Naujienų agentūra „Interfax“ praneša, kad žuvo aštuoni žmonės, tuo metu Ukrainos žiniasklaida skelbia apie dvi aukas.

„Keturi dideli tankai atvažiavo į vietovę „Ahrobaza“ pakeliui į Mariupolį 12 val. 50 min. (vietos ir Lietuvos laiku). Pasak gydytojų, žuvo du žmonės, o dar aštuoni buvo sužeisti“, – nurodė naujienų portalas 0629.ua.

Ukrainos gynybos ministerija: per neramumus Mariupolyje karių aukų nepareikalauta

Ukrainos gynybos ministerijos atstovas spaudai Bogdanas Senikas teigia, jog per susirėmimus Mariupolyje šalies kariai nuostolių nepatyrė, skelbia UNIAN.

„Šiuo metu Mariupolyje nėra nei vieno sužeisto ar žuvusio Ukrainos karinių pajėgų kario“, - teigia atstovas.

B. Senikas pridūrė, jog kariai tiesiogiai antiteroristinėje operacijoje nedalyvauja, jiems skirta užduotis, esant reikalui, padėti – šiuo metu talkina kontroliuojant postus keliuose į miestą.


Žiniasklaida: Donecke teroristai šturmavo sanatoriją, aidi šūviai

Ukrainos žiniasklaida skelbia, kad Donecke daugiau nei 100 ginkluotų vyrų apsupo sanatoriją „Šachtininko aušra“.  Pranešama, jog vyrai buvo ginkluoti kalašnikovais,  girdėjosi šūviai. 

Prasidėjo susirėmimai

Mariupolyje penktadienį prasidėjo susirėmimai. Ukrainos žiniasklaida skelbia apie susišaudymus ir sužeistuosius, o miestą temdo didžiulis juodų dūmų debesis.

Ukrainos žiniasklaidoje kol kas informuojama apie keturis sužeistuosius. Mariupolio gyventojai „YuoTube“ publikuoja vaizdo įrašus, kuriuose užfiksuoti susišaudymai ir didžiulis dūmų stulpas, kylantis virš Ukrainos miesto.

Pirminiais duomenimis, Mariupolyje šturmuojami milicijos bei kariuomenės pastatai.

Kad Mariupolyje vyksta susirėmimai, patvirtina ir EuroMaidano aktyvistai.


Kaip skelbia vietinis naujienų portalas 0629, susišaudymas prasidėjo apie 10.30 val. vietos laiku.

Remiantis žurnalistus pasiekusia informacija, šaudoma prie Ukrainos vidaus reikalų ministerijos skyriaus ir Ukrainos nacionalinės gvardijos karinės bazės.

Mariupolio milicijos atstovai spaudai situacijos kol kas nekomentuoja. Liudininkai kalba, jog žmonės bando užimti ir Mariupolio milicijos būstinę bei bazę.

Remiantis miesto medikais, šaudoma iš automatinių ginklų, keturi pašauti žmonės gydomi ligoninėje. Miesto centras uždarytas.

Pranešama, kad Mariupolyje Ukrainos pajėgos apsupo teatro pastatą, kuriame užsibarikadavo separatistai.

Miesto gyventojai taip pat publikuoja vaizdo įrašus, kuriuose užfiksuoti Mariupolio gatvėmis riedantys šarvuočiai.

Agentūra „Interfax“ nurodė, kad milicijos pareigūnai mėgino susigrąžinti sukilėlių užimtą Vidaus reikalų ministerijos pastatą ir buvo apšaudyti prorusiškų kovotojų.

Vietos milicija rytinėje Donecko srityje, kuris yra prorusiško sukilimo prieš provakarietišką Kijevo vyriausybę centras, pareiškė negalinti komentuoti to incidento.

Mariupolio žurnalistė Tetjana Ignačenko sakė, kad įnirtingos kautynės vyko prie milicijos būstinės, užimtos prorusiškų sukilėlių. Pasak jos vienas kovotojas žuvo, o dar šeši buvo sužeisti.

Tuo tarpu Ukrainos naujienų portalas „Insider“ paskelbė, kad žuvo aštuoni sukilėliai.

Į maždaug pusę milijono gyventojų turintį miestą, kuris yra svarbus pramonės ir laivybos centras, Ukrainos pajėgos iškvietė kelias šarvuotąsias mašinas.

Pirminiais duomenimis, Ukrainos kariuomenė susirėmė ne tik su separatistais, bet ir su milicijos pareigūnais, atsisakiusiais paklusti Kijevo valdžios nurodymams.

Deputatas: prieš mus kovoja rusų snaiperiai

Ginkluoti separatistai užėmę pirmus du Mariupolio vidaus reikalų valdybos aukštus, praneša Newsru.ua.

„Mūsiškiai priešinasi trečiame. Teroristai šaudo iš automatinių ginklų, naudoja granatas. Iš išorės mūsiškiams į pagalbą atvyko trys šarvuočiai ir kariuomenė“, – 2014 m. gegužės 9 d. iš įvykio vietos praneša Ukrainos liaudies deputatas, kandidatas į prezidentus Olegas Liaško savo puslapyje „Facebook“ svetainėje.

Neteisėtų ginkluotų būrių nariai iš išorės taip pat užblokuoti.

Jėgos struktūrų pareigūnai gavo įsakymą „nė vieno iš jų nesuimti gyvo“.
„Iš priešais esančio poliklinikos pastato į mus šaudo rusų snaiperiai“, – patikslina O. Liaško.

Jo teigimu, prieš prasidedant Vidaus reikalų valdybos pastato šturmui, teroristai buvo užblokavę karinę Nacionalinės gvardijos dalį. „Tarp vietinių milicininkų yra išdavikų, kurie padėjo priešui“, – mano politikas.

Atrėmė ataką

Ukrainos jėgos struktūrų pajėgos atrėmė teroristų ataką prieš Vidaus reikalų ministerijos (VRM) pastatą Mariupolyje, kurį mėgino užgrobti separatistų jėgos. Ugnis iš automatinių Kalašnikovo šautuvų buvo leidžiama pavieniais šūviais. VRM pastato stojo ginti specialiojo bataliono „Azov“ kovotojai. Prie jų prisijungė ir vietinis Ukrainos saugumo tarnybos padalinys.

Taip pat pranešama, kad Lenino prospekte rimtai buvo sužeisti du vyrai. Vienas iš jų buvo sužeistas į galvą, antrasis – į pilvą.

„Šalimais kavinės „Arbat“ telkšo didžiulis kraujo klanas. Ar sužeistieji išgyveno, neaišku. Liudininkai teigia, kad jie buvo išvežti lengvuoju automobiliu“.

Donecko separatistai skelbiasi siunčiantys pastiprinimą į Mariupolį. „YouTube“ paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame užfiksuoti į sunkvežimius su Rusijos vėliavomis lipantys automatais ginkluoti vyrai. Juos separatistai pristato kaip bataljoną „Vostok“.