„Pagal sumanymą, Rusijos atstovai planuoja slapta pristatyti ukrainiečių belaisvius į Ukrainos teritoriją humanitarinės pagalbos automobiliais. Jau Ukrainos teritorijoje konvojų planuojama užpulti – tai turėtų padaryti „ukrainiečių“ partizanai“, - naujienų agentūra „Unian“ perduoda informaciją iš štabo.

„Žinoma, neegzistuojantys „partizanai“ bus sunaikinti. Prie sušaudyto konvojaus bus palikti ukrainiečių belaisvių kūnai, su ginklais, kurių numeriai atitiks Ukrainos dalinių numerius. Tai bus panaudota kaip įrodymas. Po to per žiniasklaida, taip pat ir tarptautinę, bus pradėta vykdyti plataus masto kampanija apie humanitarinę krizę Donbase. O konvojaus sušaudymas gali būti panaudotas pretekstu įvesti Rusijos karius į Ukrainą, kad būtų apginti civiliai“, - kalbama pranešime.

Skelbia apie puolimą

Prorusiškų separatistų Ukrainoje lyderis Aleksandras Zacharčenka, kaip praneša naujienų agentūra „RIA Novosti“, šeštadienį pareiškė, kad pradėtas Azovo jūros uosto Mariupolio puolimas.

„Šiandien mes pradėjome Mariupolio puolimą. Tai bus geriausias paminklas visiems mūsų žuvusiesiems“, – taip jis sakęs Donecke per žuvusiųjų pagerbimo ceremoniją.

„O po kelių dienų mes uždarysime Debalcevo žiedą ir atkeršysime už aukas, žuvusias Donecke ir Horlivkoje“, – pareiškė A.Zacharčenka per ceremoniją, kai buvo dedamos gėlės visuomeninio transporto stotelėje Donecke, kur prieš kelias dienas žuvo žmonės.

Pastarosiomis dienomis pastebima, kad pagrindiniuose Ukrainos pajėgų ir prorusiškų separatistų susidūrimo taškuose, separatistai pereina į puolimą ir susidariusi situacija labai pavojinga.

„Unian“ žurnalistams Ukrainos gynybos ministras Stepanas Poltorakas sakė, kad padėtis labai komplikuota.

„Pradedant Luhansko regionu, baigiant Mariupoliu – visur nelegalios ginkluotos grupuotės, išvien su Rusijos karinėmis pajėgomis pareina į puolimą“,– konstatavo S. Poltorakas.

Mariupolio rajone Ukrainos pozicijos sustiprintos, išdėstyti kontrolės postai, situacija stabili, vėliau teigė Ukrainos gynybos ministras S. Poltorakas.

„Mariupolio rajone Donecko srityje Ukrainos pajėgų pozicijos sustiprintos, situacija kontroliuojama, imamasi priemonių dėl tolimesnių pajėgų išdėstymo, siekiant apsaugoti civilius miesto gyventojus“, - teigia ministras.

Pasak jo, šiuo metu situacija stabili ir ukrainiečiai kontroliuoja visas pozicijas.

Praneša apie sprogimus

Apsišaukėliškos Donecko Liaudies Respublikos (DLR) kovotojų grupės jau yra Mariupolio pakraščiuose, tvirtina jų pareigūnai.

„Pirmieji kovos daliniai mūšiais įžengė į Mariupolio pakraščius ir įsitvirtino pozicijose, puolimas tęsiasi“, – sakė naujienų agentūrai „Interfax“ šaltinis DLR Gynybos ministerijoje.

Ukrainos specialiosios paskirties pulko „Azov“ atstovai pranešė apie naujus Mariupolio pakraščių apšaudymus iš sistemų „Grad“.

„Rytiniuose Mariupolio pakraščiuose vėl girdėti sprogimai“, – nurodoma pulko „Azov“ paskyroje socialiniame tinkle „Vkontakte“.

Pulko „Azov“ atstovas Andrijus Djačenka sakė, kad separatistai didina apšaudymo intensyvumą. „Pastarasis buvo vos prieš 15 minučių. tačiau gyvosios jėgos judėjimo mes nefiksuojame“, – pažymėjo jis.

A.Djačenka tvirtino, kad pulkas stiprina savo pozicijas.

„Sprendžiant pagal viską, artimiausiomis dienomis mūsų fronto atkarpoje ir kitose bus nelinksma. Bet mūsų fronto atkarpoje mes visiškai pasirengę atremti tas pajėgas, kurias priešas mes prieš mus“, – tikino A.Djačenka.

