„Per pastarąsias 24 valandas netekome septynių karių, dar 11 buvo sužeista“, - žurnalistams nurodė Ukrainos armijos atstovas spaudai Andrijus Lysenka.

Pastarųjų dviejų savaičių laikotarpiu tai didžiausias per vieną parą žuvusiųjų Ukrainos karių skaičius.

A.Lysenka nurodė, kad sukilėliai aktyviausiai veikia Donecko regiono pietuose, kur Kijevas kontroliuoja svarbų Mariupolio uostamiestį prie Azovo jūros.

Su pastarosiomis aukomis žuvusių Ukrainos karių skaičius nuo rugsėjo 5 dieną pasirašytų trapių paliaubų su separatistais pasiekė 160.

Iš viso nuo balandžio mėnesį prasidėjusių kovų, Jungtinių Tautų duomenimis, žuvo jau 3 700 žmonių, daugiausia civilių.

Luhansko regiono prokijeviškas gubernatorius nurodė, kad ketvirtadienį per sukilėlių puolimą Novotoškivskės kaime, esančiame į Vakarus nuo Luhansko, žuvo vienas civilis asmuo.

„Esama sužeistų civilių, vienas asmuo žuvo, keli pastatai buvo sugriauti“, - išplatintame pranešime nurodė šio vieno iš dviejų regionų, kuriuose sukilėliai paskelbė nepriklausomas „liaudies respublikas“, gubernatorius Henadijus Moskalis.

Per apšaudymą vienas sviedinys taip pat pataikė į vandens saugyklą Horlivkoje, sukilėlių kontroliuojamame Donecko regiono mieste.

Kaip nurodė vietos vandenvietės stoties atstovai, per šį incidentą nukentėjo du žmonės.

Pasmerkė separatistų rengiamus rinkimus

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel pasmerkė ketinimus lapkričio 2 dieną surengti rinkimus respublikomis pasiskelbusiuose Donecko ir Luhansko rajonuose, pranešė Ukrainos lyderio spaudos tarnyba.

„Prezidentas Porošenka ir kanclerė Merkel pasmerkė ketinimus surengti pseudorinkimus vadinamosiose liaudies respublikose: DLR – Donecke ir LLR – Luhanske, nes tai prieštarauja rugsėjo 5-osios Minsko protokolui“, – nurodė prezidento spaudos tarnyba, remdamasi P.Porošenkos ir A.Merkel pokalbiu telefonu.

Ukrainos prezidentas pabrėžė, kad visos Minsko protokolo ir Minsko memorandumo šalys yra atsakingos už jo vykdymą, taip pat ir Rusija, kuri „patvirtino savo ištikimumą šiems susitarimams pagal daugiašalio dialogo Milane gruodžio 17 dieną rezultatus“, – pažymima pranešime.

Ukrainos Aukščiausioji Rada rugsėjo 16 dieną priėmė trejiems metams prezidento įstatymą dėl savivaldos ypatingos tvarkos kai kuriuose Donecko ir Luhansko sričių rajonuose bei pirmalaikių vietinės valdžios rinkimų organizavimo šiuose rajonuose gruodžio 7 dieną šiais metais.

Tuo tarpu DLR ir LLR vadeivos pareiškė ketiną šių „respublikų“ vadovų bei Aukščiausiųjų Tarybų deputatų rinkimus surengti anksčiau – lapkričio 2 dieną.

P.Porošenka į tai atsakė, kad DLR ir LLR rinkimai kelia grėsmę taikos procesui visame Donbase.

To tarpu Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas yra pareiškęs, kad Maskva pripažins pastaruosius rinkimus ir laiko tai „viena svarbiausių Minsko susitarimų krypčių“.