Kaip rašo tvrain.ru, J. Lucenka pridūrė, kad D. Voronenkovas buvo saugomas vienos iš Ukrainos specialiųjų tarnybų. Jo teigimu, sužeistas buvusio Dūmos deputato D. Voronenkovo apsauginis yra Ukrainos specialiųjų tarnybų darbuotojas. Dar J. Lucenka pranešė, kad D. Voronenkovo žudikui šūviu pataikyta į galvą ir šuo metu jis atsidūręs tarp gyvenimo ir mirties.

Į D. Voronenkovą nušovusį asmenį šaudė jo apsauginis. Tiek apsauginis, tiek ir žudikas šiuo metu yra ligoninėje. D. Voronenkovo apsauginis liko gyvas ir šiuo metu jau bendradarbiauja su tyrėjais. D. Voronenkovas nužudytas kovo 23 d. Kijevo centre.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pavadino šį įvykį valstybinio terorizmo aktu iš Rusijos pusės. Maskva savo ruožtu kaltinimus dėl šio įvykio linkusi permesti Kijevui. Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas komentuodamas žmogžudystę pareiškė, kad tai – „ne Kremliaus tema“.

DELFI primena, kad D. Voronenkovą nežinomas asmuo nušovė Ševčenkos bulvare prie viešbučio „Premier Palace“ apie 12 valandą Lietuvos laiku. Pasak mačiusiųjų, iš viso nuaidėjo maždaug septyni šūviai, o incidento vietoje gulėjo du kūnai be gyvybės ženklų. Duomenys apie antrojo žuvusiojo tapatybę skiriasi: pasak vienų šaltinių, tai buvusio Rusijos parlamentaro asmens sargybinio sužeistas užpuolikas, pasak kitų, tai pats asmens sargybinis.

„Meduza“ skelbia, kad užpuolikas buvo sužeistas ir mirė ligoninėje. Asmens sargybinis išgyveno ir duoda parodymus policijai, jis šiuo metu ligoninėje.

Kaip rašo naujienų agentūra „Interfaks“, Rusijos Dūmos deputatė Natalija Poklonskaja savo ruožtu pareiškė, kad Ukrainos valdžia leido nusikalstamumui klestėti ir tai yra pagrindinė šios žmogžudystės priežastis.

Denisas Voronenkovas

Buvusio Rusijos deputato nužudymą Kijeve Ukraina sieja su Maskva

Frakcijai „Liaudies frontas“ priklausantis Ukrainos deputatas, vidaus reikalų ministro patarėjas Antonas Heraščenka anksčiau feisbuke parašė, kad D.Voronenkovo nužudymas Kijevo centre yra „užsakyta politinė žmogžudystė, įvykdyta siekiant atgrasinti visus rusų politikus ir valdininkus, galinčius mėginti pabėgti iš Rusijos į Vakarus arba į Ukrainą ir papasakoti tiesą, kaip funkcionuoja rusų baudžiamasis aparatas“.

A. Heraščenkos nuomone, D. Voronenkovo nužudymas dabar „stoja greta Aleksandro Litvinenkos, Boriso Nemcovo ir Pavlo Šeremeto nužudymų“.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka dėl šio išpuolio sušaukė pasitarimą su saugumo tarnybomis, sakė valstybės vadovo atstovas Sviatoslavas Ceholka.

„Klastingas Deniso Voronenkovo nužudymas Kijevo centre yra Rusijos, kurią jis buvo priverstas palikti dėl politinių priežasčių, valstybinio terorizmo aktas. Aiškus Rusijos specialiųjų tarnybų braižas, anksčiau ne kartą pasireiškęs įvairiose Europos sostinėse“, – prezidento pareiškimą citavo S.Ceholka.

Anksčiau ketvirtadienį Ukrainos žiniasklaida pranešė, kad Kijevo centre, Taraso Ševčenkos bulvaro ir Puškino gatvės sankryžoje kažkokie asmenys iš automatų šaudė į du vyrus. Ukrainiečių portalo „Espresso“ žiniomis, incidentas maždaug 11 val. 30 min. (ir Lietuvos laiku) įvyko šalia viešbučio „Premier Palace“.

Ukrainiečių policija pranešė, kad Kijevo centre ketvirtadienį buvo nušautas buvęs Rusijos komunistų deputatas Denisas Voronenkovas ir sužeistas jo asmens sargybinis. Be to, sužeistas ir pats užpuolikas.

Kijevo policijos viršininkas Andrijus Kriščenka patvirtino, kad Kijevo centre buvo nužudytas į Ukrainą pabėgęs Rusijos komunistų partijos narys, buvęs Rusijos Dūmos narys D.Voronenkovas.

Tuo tarpu buvęs Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FST) direktorius, Valstybės Dūmos deputatas Nikolajus Kovaliovas pareiškė, kad Rusija nėra susijusi su D.Voronenkovo nužudymu. „Rusija šia mirtimi suinteresuota mažiausiai. Man čia visiškai aišku, kad Rusijai to visiškai nereikia“, – ketvirtadienį naujienų agentūrai „Interfax“ sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (367)