„Humanitarė pagalba iš Rusijos, kaip mums ką tik pavyko sužinoti, bus į Ukrainą nugabenta aplenkiant patikros postus Ukrainos Charkovo srityje. Kol kas neaišku, koks bus tikslus naujas humanitarinės pagalbos konvojaus maršrutas“, - teigia Charkovo vietos valdžios atstovai.

Remiantis neoficialiais duomenimis, greičiausiai humanitarė pagalba bus nukreipta per Rostovo sritį.

Anksčiau skelbta, kad Rusijos Ukrainai skirta pagalba į šalį pateks pro Charkovo srityje esantį pasienio postą. Spėjama, kad humanitarinė pagalba bus perkrauta į sunkvežimius iš Ukrainos, ją gyventojams dalins Raudonojo Kryžiaus darbuotojai.

A. Avakovas: kolonos neįsileisime

Ukraina nepraleis humanitarinės pagalbos konvojaus per Charkovo srities teritoriją, praneša UNIAN.

Apie tai socialiniame tinkle pranešė Ukrainos Vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas.

„Joks V. Putino „humanitarinis konvojus“ nebus praleistas važiuoti per Charkovo srities teritoriją. Ciniško agresoriaus provokacija mūsų teritorijoje neleistina“, – rašo Vidaus reikalų ministerijos vadovas, ir priduria, kad ši informacija oficiali.

Ukrainos premjeras: Rusijos cinizmui nėra ribų

Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas Rusijos pasiųstą humanitarinės pagalbos siuntą pavadino Maskvos cinizmo apraiška, Vidaus reikalų ministerijos pareigūnai dar kartą pareiškė neįsileisiantys sunkvežimių kolonos iš Rusijos, informuoja „Reuters“.

„Rusijos cinizmui nėra ribų. Pirma jie pasiunčia tankus, „Grad“ raketinius kompleksus ir banditus, šaudančius į ukrainiečius, vėliau mums siunčia vandenį ir druską“, - vyriausybės posėdyje kalbėjo A. Jaceniukas.

Ukrainos visuomeninės organizacijos „Piliečių iniciatyva“ vadovas Dmytro Snegiriovas UNIAN naujienų agentūrai teigė turintis „patikimų duomenų“, kad sunkvežimiuose su humanitarinėmis priemonėmis yra slepiami radijo švyturiai „Grad“ raketų nutaikymui. Įvažiavęs į Ukrainos teritoriją, konvojus esą bus sunaikintas, kaltę suverčiant Nacionalinės gvardijos kariams.

Kaip praneša Rusijos žiniasklaida, apie 280 Maskvos pasiųstų sunkvežimių gabena daugiau negu 1 800 tonų „humanitarinių atsargų“, įskaitant medicinos priemones, maistą kūdikiams, miegmaišius ir kilnojamuosius elektros generatorius.

V.Putinas aiškino, jog siunčia šią koloną, nes Ukrainos vyriausybės pajėgų apsiaustose sukilėlių tvirtovėse Luhanske ir Donecke susiklostė „katastrofiška“ padėtis, o vietos pareigūnai perspėjo dėl gresiančios humanitarinės krizės, nes tuose miestuose stinga maisto ir vandens, o dauguma rajonų yra likę be elektros ir dujų.

Tačiau Kijevas ir Vakarų šalys baiminasi, kad Maskva gali pasinaudoti šia operacija kaip priedanga pasiųsti savo karius į Ukrainos rytus.

Rusijos žiniasklaida nurodė, kad tie sunkvežimiai praeitą naktį stovėjo vienose kareivinėse Voronežo mieste, arčiau negu už 300 km nuo sienos su Ukraina perėjos, per kurią, kaip nurodė Užsienio reikalų ministerija, kolona turi įvažiuoti į kaimyninę šalį.

Televizijos „Rossija“ reportaže iš Voronežo buvo nurodyta, kad baltai nudažytų sunkvežimių „Kamaz“ kolona turės nuvažiuoti daugiau negu 500 km, o jeigu jos vidutinis greitis bus 60 kilometrų per valandą, sieną jį turėtų pasiekti vakare.

„Kelias ilgas ir gana sunkus, tačiau kaip galime nepadėti savo broliams slavams“, – sakė vieno sunkvežimio vairuotojas.

Kijevas teigia, kad tos mašinos bus sustabdytos prie sienos, o visos jų atvežtos siuntos bus iškrautos ir kitais sunkvežimiais išvežtos į konflikto krečiamą rytinę Ukrainą, padedant Tarptautiniam Raudonojo Kryžiaus Komitetui (TRKK).

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas antradienį sakė, jog su Ukrainos institucijomis buvo susitarta, kad tuos sunkvežimius prie sienos patikrins ukrainiečiai pareigūnai, o tuomet mašinos pajudės į šalies gilumą, lydimos TRKK ir Ukrainos atstovų.

Tačiau Ukraina, kaltinanti Maskvą aprūpinant ginklais prorusiškus separatistus, sakė, kad joks galutinis susitarimas su TRKK dar nepasiektas.

„Galiu pasakyti, kad ministro Lavrovo pareiškimas neteisingas. Derybos tarp Raudonojo Kryžiaus ir Rusijos tęsiasi“, – sakė vienas Ukrainos vyriausybei artimas šaltinis.