Prezidentas Petro Porošenka paskelbė išankstinius rinkimus siekdamas įtvirtinti naują politinę kryptį po to, kai buvo nuverstas prorusiškas šalies vadovas Viktoras Janukovyčius.

Jau balsavo apie penktadalis rinkėjų

13 val. duomenimis daugiau nei 17 proc. rinkiminių apygardų pradėjo veikti per anksti arba per vėlai, 2,8 proc. rinkėjų užsiregistravo balsuoti namuose.

Kyivpost.com praneša, kad 13.20 val. balsavo jau apie 20 proc. rinkėjų. Kirovogrado apskrityje aktyvumas buvo didžiausias – 25,5 proc.

Dėl agresijos regione, Donbase veikia tik 17 iš 32-ų rinkiminių apygardų. Prie vienos jų policija sulaikė grupelę žmonių.

Nikolajevo srityje aktyvistai pastebėjo 27 automobiliai atvykusią kitą žmonių grupę, kurie, įtariama, gali būti fiktyvūs rinkėjai. Ši informacija perduota policijai.

Provokacijos rinkimų dieną nesiliauja

Rinkimų dieną Ukrainoje ramu ne visur. Petro Porošenkos bloko kandidatai Sergejus Leščenko, Mustafa Nayem ir Svetlana Zalishchuk buvo užpulti, kai važiavo automobiliu Kirovogrado srityje. Šeši asmenys pradėjo mėtyti į juos akmenis. Aktyvistu teigimu, tai įvyko netoli rinkimų apygardos, kur buvo pastebėtas rinkėjų papirkinėjimas, praneša „Ukrayinska Pravda“.

Septyniose balsavietėse Nikolajevo srityje, Pietų Ukraina, buvo gauta grasinimų apie bombas, tad jos buvo trumpam uždarytos. Kinologams patikrinus rinkimų apygardas, sprogmenų rasta nebuvo. Melagingų skambučių gauta ir daugiau.

Pats Ukrainos prezidentas P. Porošenko apie 15 val. balsavo Kijeve. Prieš tai jis buvo išvykęs į Krematorską Donecko srityje patikrinti, kaip vyksta rinkimai 162 tūkst. gyventojų turinčiame mieste.

„Balsavau už ateitį, už europinę vystymosi kryptį, už valdžios atnaujinimą ... Esu tikras, kad turėsime naują vyriausybę, naują proeuropietišką koaliciją ir naują parlamentą ... Tikiuosi, kad man pavyks suformuoti stiprią proeuropietišką, proukrainietišką demokratinę koaliciją. Tikiuosi, kad šiandien Ukrainos liaudis atliks labai atsakingą pasirinkimą“, – prezidentas sakė žurnalistams, atlikęs savo pilietinę pareigą.

„Aktyvumas labai didelis. Nėra didelių incidentų, kurie vyksta pagal europinius standartus, – sakė Ukrainos prezidentas. – Tvarką šalyje lemia ne vagių skaičius, o vyriausybės gebėjimą su jais kovoti“.

Tiesa, trukdžių rinkimų metu gausu. Dniepropetrovske prie rinkiminės apygardos buvo apšaudytas automobilis. 12 kartų iki 14 val. Ukrainoje rinkimų metu pranešta apie sprogmenis.

Vidaus reikalų ministerija užfiksavo 14 atvejų, kai buvo mokama rinkėjimas, 10 jų buvo naudojami „administraciniai resursai“.

Rytuose vis dar neramu

Rinkimai vyks konflikto šalies Rytuose fone. Maždaug 3 milijonai Donecko ir Luhansko regionų gyventojų nedalyvaus rinkimuose, o separatistai žada surengti savo rinkimus lapkritį. Dar apie 1,8 mln. Rusijos aneksuoto Krymo gyventojų taip pat nebalsuos.

Nors paliaubų susitarimas buvo pasiektas rugsėjo 5 d. Minske, nepaisant to, kovos Rytų Ukrainoje tęsiasi. Parlamento rinkimų dieną, šalyje vis dar girdėti apie neramumus rytinėje Ukrainos dalyje. Unian.net praneša, kad separatistai šaudė Donecko oro uoste, nors pastarosiomis dienomis ten buvę gana ramu.