Anksčiau šeštadienį DLR vadovas Aleksandras Zacharčenka patvirtino, kad separatistai pradėjo Mariupolio puolimą, bei pareiškė, kad esama planų paimti į žiedą (apsupti) strategiškai svarbų Debalcevo punktą.

„Šiandien mes pradėjome Mariupolio puolimą... O po kelių dienų mes uždarysime Debalcevo žiedą ir atkeršysime už aukas, žuvusias Donecke ir Horlivkoje“, – pareiškė A.Zacharčenka per ceremoniją, kai buvo dedamos gėlės visuomeninio transporto stotelėje Donecke, kur prieš kelias dienas žuvo žmonės.

Ukrainoje šaukiama Saugumo taryba – padėtis itin bloga

Ukrainos Nacionalinė saugumo ir gynybos taryba (NSGT) susirinks sekmadienį, sausio 25 dieną, pablogėjus padėčiai Ukrainos rytuose, pareiškė prezidentas Petro Porošenka.

„Aš nurodžiau sušaukti rytoj NSGT posėdį papildomų veiksmingų sprendimų parengimui ir įgyvendinimui dėl sparčiai blogėjančios padėties rytuose“, – sakoma P.Porošenko pareiškime po apšaudymo Mariupolyje, kur žuvo 30 žmonių.

Pasak Mariupolio mero atstovo Oleho Kalinino, tarp šių 30 žuvusiųjų yra du vaikai.

Donecko administracija patikslina, kad tai 15 metų mergaitė ir apie 5 metų berniukas. Sužeistųjų nustatyta 93, iš jų aštuoni vaikai. Ligoninėse su įvairaus sunkumo sužeidimais guli 75 sužeistieji.

ES perspėja Rusiją

Europos Sąjunga šeštadienį pasmerkė atakas raketomis, kurios strateginiame Ukrainos uostamiestyje nužudė mažiausiai 30 žmonių, bei perspėjo, kad kovų eskalavimas pakenks ES ir Rusijos santykiams.

Toks eskalavimas „neišvengiamai ves prie dar didesnio ES ir Rusijos santykių blogėjimo“, sakoma ES užsienio politikos vadovės Federica Mogherini (Federikos Mogerini) pareiškime.

„Gyvenamieji Mariupolio miesto rajonai šiandien buvo apšaudyti iš separatistų kontroliuojamos teritorijos, žuvo mažiausiai 15 (vėliau minėta 30) civilių, sužeista daug kitų, terorizuoti nekalti gyventojai“, – nurodoma pareiškime.

„Tai vyksta po beatodairiškų išpuolių Donbase per kelias pastarąsias dienas bei skelbimų apie naujus Rusijos remiamų separatistų, kurie atvirai atsisako laikytis paliaubų, puolimus“, – pažymima pranešime.

F.Mogherini kreipiasi tiesiai į Rusiją įsikišti ir sustabdyti skerdynes.

„Aš tiesiai raginu Rusiją panaudoti savo didelę įtaką separatistų lyderiams ir nutraukti bet kokio pavidalo karinę, politinę ir finansinę paramą“, – sakoma F.Mogherini pareiškime.

„Tai padėtų išvengti pragaištingų pasekmių visiems. Atsakingieji dėl eskalavimo turi nutraukti savo priešiškus veiksmus ir laikytis savo įsipareigojimų“, – priduriama pareiškime.

Trišalė kontaktinė grupė pasiūlė DLR ir LLR atstovams skubiai susitikti

Trišalė kontaktinė grupė pasiūlė apsišaukėliškų Donecko ir Luhansko liaudies respublikų atstovams, pasirašiusiems susitarimus Minske, skubiai susitikti ir aptarti padėtį Ukrainos rytuose.

„Trišalė kontaktinė grupė primygtinai reikalauja, kad būtina nedelsiant nutraukti tebesitęsiančius kovos veiksmus Ukrainos rytuose ir visi dalyviai, pasirašę dokumentus Minske, turi susitikti tiesioginių derybų kiek įmanoma greičiau, bet ne vėliau kitos savaitės“, – sakoma trišalės grupės pareiškime po skubai surengto posėdžio šeštadienį Kijeve.

Kontaktinė grupė aptarė įtampos didėjimą Ukrainos rytuose ir pasmerkė tai, kad aktyvėja smurtas, ypač Mariupolio mieste, kur esama daugybė civilių gyventojų aukų.

