Kelios milicininkų kolonos pasitraukė nuo protestuotojų pagrindinės stovyklos Kijevo centrinėje Nepriklausomybės aikštėje, taip pat nuo vyriausybinių pastatų, kuriuose blokuoja demonstrantai, įtūžę dėl V.Janukovyčiaus sprendimo nepasirašyti asociacijos sutarties su Europos Sąjunga (ES), tik dar labiau sustiprinti ryšius su Rusija.

Saugumo pajėgos naktį užplūdo aikštę supančias gatves ir pajudėjo pagrindinės stovyklose link, nugriaudami kai kurias barikadas. Dešimtys demonstrantų ir milicininkų buvo sužeisti per susirėmimus, bet keli pareigūnai sakė, kad jiems įsakyta nenaudoti jėgos.

"Tai didelė pergalė", - kreipdamasis nuo scenos į susirinkusius Maidane sakė vienas opozicijos lyderių Arsenijus Jaceniukas, kai pareigūnai pradėjo trauktis iš aikštės prieigų.

„Tai kvailiausias dalykas, ką jie galėjo padaryti, – savo ruožtu sakė opozicijos lyderis Vitalijus Klyčko, kuris taip pat yra pasaulio bokso sunkiasvoris čempionas. – Galioja fizikos dėsnis: juo didesnis spaudimas, juo didesnis pasipriešinimas. Esu tikras, kad po kelių valandų čia bus daugybė ukrainiečių.“

Tuo tarpu vidaus reikalų ministras paragino elgtis ramiai ir tikino, kad aikštė nebus šturmuojama.

"Noriu visus nuraminti: Maidanas nebus vaikomas, - Vidaus reikalų ministerijos tinklalapyje pažymėjo šios žinybos vadovas Vitalijus Zacharčenka. - Niekas nepažeidžia žmonių teisės į taikų protestavimą."

„Tačiau negalima ignoruoti kitų žmonių teisių ir teisėtų interesų. Negalima trikdyti normalaus sostinės funkcionavimo“, - pridūrė jis.

Kijevo milicija nurodė, kad pareigūnai mėgina tik išvalyti aikštes, vedančias į Nepriklausomybės aikštę, tačiau neketina griauti pagrindinės stovyklos, pranešė naujienų agentūra „Interfax“. Pareigūnai pridūrė, kad buvo sulaikyti tik kai kurie agresyviausi demonstrantai.

Naktį pareigūnai išardė barikadas šalia protestų stovyklos, o vėliau apsupo Kijevo miesto administracijos pastatą, kurį laiko užėmę demonstrantai. Saugumo pajėgoms mėginant šturmuoti merijos pastatą, protestuotojai laistė pareigūnus lediniu vandeniu iš priešgaisrinių žarnų.

Šie veiksmai, kuriuose dalyvavo šimtai juodas uniformas vilkinčių ir šalmus su skydeliais dėvinčių pareigūnų, buvo iki šiol ryžtingiausias valdžios žingsnis prieš demonstrantus, nors neaišku, ar milicija buvo pasiruošusi panaudoti visą jėgą.

Pagrindinėje eurointegracijos šalininkų stovykloje Nepriklausomybės aikštėje popmuzikos žvaigždės, politikai ir dvasininkai prašė milicijos nepralieti kraujo.

Opozicijos politikai ragino žmones masiškai ginti aikštę ir prognozavo, kad V.Janukovyčius greitai bus nuverstas.

„Jis (Janukovyčius) spjovė į veidą Jungtinėms Valstijoms, 28 Europos šalims ir 46 milijonams ukirainiečių“, – sakė A.Jaceniukas, kuris yra kalinamos buvusios premjerės Julijos Tymošenko partijos „Batkivščyna“ („Tėvynė“) lyderis.

„Mes to neatleisime. Rytoj čia bus milijonai, ir jo režimas žlugs“, –.pridūrė jis, protestuotojams skanduojant „Šalin gaują!“.

Barikadų griovimo operacija buvo sustabdyta prašvitus, kai temperatūra apsnigtoje sostinėje nukrito iki minu 8 laipsnių Celsijaus. Vėliau dalis milicininkų atsitraukė nuo protestuotojų, lydimi džiaugsmingų šūksnių.