Ukrainos Karinių-politinių tyrimų centro vadovas Dimitrijus Tymčukas socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė, kad Donecke, Kijevo rajone kaupiasi priešiškos pajėgos, kurią valdo teroristų organizacija „DNR“.Charkove buvo gautas anoniminis melagingas pranešimas apie užminuotą rinkimų apygardą centrinės rajono ligoninės teritorijoje, praneša unian.net.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka, šeštadienį duodamas interviu nacionalinei televizijai, teigė, kad konfliktą Rytų Ukrainoje įmanoma sureguliuoti pasitelkus politines reformas, skelbia „RIA Novosti“.

„Karo nelaimėsime vien karinėmis priemonėmis, ar galėtumėte įsivaizduoti kovas Donecko arba Luhalnsko centre? Juk miestas būtų sunaikintas, o civilių aukų skaičius siektų šimtus tūkstančių“, - teigė P. Porošenka.

Prezidentas pridūrė, kad konfliktą galima išspręsti politinėmis reformomis. „Mes karą laimėsime, bet ne naudodami jėgą miestuose, o taikydami efektyvias reformas atnešiančias permainas valstybėje“, - tęsė prezidentas.

Jis pats rinkimų dieną išvyko į šalies rytus, kur, sakė, atvykęs, norėdamas apginti karių valią balsuoti.

Ko iš rinkimų tikisi Ukrainos premjeras?

Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas sekmadienį išreiškė viltį, kad pirmalaikiai parlamento rinkimai bus sąžiningi ir lems kitokį politikų požiūrį į šalies valdymą. „Ko laukiu iš rinkimų? Objektyvių pokyčių – tiek politinėje klasėje, tiek politinės klasės požiūryje į šalį; atsakomybės, milijonų ukrainiečių lūkesčių įgyvendinimo“, – A.Jaceniukas sakė žurnalistams, atidavęs savo balsą vienoje rinkimų apylinkėje Kijeve.

Jis dar kartą pareiškė esantis įsitikinęs, kad po rinkimų bus greitai suformuota nauja valdančioji koalicija ir vyriausybė. „Tikimės, kad kiek įmanoma greičiau bus suformuota nauja koalicija ir kad bus pristatyta nauja vyriausybė su ministru pirmininku“, - sakė A.Jaceniukas.

Jis taip pat išreiškė viltį, kad šie rinkimai „bent iš dalies atitiks demokratijos standartus, nes mums reikia judėti į Europą“. „Laukiame rinkimų rezultatų, laukiame rinkimų dienos, laukiame rinkimų nakties - ypač balsų skaičiavimo, nes tai leis pasakyti, koks buvo šis rinkimų procesas, kiek jis buvo sąžiningas. Nes visa rinkimų kampanija, švelniai tariant, buvo nelengva“, – A.Jaceniukas sakė žurnalistams.

Prognozuoja laimėjimą proeuropietiškiems

Ukrainos parlamento pirmininkas Oleksandras Turčynovas sekmadienį išreiškė viltį, kad rinkimus į Aukščiausiąją Radą laimės proeuropietiška patriotinė dauguma.

„Labai tikiuosi, kad užsitikrinsime demokratinę proeuropietišką patriotinę daugumą, – jis sakė žurnalistams atidavęs savo balsą Kijeve. – Ir ta dauguma naujoje Aukščiausioje Radoje gana greitai suformuos naują vyriausybę, o Ukraina eis europiniu atsinaujinimo, stiprios nepriklausomos šalies kūrimo keliu.“

Atsakydamas į klausimą, ar būtų pasiruošęs tęsti darbą Aukščiausiosios Rados pirmininko poste, O.Turčynovas pareiškė: „Tai priklauso ne nuo vieno ar kito kandidato į deputatus pasiruošimo, o nuo naujos daugumos sprendimo. Būtent naujoji parlamento dauguma spręs tiek dėl parlamento vadovybės, tiek dėl ministrų kabineto formavimo.“

Kaip pranešė vienas naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas, O.Turčynovas kartu su žmona balsavo vienoje Kijevo rinkimų apylinkėje. Parlamento pirmininko atstovė Ana Vachonskaja sakė, kad O.Turčynovo sūnus, kuris yra Nacionalinės gvardijos narys, balsuos savo tarnybos vietoje.

O.Turčynovas yra įtrauktas į partijos „Liaudies frontas“ sąrašą kartu su jos lyderiu premjeru Arsenijumi Jaceniuku ir vidaus reikalų ministru Arsenu Avakovu.

