - pasakojo šaltinis.

Kitas įvykio vietoje esantis pašnekovas nurodė, kad milicijos viršininkas Aleksandras Seliverstovas atėjo pas žmones ir pareiškė, jog milicija yra su liaudimi. Tačiau separatistai vis tiek tvirtina, kad nori jį pakeisti.

„A. Seliverstovas atkirto, kad niekur nesitrauks. Tuomet separatistai pareiškė, kad lauks ginkluotų žmonių pagalbos iš Luhansko ir šturmuos ministerijos padalinį“, - teigė liudininkas.

Šaltinis taip pat pažymėjo, kad žmonės, palaikantys Ukrainos vientisumą, bijo stoti milicijos pusėn.

„Prieš savaitę A. Selivertsovas per spaudos konferenciją pareiškė, kad mieste padėtis stabili, o po šito prasidėjo provokacijos. Maskuojančių spalvų uniformomis vilkintys žmonės su lazdomis pradėjo puldinėti taikius gyventojus, o penktadienį vienas kaukėtas žmogus šovė į merginą“, - pasakojo liudininkas.

„Prieš kelias dienas milicija sulaikė mūsų aktyvistus už tai, kad jie dalijo skrajutes. Miesto tarybos sekretorius, komunistas Čulkovas pareiškė, kad mieste veikia Dešinysis sektorius, o asmenys su melsvai geltonomis vėliavomis bus laikomi provokatoriais“, - pridūrė jis.

Separatistai Slavianske užgrobė televizijos bokštą ir atjungė Ukrainos kanalus

Slavianske separatistai užgrobė vietos televizijos bokštą ir išjungė Ukrainos televizijos transliacijas. Jie reikalauja, kad būtų pradėti rodyti Rusijos televizijos kanalai, rašo unian.net.

Kaip praneša „Novosti Donbasa“ žurnalistas, minimas radijo ir televizijos centras siunčia televizijos signalus Slavianskui, Kramatorskui, Gorlovkai ir Makejevkai.

Separatistai siekia, kad vietoje Ukrainos televizijų būtų rodomi Rusijos televizijos kanalai.

Separatistai įžengė į Donecko oro uostą

Prorusiški mitinguotojai įžengė į tarptautinį Donecko oro uostą.

Šią informaciją „OstroV“ patvirtino oro uosto atstovai.

„Taip, turime „svečių“. Jie terminalo viduje. Aktyvių veiksmų nesiima. Oro uostas dirba įprastu režimu“, - agentūrai teigė oro uosto atstovai.

Anksčiau Donecke srities administracijos pastatus užgrobę aktyvistai ne kartą tvirtino, jog reikia blokuoti oro uosto darbą, kad į miestą nepatektų „Dešinysis sektorius“.

Donecke Sergejaus Prokofjevo oro uosto link juda maždaug 100 žmonių su vadinamos Donecko respublikos vėliavomis. Apie tai praneša „Novosti Donbasa“ žurnalistas.

Aplinkui oro uostą važinėja automobiliai su Šv. Jurgio juostomis. Žmonių skaičius didėja. Žmonės slenkasi arčiau pastato, ginklų pas juos kol kas nematyti.