„Tuo siekiama ... realių permainų sistemoje“, – žurnalistams šalies vakaruose esančiame Lvovo mieste, kur pristatė savo visuomeninį judėjimą RUNA, sakė Nadija Savčenko.

Naujas N. Savčenko, Ukrainos parlamento deputatės, projektas pavadintas RUNA – šis akronimas reiškia „Aktyviai mąstančių ukrainiečių judėjimą“. Ji sakė, kad atėjus laikui judėjimas transformuosis į politinę partiją.

Pasak N. Savčenko, RUNA – tai ne politinis projektas, o „natūralus susivienijimas žmonių, kurie girdi esmę, pačią idėją, o ne lozungus ir populizmą“.

„RUNA – tai ukrainiečių liaudies, aktyvių, mąstančių ukrainiečių judėjimas. Tai ukrainiečių liaudies reformos dėl sistemos pakeitimo. Tai ukrainiečių liaudies revoliucija“, – sakė N.Savčenko, kuri savo sprendimu įkurti opozicinį judėjimą prisideda prie pamažu gausėjančios grupės, kurios nariai nori pasipriešinti korumpuota laikomai provakarietiškai vyriausybei Kijeve.

Buvęs Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis, kuris neilgai dirbo strategiškai svarbaus Ukrainos Odesos regiono gubernatoriumi, taip pat yra įkūręs savo judėjimą, siekiantį P.Porošenkos nuvertimo ir pirmalaikių rinkimų.

Ukrainą jau dvejus metus ir septynis mėnesius drasko karas su separatistais, kuriuos Kijevas laiko Rusijos įgaliotiniais. Šalis tik pradeda atsigauti po ekonomikos krizės, 2014-2015 metais nulėmusios gamybos sumažėjimą maždaug 17 procentų.

Parama vyriausybei yra maža, dvasią pakirto beveik 10 tūkst. žmonių žūtis per konfliktą dėl regionų, kurie kažkada sudarė pramoninį šalies centrą.

Maskva neigia, kad kaip nors kišasi į Ukrainos konfliktą, bet tarptautiniai stebėtojai nuolat matydavo tankus ir kitą sunkiąją karinę techniką, iš Rusijos įvažiuojančius į Ukrainos karo zoną.

35 metų N. Savčenko iš pradžių tapo Ukrainos priešinimosi, anot Kijevo, Rusijos okupacijai, simboliu.

Vis dėlto N. Savčenko politikos žvaigždė kiek priblėso, jai gegužės mėnesį išėjus iš Rusijos kalėjimo.

Ji buvo nuteista už bendrininkavimą 2014 metų birželį karo zonoje nužudant du Rusijos valstybinės televizijos žurnalistus. Ji kaltinimus neigė ir dėl jų buvo surengusi kelis bado streikus.

N.Savčenko paprieštaravo P.Porošenkai, remdama tiesiogines derybas su ginkluotomis grupuotėmis, ir dėl tos priežasties turėjo trauktis iš buvusios premjerės Julijos Tymošenko populistinės politinės partijos vadovaujančio posto.

P.Porošenka vis dar yra populiariausias Ukrainos politikas ir Vakarų sąjungininkas, kuriuo pasitikima.

Tačiau jo persvara parlamente tebėra nedidelė ir tokie žmonės kaip M. Saakašvilis ir N. Savčenko dar gali įgyti politinę jėgą.