Šeštadienį rimtas mūšis kilo vakariniame Kasesės mieste, kur gyvena Rvenzururu karalystės karalius Charlesas Wesley Mumbere. Jo rūmų sargybiniai užpuolė patruliuojančias saugumo pajėgas. Per mūšį žuvo 14 policijos pareigūnų ir 41 sargybinis.

Ugandos prezidentas Yoweri Museveni sekmadienio rytą paskambino minėtam karaliui ir liepė išformuoti savo sargybą, kurios nariai siejami su separatistais, siekiančiais sukurti nepriklausomą respubliką Ugandos ir Demokratinės Kongo Respublikos teritorijų dalyje.

„Mes pasikalbėjome su karaliumi, kad tie žmonės būtų išduoti. Tačiau karalius nesutiko. Todėl vienintelė galimybė buvo šturmuoti rūmus ir išvesti tuos žmones ir patį karalių dėl jo paties saugumo, – sakė Ugandos prezidentas. – Jis turės pasiaiškinti dėl savo vaidmens šiuose įvykiuose. Jam bus pateikti kaltinimai dėl smurto skatinimo.“

Pastarosiomis savaitėmis regione fiksuojamas smurto padidėjimas.

„Užpuolikai metė savadarbę granatą ir sužeidė vieną karį, – pasakojo apie susirėmimus Kasesėje policijos atstovas Andrew Felix Kaweesi. – Saugumo pajėgos besigindamos atsakė ugnimi ir nukovė keturis užpuolikus“.

Po to kilo susirėmimų ir gretimose apylinkėse. Kovos nerimo visą dieną ir tęsėsi sekmadienį.

Rvenzururu karalystė yra tradicinė monarchija greta Ruvenzorio kalnų prie Kongo Demokratinės Respublikos sienų, šioje karalystėje, taip pat ir Konge, gyvena Bakonzo genties žmonės.

Ugandos prezidentas Y. Museveni šią karalystę kaip etninį šalies regioną oficialiai pripažino 2009 metais.