Per Europos Parlamento pirmininko Martin'o Schulz'o viešnagę Ankaroje B. Yildrimas ketvirtadienį pabrėžė, kad ginčytini įstatymai nebus keičiami, kaip to reikalauja ES. M. Šulcas kalbėjo apie „skirtumus“ šia tema, tačiau apskritai pokalbius Turkijoje pavadino „produktyviais".

M. Šulcas yra pirmasis aukštas ES atstovas, atvykęs į Turkiją po nepavykusio karinio pučo liepos viduryje. Turkų vadovybė po maišto numalšinimo skundėsi dėl nepakankamo solidarumo iš ES ir JAV pusės. Pati Ankara užsitraukė Vakarų nepasitenkinimą dėl tūkstančių tariamų vyriausybės priešininkų atleidimų.

ES mainais už bevizį režimą Turkijos piliečiams reikalauja, kad Ankara pakeistų savo antiteroristinius įstatymus. B. Yildrimas bendroje su M. Šulcu spaudos konferencijoje sakė „pareiškęs Europos Sąjungai ir M Šulcui", kad esant dabartinėms aplinkybėms tai yra neįmanoma. Jis atkreipė dėmesį į virtinę išpuolių netolimoje praeityje. „Tai mums gyvybės ir mirties klausimas", - pabrėžė premjeras.

M. Šulcas sakė, kad ir toliau yra nesutarimų su Turkija, ypač dėl vizų režimo liberalizavimo. Bendriją, be to, esą nustebino skuba, su kuria buvo suimta tūkstančiai priešininkų.

Vėliau oficialioje savo „Twitter" paskyroje ES vadovas kalbėjo apie „atviras ir produktyvias diskusijas". Jis pasmerkė pučą ir pažadėjo šaliai tolesnę ES paramą įgyvendinant demokratiją.