„Toks smurtas yra akivaizdus Minsko protokolo ir Minsko memorandumo, atitinkamai rugsėjo 5 ir 19 dienų, raidės ir dvasios pažeidimas“, – pareiškė kontaktinė grupė.

„Kontaktinė grupė pasirengusi tokiam susitikimui su visomis šalimis, pasirašiusiomis dokumentus Minke, bet kuriuo laiku“, – sakoma pareiškime.

Vadinamąją trišalę kontaktinę grupę padėčiai Ukrainoje sureguliuoti sudaro antrasis Ukrainos prezidentas Leonidas Kučma, Rusijos ambasadorius Kijeve Michailas Zurabovas ir specialioji Europos saugumo ir bendradarbiavimo (ESBO) atstovė Heidi Tagliavini.

2014 metų rugsėjo 19 dienos dokumentą Minske (memorandumą dėl paliaubų rytų Ukrainoje vykdymo )pasirašė ambasadorė H.Tagliavini, antrasis Ukrainos prezidentas L.Kučma, Rusijos ambasadorius Ukrainoje M.Zurabovas, taip pat Aleksandras Zacharčenka (DLR) ir Igoris Plotnickis (LLR).

Privalo atsakyti prieš karo nusikaltimų tribunolą

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka įsitikinęs, kad šeštadienio įvykiai Mariupolyje nėra tik teroristinis aktas, tai – nusikaltimas žmogiškumui ir asmenys, už jį atsakingi privalo stoti prieš tarptautinį Hagos tribunolo teismą.

„Lenkiu galvą prieš visus, kurie žuvo šiandien ir prieš tuos, kurie žuvo besitęsiančio konflikto metu, jam visos atakos prieš civilius – yra teroristinės atakos“, rašo „Unian“. „Taip pat prieš Ukrainos karius, kurie rizikavo savo gyvybe, kad apsaugotų civilius gyventojus ir davė atkirtį prorusiškiems separatistams visose regionuose“ , – sakė Ukrainos prezidentas.

„Tarptautinė bendruomenė remdama Ukrainą privalo suteikti reikiamą atkirtį teroristiniams nusikaltimams ir stiprinti visas spaudimo formas tiems, kurie remia ir finansuoja tokius teroristinius išpuolius“ ,– sakė P. Porošenka.

Ukrainos prezidentas įsitikinęs, kad civilizuotos šalys turi suvienyti jėgas ir sustabdyti terorizmo grėsmės plitimą, todėl vadinamosios nepriklausomos „Donecko“ ir „Luhansko“ liaudies respublikos turi būti pripažintos kaip teroristų organizacijos.

„Ar ne laikas įvardinti juos tikraisiais vardais ir jų pagalbininkus taip pat. Karinė pagalba, ginklų tiekimas, įrangos tiekimas ir gerai treniruotų karių siuntimas ar tai ne terorizmo skatinimas, akivaizdus visam pasauliui?“ ,– klausia Ukrainos prezidentas P. Porošenka.

„Aš kreipiuosi į visus Donbaso žmones, visus Ukrainos piliečius, kurie kenčia nuo teroristų ir agresorių Aš, kaip Ukrainos prezidentas, padarysiu viską, kad apsaugočiau kiekvieną pilietį, sustabdyčiau skausmą ir kančias ir sieksiu atkurti taiką ir ramybę kiekvienoje Ukrainos šeimoje“ ,–savo tautiečius patikino prezidentas.

P. Porošenka skubiai grįžta iš Saudo Arabijos į Ukrainą

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka skubiai grįžta iš Saudo Arabijos, kad sekmadienį surengtų Nacionalinės saugumo ir gynybos tarybos (NSGT) posėdį dėl Mariupolio apšaudymo.

„Tarptautinė koalicija, remdama Ukrainą, privalo duoti ryžtingą atkirtį teroristų nusikaltimams, sustiprinti visų formų spaudimą tiems, kas juos remia ir visokeriopai palaiko. Būtent apie tai aš šiandien kalbėjau Rijade telefonu su galingiausių pasaulio šalių lyderiais ir dabar skubiai grįžtu į Ukrainą vesti NSGT posėdžio, siekiant ryžtingo veiksmų koordinavimo dėl to baisaus nusikaltimo“, – sakė P.Porošenka.

Jis dar pridūrė, kad „DLR ir LLR būtina pripažinti teroristinėmis organizacijomis“.

