Pasak europarlamentaro U. Paeto, groteskiška, kad tas paminklas, kurio demontavimas 2007-aisiais išprovokavo masines šalies vietos rusakalbių riaušes, yra pavaizduotas ant monetos, kurios vertė tėra 6 eurocentai.

„Žinant Rusijos ekonomikos dabartinę būklę ir infliaciją, galima manyti, kad ši moneta greitai bus pašalinta iš apyvartos dėl nuvertėjimo“, – buvęs Estijos diplomatijos vadovas parašė savo „Facebook“ pranešime.

„Penkių rublių monetos su „Bronzinio kario“ atvaizdu – tai atvira valstybės lygio provokacija, nes Rusijos valdžia labai gerai žino, koks prieštaringas yra tas paminklas Estijos istorijos kontekste“, – pabrėžė U. Paetas.

„Deja, tai dar vienas pavyzdys, kad jausmai, kuriuos gali patirti mažosios Rusijos kaimynės, pačios Rusijos nė kiek nedomina. Kita vertus, šiuo sprendimu Rusijos valdžia skelbia, kad pačioje Rusijoje nėra svarbių vietų, kurias vertėtų pavaizduoti ant monetos“, – pridūrė jis.

„Aišku, į tai galima vėl atkreipti Rusijos dėmesį ir Estijos vyriausybės lygmeniu. Galėtume pasiūlyti ant monetų vaizduoti nuostabias, bet nepelnytai užmirštas Rusijos vietas, – tęsė U. Paetas. – Daugelį Rusijos žmonių neabejotinai nudžiugintų, jeigu ant monetų būtų įamžintos jiems svarbios tėvynės vietos, o ne užsienio objektai, dėl kurių kilo konfliktų.“

Rusijos Federacija išleido monetų seriją „Valstybių, išvaduotų tarybinės armijos nuo fašistinių vokiečių grobikų, sostinės“.

Talinui skirtoje monetoje pavaizduotas Bronzinio kario paminklas kritusiems Raudonosios armijos kariams ir užrašas „Talinas, 1944 m. rugsėjis“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)