Nuo 2014 metų vasario, kai buvo nuverstas Rusijos palaikomas šios buvusios sovietų respublikos prezidentas, didžioji dalis Ukrainos bando atsikratyti savo totalitarinės praeities liekanų.2015 metų balandį priėmęs Rusiją papiktinusį įstatymą, draudžiantį viešai demonstruoti komunistinius simbolius, Kijevas suskubo nutraukti bet kokias sąsajas su Sovietų Sąjunga ir pervadinti tuos laikus primenančius miestus ir gatves.

Ko gero pats simboliškiausias gatvės pervadinimas įvyko Kalynuose – maždaug 5 tūkst. gyventojų turinčioje vakarinės Ukrainos gyvenvietėje, esančioje vos už 19 kilometrų nuo Europos Sąjungos rytinės sienos.

Regiono gubernatorius Genadijus Moskalis pareiškė, kad „savarankiškai“ priėmė sprendimą pakeisti Lenino gatvės pavadinimą į Lenono gatvę, pagerbiant vieną iš grupės „The Beatles“ įkūrėjų ir kovotoją už taiką J. Lennoną, kuris buvo nušautas prie savo namų Niujorke 1980 metais.

„Vietos valdžios pareigūnai dar nepervadino daugybės komunistinių gatvių, nors dekomunizacijos įstatymas pavedė jiems tai padaryti per šešis mėnesius“, – sakoma G. Moskalio pareiškime, kurį skelbia oficiali regiono interneto svetainė.

Pasak G. Moskalio, jis asmeniškai nurodė kitą gatvę pavadinti buvusio Čekoslovakijos prezidento Tomašo Masaryko vardu.

Ukrainiečiai vertina T. Masaryką už jų tautinės mažumos teisių gynimą po Pirmojo pasaulinio karo buvusioje Čekoslovakijoje, kuri vėliau pasidalino į Čekijos ir Slovakijos respublikas.

G. Moskalio valdomas kraštas T. Masaryko valdymo metais priklausė Čekoslovakijai.

Gubernatorius, kuris pakeitė ir daugiau pavadinimų, sako jog dar daug pakeitimų laukia savo eilės.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (131)