Be to, kelioms rusų žiniasklaidos priemonėms buvo uždrausta vykdyti finansines operacijas ir transliuoti savo programas Ukrainos teritorijoje. Sankcijos palietė tokias televizijos kompanijas, kaip „TV Centr“, „RBK“, „VGTRK“, „NTV-Plius“, „Zvezda“, TNT, REN, OTR.

Šis sprendimas buvo priimtas remiantis sankcijų Rusijai išplėtimu, apie kurį P. Porošenka pranešė balandžio viduryje.

Remiantis „SimilarWeb“ serviso duomenimis, portalu „VKontakte“ Ukrainoje naudojasi apie 17,55 proc. vartotojų, „Odnoklassniki“ - 15,55 proc., „Mail.ru“ - 10,53 proc., „Yandex.ru“ - vos 2,48 proc. Šios kompanijos taip pat turi biurus Ukrainoje.

Reikėtų išskirti, kad populiariausių interneto puslapių dešimtuke Ukrainoje 2016 metais socialinis tinklas „VKontakte“ užėmė antrąją vietą, iškart po paieškos įrankio „Google“, „Yandex“ buvo trečiojoje vietoje, „Mail.ru“ - penktojoje, o „Odnoklassniki“ - šeštojoje. Ketvirtąją ir septintąją vietas užima atitinkamai „Youtube“ ir „Facebook“.

„Odnoklassnikų“ spaudos tarnyba pareiškė, kad ieškos galimybių dirbti toliau su savo vartotojais ir Ukrainos partneriais. „Mail.Ru Group“ savo ruožtu įvestas sankcijas nelaiko rimta problema, kadangi „ukrainietiška dalis“ jų versle nėra didelė.

Pasak įgaliotojo Ukrainos Aukščiausiosios Rados atstovo žmogaus teisių klausimais Michailo Čaplygos, remiantis Ukrainos teisės aktais, sprendimą blokuoti prieigą prie internetinių puslapių gali priimti tik teismas.

„Todėl man bus įdomu stebėti, kokiu būdu interneto tiekėjai vykdys prezidento įsaką“, - sakė jis naujienų agentūrai UNIAN.

Ukrainos interneto asociacijos vadovo Aleksandro Fedijenkos nuomone, prieigos prie šių interneto puslapių užims nemažai laiko. Be to, kai kurie ekspertai mano, kad ši priemonė nebus sėkminga, nes dauguma vartotojų pradės naudoti įvairius būdus apeiti draudimą.

„Praktiškai bet kurį užblokavimą galima apeiti - ir Rusijos patirtis tai tik patvirtina. Be abejo, kažkuri visuomenės dalis neturi tokios galimybės - tiesiog neturi reikiamų darbo kompiuteriu įgūdžių. Bet aš manau, kad tai nėra didelė visuomenės dalis“, - mano asociacijos „Ukrainos Telekomunikacijų Rūmų“ valdybos vadovė Tatjana Popova.