Pagal susitarimą, iš apsupties per humanitarinį koridorių turi išeiti tie kariai, kurie nepasidavė ir nebuvo paimti į nelaisvę. Pasidavusieji ar belaisviai sužeistieji bus iškeisti į Rusijos desantininkus.

10 valandą ryto buvo pranešta apie suformuotą humanitarinį koridorių, sutarta dėl maršruto, tačiau vėliau prasidėjo problemos. Pavyzdžiui, apsupti savanoriai prie Červonpolės apie humanitarinį koridorių iš viso nebuvo informuoti.

Atnaujinta 13.45 val. Savanorių bataliono „Donbas" vadas Semenas Semenčenka teigia, kad Rusijos kariai apgaulės būdu ragina apsuptus Ukrainos karius pasiduoti.

„Kol kas situacija išspęsta. Mėginama paimti vaikinus, tačiau jie nepasiduoda. Iš vienos pusės – tankų divizija, iš kitos – oro desantininkų pajėgos. Nors ir priešininkas, tačiau kadriniai, geriau nei „Donecko liaudies respublika“. Sužeistiesiems medicininė pagalba suteikta. Per valandą viskas turtų išsispręsta. Kažkokie nevykėliai mėgino sušaudyti koloną. Nuvyko. Laukiame“ – rašo S. Semenčenka.

„Situacija keista ir sudėtinga. Būtinas maksimalus veiklumas ir viešumas. Reikalui esant, turėtų būti įmanoma atkurti įvykių chronologiją“, - informavo S. Semenčenka.

Atnaujinta 11.33 val. Vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas pranešė, kad iš apsupties išleisti pirmieji 28 savanoriai, kurie jau pasiekė Ukrainos karinių pajėgų įtvirtinimus Komsomolske.

Priešiškų karių apsuptyje atsidūrė daugiausia Ukrainos savanorių bataliono „Donbas" kovotojai ir kiti kariai, kurie dislokuoti prie Ilovaisko. „Donbas" vadas S. Semčenko iš įvykio vietos pranešė, kad savanoriai apsupti trijuose taškuose: prie Novokaterinovskos, Starobeševo ir Červonopolės.

Kaip galima suprasti iš S. Semčenkos pranešimų, Ukrainos karius apsuptyje laiko Rusijos kariai, nors iš pradžių buvo teiginių apie separatistus.


Derybos dėl humanitarinio koridoriaus vyko visą naktį. Apie karių gelbėjimą socialiniame tinkle aktyviai pranešdavo savanorių bataliono „Donbas" atstovai spaudai.

„Jau suformuotos kolonos, nustatytas ir sutartas maršrutas. Išėjimo taške karių jau laukia Ukrainos kariuomenė. Per valandą galite sulaukti karių sąrašų, kurie išėjo iš apsupties", - buvo teigiama bataliono pranešime.

„Kalbant apie belaisvius, tai tikimės, kad artimiausiu metu pavyks juos sugrąžinti. Ačiū visiems, kurie per naktį nemiegojo, ačiū už jūsų maldas", - priduriama bataliono pranešime.

S. Semčenko naktį pranešė apie pasiekto susitarimo sąlygas, apie kurias jį informavo Ukrainos prezidentas Petro Porošenka.

1. Iki 10 val. visi kovotojai, kurie pasidavė nelaisvėn, su ginklais turi būti paleisti į Antiteroristinės operacijos pajėgų dislokacijos vietą. Kovinė technika turi būti susprogdinta;

2) Per keletą dienų visi kovotojai, kurie pasidavė į nelaisvę, taip pat sužeistieji, kurie yra paimti nelaisvėn, bus iškeisti į Rusijos desantininkus Charkove.

S. Semenčenka taip pat užsiminė apie išdavystę.

„Turiu pagrindo manyti, kad savanoriškų batalionų apsuptis yra karinės valdybos nekompetentingumo ir išdavystės pasekmė. Pirmasis faktorius – daugiau nei valandą kolona stovėjo vietoje, o tik po minosvaidžių apšaudymo pasistūmėjo pirmyn. Antrasis faktas – derybų metu desantininkai pareiškė mūsų kovotojams, kad, neva jie būtų perdisluokoti, jei ne mes, jie laukė ir reikalavo pastiprinimo toje vietoje, kur buvo rengiami piketai, tačiau rezultatas buvo nulinis“, - pranešė bataliono „Donbas“ vadas.

DELFI primena, kad prie Ilovaisko Ukrainos karius ir savanorius apsupo Donecko separatistai. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kuris laikomas pagrindine konflikto Ukrainoje priežastimi, paragino separatistus atverti humanitarinį koridorių, tačiau taip vadinamos „Donecko liaudies respublikos“ premjeras Aleksandras Zacharčenka iš pradžių pareikalavo, kad Ukrainos vyriausybės kariai paliktų savo karines mašinas ir šaudmenis. Galiausiai sutarta dėl karinių transporto priemonių susprogdinimo.