Pareiškimas dėl kovinių ginklų išdavimo teisėsaugos pareigūnams paskelbtas vasario 20-ąją dieną, ketvirtadienį.

Kaip teigia Ukrainos vidaus reikalų ministras, naudotis koviniais ginklais leidžiama tik griežtai laikantis Ukrainos milicijos įstatymo, kuriame numatyta, jog ginklai gali būti panaudoti tik: piliečių apsaugai atakos atveju, kai gresia pavojus jų gyvybei ir sveikatai bei išlaisvinant įkaitus; atremiant ataką, surengtą prieš milicijos darbuotoją ar jo šeimos narius, jeigu kyla pavojus jų gyvybei ir sveikatai; atremiant ataką, surengtą prieš saugomus objektus, konvojus, piliečių būstus, valstybinių ir pilietinių įstaigų, organizacijų ir atstovybių pastatus, bei užgrobimo atveju ir t.t.

Skelbia, apie paimtus įkaitus ir teisę naudoti ginklus

Valdžia praneša, kad protestuotojai įkaitais paėmė neginkluotus milicininkus, 25 sužeisti, keli žuvo, praneša CNN.

Ukrainos protestuotojai sostinėje įkaitais paėmė 67 vidaus pajėgų pareigūnus, ketvirtadienį pranešė šalies Vidaus reikalų ministerija.

Kiek anksčiau ministerija nurodė, kad riaušių policijos pajėgos „Berkut“ buvo apginkluotos koviniais ginklais, siekiant sutramdyti kruvinus protestus.

„Siekiant išlaisvinti įkaitus, pareigūnai turi teisę panaudoti savo ginklus“, – sakoma ministerijos pareiškime, kuris skelbiamas jos svetainėje.

Pasigesta dar trijų vidaus reikalų pareigūnų, nurodoma jame.

Protestuotojai: žuvo bent 100 žmonių

CNN praneša, kad medikai protestuotojų pusėje praneša, jog žuvusiųjų per ketvirtadienį skaičius pasiekė mažiausiai 100.

Kiti šaltiniai praneša apie kiek mežesnius skaičius - 60 aukų. Taip pranešė Nacionalinio pasipriešinimo štabo medicinos tarnybos vadovas, opozicinės nacionalistų partijos „ Svoboda“ („Laisvė“) deputatas Sviatoslavas Chanenka. „Preliminariais duomenimis šiandien, 2014 metų vasario 20 dieną, iki 15 val. 20 min. žuvo daugiau nei 60 žmonių... Naudojamos paprastosios kovinės ir šarvamušės kulkos, šaudoma siekiant nužudyti. Daugiausia žuvusiųjų ir sužeistųjų – Instituto gatvėje prie Laisvės (buvusių Spalio) rūmų, viešbučio „Ukraina“, Michailovo gatvėje prie viešbučio „Kazackij“. Taip pat sunkiai į kaklą sužeista savanorė medikė“, – cituodama S.Chanenką pranešė „Svoboda“.

Parlamentaras taip pat nurodė, kad protestuotojams „pavyko mobilizuoti“ greitosios medicinos pagalbos tarnybą. „Bendromis pastangomis mums ir greitosios pagalbos brigadoms pavyko užtikrinti sužeistųjų pervežimą į gydymo įstaigas. Mūsų mobiliosios brigados, medicinos punktai ir Raudonojo kryžiaus atstovai teikia pagalbą nuketėjusiems kovinių veiksmų zonoje. Medicininės pagalbos prašymų skaičius labai greitai auga, vyksta medikų mobilizavimas“, – sakė S.Chanenka.

Oficialiai patvirtintos 67 žūtys

Kijevo miesto valstybinės administracijos (KMVA) sveikatos apsaugos departamentas informavo, kad iki vasario 20 dienos 15 val. vietos laiku nuo vasario 18 dienos į sveikatos įstaigas dėl medicininės pagalbos kreipėsi 551 masinių neramumų sostinėse centre dalyvis. 332 žmonės paguldyti į ligonines.

„Iki 15 val. į teismo medicinos ekspertizės biurus buvo pristatyti 67 lavonai. Tarp jų buvo devyni žmonės, mirę medicinos įstaigose, pavaldžiose Kijevo miesto sveikatos apsaugos departamentui“, - rašoma pranešime.