P.Porošenka vėl pabrėžė, kad Ukraina yra už taiką, bet „priešo iššūkį priimame“. „Ginsime savo tėvynę, kaip priklauso tikriems patriotams. Ir iki visiškos pergalės“, – užtikrino jis.

Žuvo 30 žmonių

Pranešama, kad per separatistų atakas Mariupolio mieste Donecko srityje žuvo 30 civilių, dar daugiau nei 90 sužeista. Ukrainos televizija pranešė, kad separatistai taip pat nužudė vieną Kijevo karį.

Vienas Mariupolio gyventojas „Agence France-Presse“ žurnalistams telefonu teigė, kad gyventojai yra išsigandę ir baiminasi blogiausio.

„Akivaizdu, kad visi vietiniai gyventojai yra labai išsigandę. Prorusiški separatistai jau užėmė oro uostą, dabar jie ketina sunaikinti Mariupolio uostą“, – sakė vietos gyventojas, rašo BBC.

Skelbiama, kad pradėta Mariupolio gyventojų evakuacija. Gyventojai iš rytų teritorijų perkeliami į uostamiesčio vakarinę dalį.

Ukrainos vidaus reikalų ministerijoje vykstančiame pasitarime dėl situacijos Mariupolio mieste Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas „Unian“ korespondentams sakė, kad daroma viskas, kad civiliai gyventojai jaustųsi ir būtų saugūs.

„Yra imtasi visų reikalingų priemonių, kad apsaugotumėme civilius gyventojus. Pirmoji pagalba suteikiama visiems gyventojams, jie perkeliami iš rytines Mariupolio dalies į vakarinę. Ypatingą dėmesį skiriame vaikams ir šeimoms. Šiuo metu jie prisiglaudžia vaikų darželiuose ir mokyklose, priimami visi, kurie nusprendė iš rytinės dalies persikelti į vakarinę dalį, nes sutrikęs vandens ir elektros tiekimas“, – susiklosčiusią situaciją komentavo A. Jaceniukas.

„Aš šiandien sukviečiau Didžiojo septyneto ambasadorius. Mes kreipiamės į Vakarų šalis ir JT Saugumo Tarybos nares nedelsiant sušaukti JT Saugumo Tarybos posėdį“, – pareiškė A.Jaceniukas šeštadienį Kijeve per operatyvinio štabo posėdį, sušauktą dėl padėties Mariupolyje.

Savo veiksmais Rusija pažeidžia ne tik Minsko susitarimus, bet ir pamatinius tarptautinės teisės ir žmogiškumo principus, sakė jis.

Ukrainos Saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksandras Tručynovas savo ruožtu pažymėjo, kad vakar vyko Rusijos saugumo tarybos posėdis, kuriame, turima informacija, Rusijoje nuspręsta suaktyvinti puolamuosius veiksmus „faktiškai visomis kryptimis mūsų šalies rytuose“.

„Tai, kas vyksta šiandien fronte, – tai iš esmės tiesioginis RF prezidento Putino užduočių realizavimas“, – pabrėžė O.Turčynovas.

Tuo tarpu Ukrainos Vidaus reikalų ministerijos Donecko srities valdybos viršininkas Večeslavas Abroskinas pranešė apie didėjantį Mariupolio apšaudymo aukų skaičių.

„Į lavoninę jau atvežta 20 žuvusiųjų. Skaičius auga“, – sakė jis. Anksčiau buvo skelbta apie 16 žuvusiųjų ir per 80 sužeistųjų.

JAV ambasadorius Ukrainoje Geoffrey Pyattas savo socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje rašė: „Šiandienos beatodairiškas Rusijos išpuolis Mariupolyje rodo, kad Rusija perėjo į akivaizdų puolimą ir tai visiškai pažeidžia Minsko taikos susitarimą.“

Mariupolio milicijos spaudos tarnyba pranešė, kad separatistai iš salvinių raketinių sistemų „Grad“ 120 kartų apšaudė Mariupolį.

„Mes tikriname informaciją. Ant kojų sukelta milicija. Miesto milicijos biuro tyrimų grupė ten taip pat dirba“, – nurodė Donecko regioninės policijos departamento vadas Večeslavas Abroskinas.

Spaudos tarnybos duomenimis, per apšaudymą daugiausia sužeistųjų buvo Kijevo gatvėje. Artilerijos sviediniai pataikė į parduotuves ir turgavietes, kur buvo daug žmonių.

„Azovo“ bataliono atstovai šią informaciją patvirtino „Facebook“ puslapyje. Be kita ko, jie pranešė, kad smūgiai suduoti ir ukrainiečių postui kaime netoli Vinogradno.

