Apie Ukrainos antiteroristinės operacijos spaudos centro pranešimą skelbia unian.net

Ukrainos laikinasis prezidentas Oleksandras Turčynovas antradienio vakarą pareiškė nurodęs ginkluotosioms pajėgoms atnaujinti operacijas prieš sukilėlius po to, kai buvo rasti dviejų „žiauriai nukankintų“ žmonių kūnai separatistų kontroliuojamame rytiniame Slovjansko mieste.

Prezidentas nurodė, kad vienas iš tų nužudytųjų yra O. Turčynovo partijai priklausęs vietos tarybos narys iš kaimyninio miesto, kuris buvo neseniai pagrobtas.

Didėjant konfrontacijai, kuri, kaip daugelis baiminasi, gali peraugti į pilietinį karą, vienas Ukrainos žvalgybos lėktuvas buvo apšaudytas, kai skraidė virš Slovjansko.

Į turbopropelerinį lėktuvą „Antonov An-30“ pataikė kelios kulkos, tačiau jis saugiai nusileido, o nei vienas įgulos narys nenukentėjo, nurodė Gynybos ministerija Kijeve.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO), pasiuntusi savo stebėtojus į Ukrainą, taip pat pranešė, kad sukilėliai pagrobė Kramatorsko miesto milicijos viršininką. Tą incidentą ESBO vadina provokuojančiu veiksmu, kuris „gali tik padidinti esamą įtampą ir paskatinti tolesnį smurtą“.

Prorusiški kovotojai pirmadienio vakarą užėmė Kramatorsko milicijos skyrių, o anksčiau okupavo to miesto administracijos pastatą.

Po susitikimo su Kijevo valdžios pareigūnais surengtoje spaudos konferencijoje J.Bidenas perspėjo Rusiją gresiančia izoliaciją, jeigu ji toliau mėgins „suskaldyti Ukrainą“. Viceprezidentas pabrėžė, kad Jungtinės Valstijos pasiruošusios skelbti tolesnes sankcijas Maskvai.

Tačiau Rusija sako, kad Ukrainos naujoji valdžia, kurią Maskva laiko neteisėta, yra kalta dėl praeitą savaitę per derybas Ženevoje pasiekto taikos susitarimo pažeidimų.

Pasak Maskvos, Ukrainos ultranacionalistai, dalyvavę kelis mėnesius trukusiuose protestuose, kurie vasarį nuvertė Kremliaus palaikomą prezidentą Viktorą Janukovyčių, sekmadienį surengė kruviną išpuolį rytiniame Slovjansko mieste.

Per tą incidentą žuvusių kovotojų laidotuvės buvo surengtos antradienį. Slovjansko ortodoksų cerkvės varpai garsiai gaudė, o moterys verkė, kai buvo išnešami trys karstai.

JAV netenkina Rusijos veiksmai Ukrainoje

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry antradienį per pokalbį telefonu suRusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu išreiškė jam „gilų susirūpinimą“ tuo, kad Maskva nesiima žingsnių deeskaluoti situaciją Ukrainoje, pranešė Valstybės departamento aukšto rango pareigūnas.

J. Kerry taip pat įspėjo, kad jei nebus pažangos įgyvendinant praėjusią savaitę Ženevoje pasirašytą susitarimą, Rusija sulauks naujų sankcijų, pridūrė pareigūnas.

Pastarasis diplomatijos vadovų pokalbis įvyko tuo metu, kai Kijevas atnaujino karines operacijas prieš prorusiškus separatistus, Rusijai prie Ukrainos rytinių sienų jau anksčiau sutelkus dešimtis tūkstančių karių.

Tie žingsniai išryškino augančią įtampą tęsiantis rimčiausiai konfrontacijai tarp Rytų ir Vakarų nuo Šaltojo karo laikų.

Valstybės sekretorius per pokalbį telefonu su S. Lavrovu „išreiškė gilų susirūpinimą dėl pozityvių deeskaluojančių Rusijos žingsnių stygiaus, kalbėjo apie tai, jog daugėja įrodymų, kad separatistai toliau užiminėja pastatus ir ima į nelaisvę žurnalistus bei kitus civilius asmenis“, sakė minėtas amerikiečių pareigūnas.

„Jis paragino Rusiją sušvelninti eskalacinę retoriką, rytuose angažuotis diplomatiškai dirbti su ESBO (Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija) bei Ukrainos vyriausybe, taip pat viešai paraginti tuos asmenis, kurie yra užėmę pastatus, mainais į amnestiją sudėti ginklus ir atsitraukti“, sakė pareigūnas.

Jis pridūrė, jog J. Kerry „taip pat pakartojo, kad jei nebus pasiekta pakankamai didelės pažangos įgyvendinant Ženevos susitarimą, Rusija sulauks daugiau sankcijų“.

JAV diplomatijos vadovas taip pat pasikalbėjo su Ukrainos premjeru Arsenijumi Jaceniuku ir pagyrė „svarbius žingsnius“, kurių ėmėsi laikinoji šalies vyriausybė, kad būtų sumažinta įtampa.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (712)