Daugelis protestuotojų sakė bijoję, kad stovykla bus šturmuojama. Dvasininkai meldėsi ant scenos ir ragino miliciją nenaudoti jėgos. Ukrainos popmuzikos žvaigždė Ruslana sušuko per megafoną: „Nesužeiskite mūsų!“

Kai kurie protestuotojai laikė iškėlę mobiliuosius telefonus kaip žvakes ir giedojo šalies himną, o už maždaug dviejų kilometrų esančioje katedroje skambėjo varpai – kaip prieš šimtmečius, kai miestui iškildavo pavojus.

Tūkstančiai protestuotojų, kurių aikštėje padaugėjo, pradidėjus milicijos reidui, kelias valandas įnirtingai priešinosi pareigūnams, spausdami jų rikiuotes ir mėgindami nustumti nuo pagrindinės protestų stovyklos aikštėje. Paryčiais milicijos rikiuotės stovėjo beveik nejudėdamos, o kalbėtojai per garsiakalbius smerkė vyriausybę ir stengėsi sustiprinti demonstrantų dvasią.

Demonstrantai, mojuodami ES ir Ukrainos vėliavomis, giedojo nacionalinį himną, skandavo „Gėda!“ ir „Mes stovėsim!“ Daugelis protestuotojų dėvėjo oranžinius statybininkų šalmus, kad apsisaugotų nuo smūgių guminėmis lazdomis. Jie stovėjo susikibę rankomis ir šokinėjo, mėgindami sušilti, spaudžiant iki 12 laipsnių šalčiui.

Vienu metu įsiplieskė grumtynės tarp milicijos ir opozicijos įstatymų leidėjų, iš kurių vienas gulėjo ant sniego, mėgindamas neleisti į aikštę įvažiuoti saugumo pajėgų mašinoms.

Vienas ortodoksų dvasininkas giedojo religines giesmes, o per garsiakalbius buvo leidžiama viena populiari Ukrainos roko daina su žodžiais „Niekada nepasiduosiu be kovos!“.

Popmuzikos dainininkė Ruslana stengėsi padrąsinti demonstrantus, giedodama šalies himną ir sveikdama protestuotojus nuo scenos.

Vienas protestuotojas šaltyje apnuogino krūtinę, atsiklaupė ant kelių ir sušuko: „Liaukitės! ... Mes viena tauta!“

Keli demonstrantai ir milicininkai buvo sužeisti per susirėmimus, o aikštėje matėsi greitosios pagalbos automobilių. Tačiau panašu, kad milicija buvo gavusi įsakymą susilaikyti nuo per didelio jėgos naudojimo – kitaip nei ankstesnėmis savaitėmis, kai protestuotojai buvo žiauriai mušami.

Kai kurie pareigūnai padėdavo sužeistiems aktyvistams atsikelti nuo žemės ir patraukdavo juos tolyn. Mažiausiai viena palapinė užsiliepsnojo, kai apvirto metalinė statinė, kurioje buvo kūrenama ugnis ir prie kurios šildėsi demonstrantai.

Kai buvo išardytos kai kurios barikados ir palapinės, policija ir miesto komunalinių tarnybų darbininkai pradėjo šalinti nuolaužas, padedant buldozeriams. Milicininkai ardydami barikadas naudojo motorinius pjūklus.

Šie protestai prasidėjo lapkričio pabaigoje, kai V.Janukovyčius nusprendė nepasirašyti svarbios sutarties, turėjusios sutvirtinti Kijevo politinius ir ekonominius ryšius su 28 nares turinčia Europos Sąjunga (ES). Apklausos rodė, kad tą sutartį palaiko beveik pusė šalies gyventojų.

Tas dokumentas turėjo padėti Ukrainai judėti eurointegracijos keliu, tačiau toks žingsnis būtų reikšminga nesėkmė Rusijai, kuri kontroliavo Ukrainą arba darė jai didelę įtaką ištisus šimtmečius.

Tiesioginę transliaciją iš Kijevo stebėkite čia: