„...Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Oro pajėgos oficialiai pareiškia, kad informacija apie zenitinio raketų komplekso BUK M1 pagrobimą vienoje Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgų karinėje dalyje neatitinka tikrovės“, – paskelbta pirmadienį paskelbtame Gynybos ministerijos tinklalapyje.

Jame dar pabrėžiama, kad Donecko srityje dislokuoto zenitinio raketų pulko kariai, technika ir ginkluotė Oro pajėgų vado sprendimu dar 2014 metų birželio 29 dieną buvo operatyviai perdislokuota į naujus užduočių sprendimo rajonus.

Taip pat tvirtinama, kad prorusiškiems kovotojams užėjus į minėtos karinės dalies teritorija, „ten liko tik pasenusi ir netinkama naudoti automobilinė technika“.

Anksčiau žiniasklaidoje, kuri rėmėsi savaitraščiu „Der Spiegel“, skelbta, kad sukilėliai užgrobė vieną „Buk“ kompleksą Ukrainos vyriausybinių pajėgų bazėje ir vėliau paleido raketą, kuri sprogo visai šalia keleivinio lainerio. Tai sakęs Vokietijos užsienio žvalgybos agentūros BND vadovas Gerhardas Schindleris, pateikdamas įvairių dokumentų, palydovinių nuotraukų.

Kijevas ir Vakarų šalys anksčiau tvirtino, kad oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvas liepą buvo numuštas separatistų kovotojų zenitiniu raketų kompleksu „Buk“, kurį kovotojams perdavė Rusija, tačiau Maskva tokius kaltinimus neigė.

Iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą skridęs laineris sudužo liepos 17-ąją, skrisdamas virš sukilėlių kontroliuojamos teritorijos rytų Ukrainoje. Žuvo visi 298 jame buvę žmonės, iš jų 153 – Nyderlandų piliečiai.