Trečiadienį per spaudos konferenciją Kijeve SBU atstovas Oleksandras Tkačukas informavo, kad žinyba savo kanalais pateikė užklausimą Baltarusijos teisėsaugos institucijoms su prašymu suteikti informacijos šiuo klausimu.

„Laukiame informacijos iš savo kolegų“, – sakė jis.

A.Lukašenka antradienį pareiškė, kad Lietuvoje, Lenkijoje ir Ukrainoje galėjo būti rengiami kovotojai, organizavę provokacijas jo šalyje. Prezidentas informavo, kad dėl ginkluotų provokacijų rengimo buvo sulaikytos kelios dešimtys asmenų.

„Sulaikėme jau kelias dešimtis (įtariamųjų), kurie treniravosi stovyklose su ginklais. Beje, viena iš stovyklų buvo Bobruisko ir Asipavičų rajone. Kitos stovyklos – Ukrainoje. Regis, Lietuvoje ar Lenkijoje. Negaliu tvirtai pasakyti – kažkur ten. Pinigai keliavo per Lenkiją ir Lietuvą“, – sakė A.Lukašenka.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius šį Baltarusijos prezidento pareiškimą pavadino iš piršto laužtais prasimanymais.

„Norėtųsi iš valstybės vadovo girdėti pagrįstus pareiškimus. Šiuo atveju tai iš piršto laužti prasimanymai“, – BNS antradienį sakė ministras.

Lietuvos diplomatijos vadovas paragino Baltarusijos valdžią dėl įtemptos situacijos šalyje nustoti dirbtinai ieškoti priešų užsienyje ir viduje.

Jis pažymėjo, kad Lietuva atidžiai stebi Baltarusijoje vykdomus sulaikymus, ragina laikytis tarptautinių įsipareigojimų, gerbti žmogaus teises, laikytis teisinės valstybės principų, nes nuo to priklausys Minsko santykiai su Europos Sąjunga.