Ukrainos gynybos ministerijos spaudos tarnyba šeštadienį pranešė, kad sausio 17-22 d., per kovas su separatistais Donecke ir Luhanske žuvo 18 Ukrainos kariškių, kiti 235 buvo sužeisti.

„Taip pat praradome vieną tanką, septynis šarvuočius, dvi MT-12 patrankas ir septynis automobilius“, – pranešė Ukrainos gynybos ministerija.

Per tą patį laikotarpį mūšiuose žuvo 600 sukilėlių ir Rusijos kariuomenės vyrų, dar 275 buvo sužeisti. Galutiniai duomenys gali būti ir didesni, kadangi separatistai sugebėjo su savimi pasiimti kai kuriuos sužeistus asmenis, nurodė ministerijos spaudos tarnyba.

Ministerija pažymėjo, kad vien Donecko oro uoste žuvo 85 separatistai, 53 buvo sužeisti. Ten pat buvo sunaikinta 12 šarvuočių, devyni automobiliai ir MT-12 patranka.

BBC praneša, kad Mariupolis yra laikomas strategiškai svarbiu miestu tiek prorusiškiems sukilėliams, tiek Ukrainos pajėgoms. Miestas įsikūręs tarp prorusiškų separatistų valdomų teritorijų ir Rusijos aneksuoto Krymo pusiasalio. Mariupolyje gyvena 500 tūkst. gyventojų.

Apie 5,2 mln. gyventojų gyvena konflikto paveiktose teritorijose ir 1,4 mln. ukrainiečių yra laikomi „labai pažeidžiami ir jiems būtina suteikti pagalbą“. Skaičiuojama, kad daugiau nei 1 mln. žmonių nuo konflikto pradžios paliko savo namus, daugiau nei 5 tūkst. žmonių žuvo, 10 300 sužeisti.

Mariupolyje susirinkę žmonės pagerbia Donecko oro uoste kritusios karius ir tuos, kuriuos šeštadienį paveikė tebesitęsiančios kovos tarp prorusiškų separatistų ir Ukrainos vyriausybės. Žmonės susirinko pagrindinėje aikštėje prie Lenino prospekto.

Žmonės atėjo neštini plakatais „Aš – Mariupolis“ ir rankose laikė žvakes, plevėsavo Ukrainos nacionalinės vėliavos. Kunigas už mirusius skaitė maldą, praneša „Unian“.

„Ukraine Today“ skelbia atnaujintus duomenis apie nukentėjusius per apšaudymus Mariupolyje. Skaičiuojama, kad jau 18 žmonių žuvo, o 83 sunkiai sužeisti. 11 vis dar yra sunkios būklės, informuoja Ukrainos gydymo įstaigos.

ESBO stebėtojai vyksta į Mariupolį

Speciali Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėsenos misija tiria Mariuplio apšaudymo aplinkybes Ukrainos Donecko srityje.

„Į apšaudymo vietą Mariupolyje išsiųsti stebėtojų patruliai rinkti informacijos. Vėliau paskelbsime operatyvinę ataskaitą apie padėtį“, – pranešė misijos atstovė spaudai Irina Gudyma šeštadienį.

ESBO misija paragino konfliktuojančias puses laikytis Minsko susitarimų.

„Misija pasirengusi negailėti pastangų, kad būtų pasiektas ir palaikomas ugnies nutraukimas Donecko oro uosto teritorijoje, aplink ją ir miesto centre, taip pat humanitarinės pauzės pagalbai nukentėjusiems civiliams gyventojams Donecke užtikrinti“, – sakoma ankstesniame misijos pranešime, kuriame dar raginama visiškai nutraukti kovos veiksmus.

Paskelbė nuotraukas

Ukrainos prezidento patarėjas Jurijus Biriukovas savo socialinio tinklo „Facebook“ profilyje paskelbė nuotraukas, įrodančias Rusijos karių egzistavimą konflikto draskomoje Rytų Ukrainos dalyje. J. Biriukovas paskelbė Rusijos karių asmens tapatybės dokumentus, įrodančius, kad jie yra Rusijos piliečiai.

Ukrainos pajėgos Rusų karius konflikto teritorijoje sulaikė penktadienio vakarą. Kariai turėjo Rusijos kariuomenės tapatybės dokumentus ir savarankiškai pasiskelbusios nepriklausoma „Donecko liaudies Respublikos“ dokumentus. Pagal asmeninėje „Facebook“ paskyroje pateikiamus įrodymus, Rusijos kariai buvo sulaikyti susirėmimų Donecko oro uoste metu. Rusijos kariai buvo sulaikyti kartu su kitais į nelaisvę paimtais kariais, skelbia „Ukraine Today“.