Anot spaudos tarnybos, Kijevo ligoninės dirba visą parą ir teikia pagalbą tiek Kijevo gyventojams, tiek atvykusiems iš kitų miestų. Visos miesto ligoninės yra aprūpintos medikamentais, medicininės paskirties reikmenimis, infuziniais tirpalais bei imunobiologiniais preparatais. Nepaisant padidėjusio krūvio, sostinės medikai yra savo darbo vietose ir pasiaukojimai dirba, darydami viską kas įmanoma, kad nė vienas sužeistasis neliktų be pagalbos, pažymėjo Sveikatos apsaugos departamento direktorė Alla Areškovič.

Aiškėja aukų tapatybės

Aiškėja per Maidano šturmą žuvusių aukų tapatybės. Buvo nušautas Ukrainos katalikiškojo universiteto dėstytojas Bogdanas Solčianikas. Skelbiama, kad akademikas mirė per Euromaidavo aktyvistų susirėmimus su teisėsaugos pareigūnais, skelbia naujienų agentūra UNIAN. Tokią informaciją savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė vyriausiasis žurnalo „Patriarchat“ redaktorius Anatolijus Babinskis.

Remiantis Ukrainos katalikiškojo universiteto puslapyje internete skelbiama informacija, B. Solčianikas dirbo naujausių laikų Ukrainos istorijos katedroje. 2013 metais jis parašė disertaciją, kurios tema skambėjo taip: „Rinkimų ypatumai viename mažame Vakarų Ukrainos mieste 1965-2006 metais“.

Taip pat newsru.ua praneša, kad Maidano aikštėje žuvo žurnalistasIgoris Kostenka, iš leidinio „Sportanalitika“.

Per nuolat iš Maidano transliuojančią Espreso TV buvo pranešta, kad viena per Maidano šturmą nukentėjusi mergina socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Aš mirštu“. Vėliau buvo patikslinta, kad mergina per anksti išpranašavo sau mirtį - ji išgyveno.

Rada susirinko į skubų posėdį

Ukrainos parlamento deputatai ketvirtadienį po neramios dienos, kai vyko ir Rados evakuacija, kilo baimės, kad pastatas bus užimtas, visgi susirinko į posėdį Aukščiausioje Radoje.

Po kelių valandų pranešta, kad Kijeve vykstančiame neeiliniame Aukščiausiosios Rados posėdyje opozicija reikalauja, kad dar šiandien būtų nustatyta pirmalaikių prezidento rinkimų data, atstatydintas vidaus reikalų ministras Vitalijus Zacharąčenka bei pareikštas nepasitikėjimas generaliniu prokuroru Viktoru Pšonka.

Visa tai iš tribūnos pareiškė partijos „Batkivščyna“ (Tėvynė) deputatas Oleksandras Turčynovas, pranešė Ukrainos naujienų agentūra UNN. Jis dar kartą primygtinai ragino parlamentą sugrąžinti 2004-ųjų konstituciją ir paskirti pirmalaikių prezidento rinkimų datą.

Naujienos iš Rados visą dieną sklido prieštaringos. Vieni skelbia, kad pavyko surinkti sprendimams priimti būtiną deputatų skaičių. Transliacija rodo, kad salė apytuštė, joje nuolat vaikšto deputatai. Pranešama, kad vos nekilo muštynės, kai V. Janukovyčiaus regionų partijos narys Vitalijus Gruševskis pasiūlė padaryti pertrauką dėl mažo deputatų skaičiaus.

http://www.delfi.lt/news/daily/world/ukraina-pareigunams-isduoti-koviniai-ginklai-pranesama-apie-100-auku.d?id=64080636#ixzz2tt9tKSf8

„Opozicijos deputatai jau prasibrovė į Aukščiausiosios Rados vidų“, - savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ skelbė opozicinės frakcijos „Tėvynė“ parlamentaras Andrejus Pavlovskis.

Kaip skelbia „Ukrainskaja pravda“, Aukščiausiosios Rados apsauga ir jėgos struktūros stengėsi į parlamento posėdį neįleisti žurnalistų. Opozicijos deputatai žiniasklaidos atstovus į pastatą įsiveda pro 5-uosius vartus. Prieš tai žurnalistų į parlamento pastatą nenorėjo praleisti net dvi specialiųjų pajėgų kovotojų pastatytos užtvaros.

Ukrainos parlamento kiemas virto jėgos struktūrų baze. Prie 1-ojo ir 5-ojo įėjimo stovi po vieną vandens patranką.