Kariai atgabeno sunkiąją ginkluotę arčiau fronto linijos, o separatistai ėmėsi karinių veiksmų – naktį surengė karinius mokymus, vasario 14 d. pranešė ESBO generalinis sekretorius Lamberto Zannieris, informuoja rferl.org.

„Paliaubų nesilaikoma taip, kaip norėtume“, – interviu teigė L. Zannieris Miuncheno saugumo konferencijos metu. Konferencijoje Rusija pateikė piktų kaltinimų Ukrainai ir Vakarams dėl karo, kuris dar prieš dvejus metus būtų nesuvokiamas ir kuriam vykstant, nuo 2014 m. balandžio žuvo jau daugiau nei 9 000 žmonių.

Dėl paliaubų buvo susitarta 2015 m. vasarį Minske, tačiau vėliau susirėmimų padaugėjo, paskui nauja jų banga plūstelėjo po paliaubų Kalėdų ir Naujųjų metų švenčių laikotarpiu.

„Deja, tai vis dar aktyvus konfliktas, – sakė jis. – Matome karinius veiksmus, ypač separatistų pusėje, vyko gana dideli naktiniai kariniai mokymai. Taigi čia daug judėjimo, veiksmo, o tai, savaime suprantama, kelia nerimą.“

L. Zannierio teigimu, ESBO, kuri turi 700 neginkluotų stebėtojų, konfliktą stebinčių su įvairia įranga, taip pat ir bepiločiais, užfiksavo, jog buvo naudota raketų paleidimo įranga ir haubicos.“
Ukrainiečių karinės pajėgos ir Rusijos remiami separatistai po antrųjų Minsko paliaubų vėl griebėsi sunkiosios ginkluotės.

Paliaubų susitarime buvo numatyti žingsniai, kaip išspręsti konfliktą. Susitarimas turėjo būti įgyvendintas 2015 m., o Ukraina turėjo atgauti pasienių su Rusija kontrolę separatistų kontroliuotose zonose.

Deja, įgyvendinti vos keli susitarimo žingsniai. L. Zannierio teigimu, separatistų kontroliuojamose zonose rinkimai pagal Ukrainos įstatymus veikiausiai galės būti surengti tik po vasaros. Na o vienas separatistų lyderis teigė, kad rinkimai gali būti surengti anksčiausiai po 10 mėnesių.

DELFI primena, kad dar vasario pradžioje Ukrainos vyriausybė apkaltino šalies rytinėje dalyje įsikūrusius Rusijos remiamus separatistus panaudojus didelio kalibro ginklus ir taip pažeidus paliaubas. Tada Ukrainos prezidento administracijos atstovas antiteroristinės operacijos klausimams Andrejus Lysenka pareiškė, kad apšaudymų skaičius ir intensyvumas auga beveik kasdien. Vis dažniau priešas naudoja sunkiuosius ginklus. Taip pat jis informavo, kad Donecko kryptimi nerami situacija išlieka palei visą frontą.

Karinis konfliktas tarp vyriausybės pajėgų ir prorusiškų separatistų, įsiplieskęs Rytų Ukrainoje 2014 metų balandį, nusinešė jau daugiau negu 9 tūkst. žmonių gyvybių.

Pernai pasirašius paliaubų susitarimą kovos aprimo, bet šią savaitę įtampa tame regione vėl padidėjo.