Prognozuojama, kad pirmąkart po Sovietų Sąjungos subyrėjimo Komunistų partija neįveiks 5 proc. balsų slenksčio ir nepateks į parlamentą daugiamandatėje apygardoje. P.Porošenka, išrinktas gegužę 55 proc. balsų, tikisi, kad tokia komunistų nesėkmė žymės negrįžtamą politinį pokytį.

Tikimasi, kad tarp judėjimų, kurie įveiks 5 proc. slenkstį, bus Radikalų partija, vadovaujama populisto Oleho Liaško. Kaip prognozuojama, ši nacionalistinė politinė jėga gali užimti antrąją vietą surinkusi 13 proc. balsų.

Tikėtina, kad dabartinio premjero Arsenijaus Jaceniuko vadovaujamas Liaudies frontas surinks apie 9 proc., o buvusios premjerės Julijos Tymošenko partija „Batkivščyna“ („Tėvynė“) – 7 proc. balsų. Rinkimų barjerą dar gali įveikti buvusio gynybos ministro Anatolijaus Hrycenkos partija „Hromadjanska pozicija“ („Pilietinė pozicija“).

P.Porošenka tikriausiai bus linkęs sudaryti koaliciją su nuosaikesniu Liaudies frontu, kuris prisidėtų prie pastangų gauti 27 mlrd. JAV dolerių finansinio gelbėjimo paketą, turintį nutraukti Kijevo ekonominę priklausomybę nuo Maskvos.

Buvusi valdančioji Regionų partija, kuriai anksčiau vadovavo V.Janukovyčius, rinkimus boikotuoja, o Opozicijos blokas, vienijantis Euromaidano judėjimo priešininkus, gali tikėtis 5 proc. balsų.

Už partija „Stiprioji Ukraina“, kurios lyderis anksčiau taip pat palaikė V.Janukovyčių, galbūt balsuos apie 8 proc. rinkėjų.

Daugelis partijų į savo sąrašus įtraukė karo su separatistais veteranų ir anksčiau šiais metais vykusių prieš ankstesnį režimą nukreiptų Euromaidano protestų aktyvistų, kurie veikiausiai nustatys stiprią patriotinę ir nacionalistinę atmosferą naujame parlamente.

J. Tymošenko balsavo Dniepropetrovske

Buvusi Ukrainos premjerė Tymošenko balsavo Dniepropetrovske su savo šeima Ukrainos partijos „Batkivščyna“ („Tėvynė“) lyderė Julija Tymošenko kartu su savo šeima sekmadienį balsavo pirmalaikiuose parlamento rinkimuose Dniepropetrovsko mieste.

Kaip pranešė vienas naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas, buvusi premjerė su savo vyru atidavė savo balsus rinkimų apylinkėje, įsikūrusioje Dniepropetrovsko medicinos akademijos pastate, o jų dukra Jevhenija balsavo kitoje apylinkėje.

„Turime pakankamai jėgų, kad suvienytume Ukrainą ir atkurtime taiką Ukrainoje – kad mūsų didvyriai grįžtų namo gyvi ir sveiki“, – J.Tymošenko sakė žurnalistams po balsavimo.

Ji taip pat pareiškė, kad „orumo revoliucija privalo nugalėti“ ir kad ukrainiečiai turi pakankamai jėgų, kad sugriautų korumpuotą sistemą bei prisidėtų kuriant naują, stiprią, sėkmingą, europietišką Ukrainą.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka sekmadienį, pirmalaikių parlamento rinkimų dieną, apsilankė vienoje balsavimo apylinkėje rytiniame Kramatorsko mieste, kuris anksčiau buvo vienas iš konflikto su prorusiškais separatistais židinių, pranešė Kijevo vyriausybei pavaldi Donecko srities administracija.

A.Jaceniukui perspėjus dėl galimų „teroristinių“ atakų, daugiau negu 60 tūkst. milicininkų buvo sutelkti saugoti balsaviečių, kandidatų ir partijų būstinių visoje šalyje, kuri prieš Rusijai kovą aneksuojant Krymo pusiasalį turėjo 46 mln. gyventojų.

Apie 2 tūkst. tarptautinių stebėtojų, įskaitant apie 800 Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovų, dirba rinkimų apylinkėse, stebėdami balsavimo procedūras.