Atsiskyrėliška šalis praėjusią savaitę įsileido didelę grupę užsienio žurnalistų, turėjusių nušviesti iškilmingą šventę, skirtą 1950 – 1953 metų Korėjos karą nutraukusioms paliauboms. Šiaurės Korėja tvirtina laimėjusi šį karą.

Renginyje, kurio metu per Pchenjaną žygiavo dešimtys tūkstančių karių, dalyvavo ir „Channel 4 News“ korespondentas Azijoje Johnas Sparksas. Jis sugebėjo šios šalies lyderiui užduoti vieną klausimą.

„Kokią žinią mėginate pasiųsti?“ - paklausė jis. Tačiau Kim Jong Unas neatsakė.

J. Sparksas iš renginyje dalyvaujančių užsieniečių taip pat norėjo sužinoti, kodėl jie gyvena Šiaurės Korėjoje, bet daugelis atsisakydavo kalbėtis.

Korėjos karo veteranas Kim Jae Kwonas J. Sparksui paaiškino: „Žinia yra akivaizdi. Net jei kitos socialistinės šalys žlugo, mes esame stiprūs ir galime atremti bet kokį puolimą“.

Korespondentas savo reportaže taip pat užfiksavo, jog kai kurios iškilmių Pchenjane detalės buvo inscenizuotos, įskaitant džiūgaujančios minios plojimus ir orkestro narius, kurie, kaip pasirodė, tiki imitavo grojantys savo muzikos instrumentais. J. Sparksas pažymėjo, jog kai kurie karių ginklai taip pat atrodė netikri arba pasenę.

Iškilmingas paradas turėjo padaryti įspūdį tiek šiaurės korėjiečiams, tiek užsieniečiams, tačiau išorė ne visada atitinka tikrovę, pažymima reportaže.

Šiaurės Korėja tebėra viena uždariausių ir griežtai kontroliuojamų valstybių pasaulyje.