Prognozuojama, kad 71 metų prezidentas Yoweri Museveni bus perrinktas penktai kadencijai, pratęsdamas jau tris dešimtmečius trunkantį savo vadovavimą šiai Rytų Afrikos valstybei.

Sostinėje Kampaloje balsavimas ketvirtadienį sutriko, nes buvo vėluojama pristatyti rinkimų dokumentus. Ši netvarka išprovokavo nusivylusių ir įpykusių rinkėjų protestus, o policija vaikė demonstrantus ašarinėmis dujomis ir buvo trumpam suėmusi vieną opozicijos kandidatą.

Penktadienio rytą turėjo vėl atsidaryti iš viso 36 rinkimų apylinkės sostinėje ir aplinkiniame Vakiso rajone.

Kitose 28 tūkst. apylinkių balsavimas praėjo sklandžiai ir jau pradėti skaičiuoti balsalapiai.

Preliminarūs rezultatai gali paaiškėti jau šeštadienio popietę. Kuriam nors iš kandidatų surinkus per 50 proc. balsų, antrasis rinkimų ratas nebebūtų rengiamas.

Po to, kai vėlai ketvirtadienį buvo trumpam sulaikytas, pagrindinis opozicijos kandidatas Kizza Besigye naujienų agentūrai AFP sakė, kad jis stengėsi sutrukdyti policijos vadovaujamai balsų klastojimo operacijai ir dėl to buvo areštuotas.

K.Besigye sakė turėjęs „labai patikimos informacijos, patvirtintos informacijos, kad viename Kampalos priemiestyje yra namas ... kuris yra rinkimų klastojimo operacijos centras“.

„Mums buvo visiškai aišku, kad tai yra policijos operacija“, – tvirtino jis.

Tačiau Kampalos policijos atstovas Patrickas Onyango tuos kaltinimus atmetė, sakydamas: „Čia nėra jokios logikos.“

Pasak jo, K.Besigye buvo „sulaikytas dėl nusikalstamo įsibrovimo, o vėliau paleistas už užstatą“ ir palydėtas namo.

Penktadienio rytą paskelbti preliminarūs rezultatai iš mažiau negu ketvirtadalio apylinkių rodo, kad Y.Museveni pirmauja, surinkęs 62 proc. balsų.