1986 metų balandžio 26 dieną ketvirtajame atominės jėgainės reaktoriuje nugriaudėjęs sprogimas nuodingus, radioaktyvius teršalus paskleidė virš didelės Europos dalies, ypač Ukrainos, Baltarusijos ir Rusijos.

1 val. 23 min. – tuo laiku, kai nugriaudėjo sprogimas - šimtai žmonių prie paminklo Slavutyčiaus mieste, esančiame už 50 km nuo elektrinės, tamsoje padėjo gėlių ir uždegė žvakutes.

Slavutyčius buvo pastatytas Černobylio darbininkams, kurie gyveno netoli jėgainės, bet po šios katastrofos turėjo persikelti į tolesnę vietą.

Pačioje šios jėgainės vietoje, esančioje maždaug už 100 km nuo Kijevo, Ukrainos prezidentas Petro Porošenka sekmadienį prie paminklo šios katastrofos aukoms padėjo vainiką.

Dėl šios katastrofos aukų skaičiaus ginčijamasi iki šių dienų.

Jungtinių Tautų ekspertai oficialiai pripažįsta, kad tiesiogiai nuo sprogimo žuvo 31 elektrinės darbuotojas ir ugniagesys.

Tačiau aplinkosaugos organizacija „Greenpeace“ skaičiuoja, kad nuo šio sprogimo sukeltų vėžinių susirgimų mirė dar maždaug 100 tūkst. žmonių.

Tuometinė Sovietų sąjungos valdžia gesinti gaisro ir valyti nelaimės vietos dislokavo šimtus tūkstančių darbininkų, kurie dirbo be jokių apsaugos priemonių.

Jie paskubomis uždengė sprogusį reaktorių betoniniu gaubtu, kuris buvo pramintas „sarkofagu“. Jis dabar aižėja ir turi būti pakeistas.

P.Porošenka sekmadienį apžiūrėjo pradėtus naujo 20 tūkst. tonų sveriančio plieninio gaubto statybų darbus. Manoma, kad šis projektas kainuos daugiau kaip 2 mlrd. eurų.

Šiuos darbus buvo numatyta užbaigti iki šių metų pabaigos, bet EBRD pernai nurodė, kad dėl techninių problemų jie bus baigti tik 2017 metų pabaigoje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)