Rusija ir toliau nuosekliai neigia savo įsitraukimą į kovas Rytų Ukrainos teritorijoje, nepaisant vis daugėjančių įrodymų, kad Rusija plačiu mastu siunčia savo pajėgas į konflikto teritoriją ir tai daro nuolat. Ukrainos prezidentas Petro Porošenko, dalyvaudamas kasmetiniame Davoso ekonomikos forume, sakė, kad šiuo metu Ukrainos teritorijoje yra apie 9000 Rusijos karių. Tuo tarpu ES, Kanada, JAV, NATO ir „Amnesty International“ organizacija ir daugelis kitų šaltinių, taip pat ir tarptautinės žiniasklaidos korespondentai, patvirtina informaciją, kad Ukrainoje yra Rusijos karių.

Maskvoje - prieš Rusijos veiksmus nukreipta protesto akcija

Maskvoje suimti du prieš karą Ukrainoje nusiteikę protesto dalyviai. Abu mitinge dalyvavę asmenys nubausti, nes rankose laikė karikatūrinius Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną pašiepiančius plakatus.

Kaip teigia Maskvoje esantis „Unian“ korespondentas, suėmimo priežastis ir buvo du plakatai, kurių vienas teigė: „Hitleris taip pat turėjo didelius reitingus“, ir vaizduojantis vyrą, primenantį Rusijos prezidentą. Antrasis plakatas vaizdavo tą patį žmogų, kurio veidrodiniame atspindyje matomas Jozifas Stalinas.

Šiuo metu mitingas, kuriame dalyvavo apie 20 žmonių, jau yra pasibaigęs. Akcijoje, kurioje reikštas solidarumas ukrainiečiams, nukentėjusiems nuo Rusijos agresijos, taip pat dalyvavo ir Rusijos vyriausybę palaikantys agresyviai nusiteikę protesto dalyviai.

Separatistai neigia savo dalyvavimą atakose Mariupolyje

Tuo tarpu separatistai neigia bet kokį dalyvavimą atakose. "Interfax" naujienų agentūra citavo vadinamosios Donecko liaudies respublikos gynybos ministro žodžius: "Tai akivaizdi dezinformacija ir melas. Sukilėlių pajėgos nešaudė Mariupolio kryptimi, o tuo labiau į gyvenamąsias teritorijas".

Vienas gyventojas telefonu sakė naujienų agentūrai AFP: "Akivaizdu, kad visi mieste yra labai išsigandę. Sukilėliai jau užėmė oro uostą, o dabar jie pradeda naikinti Mariupolį".

JAV ambasadorius Ukrainoje Geoffrey'is Pyattas socialiniame tinkle "Twitter" rašė: "Šiandienos nieko nepasigailintis separatistų šaudymas Mariupolyje rodo, kad Rusija pradėjo akivaizdų puolimą, taip visiškai pažeisdama Minsko susitarimus".

Ukraina, Rusija, Prancūzija ir Vokietija ragina nutraukti kovas Rytų Ukrainoje.

Donecko srities administracija pristatė humanitarinę pagalbą

Donecko srities administracija kartu su kariškiais į Avdijivkos ir Debalcevo miestus, esančius netoli separatistų ugnies linijos, atgabeno maisto produktų vietos gyventojams.

Pasak regiono civilinės saugos, gynybos ir mobilizacijos darbų valdybos, į Avdijivką pristatyta 10 tonų humanitarinės pagalbos, o į Debalcevą – 20 tonų.

„Humanitarinę pagalbą sudaro maisto produktai, tarp kurių yra žuvies ir mėsos konservų, kruopų, cukraus, daržovių ir vaisių“, – sakoma pranešime.

Sunaikino pabūklus

Ukrainos kariuomenė teigia, kad sunaikino 4 iš 6 salvinių raketų paleidimo sistemų „Grad“, kurios prorusiškų separatistų buvo panaudotos šeštadienį per įvykdytą išpuolį Ukrainos vyriausybės kontroliuojamame Mariupolyje prieš civilius gyventojus, praneša „Ukraine today“.

Ukrainos televizijos „TSN“ reportaže teigiama, kad šaudymai prasidėjo iš Novoazovsk miesto pusės, kurį kontroliuoja prorusiški separatistai.