Šalies aukštojo mokslo valdyba pareikalavo, kad valstybinių ir privačiai finansuojamų universitetų dekanai atsistatydintų, nurodė „Anadolu“.

Turkijoje daugiau kaip 15 tūkst. valstybinės švietimo sistemos darbuotojų uždrausta eiti savo pareigas po praėjusią savaitę buvusio mėginimo nuversti valdžią, pranešė antradienį Švietimo ministerija.

„15 200 valstybės darbuotojų suspenduota, pradėtas jų veiklos tyrimas“, – sakoma pranešime, kuriame pažymima, kad tai galioja ir miestų ir kaimų švietimo įstaigoms.

Ministerija nurodo, kad šis suspendavimas susijęs su „Fethullah teroristine organizacija“ (FETO); taip valdžia vadina laisvą JAV gyvenančio dvasininko Fethullah Guleno sekėjų tinklą.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas perversmo siekiu kaltina F. Guleną ir jo sekėjus, bet šie griežtai neigia, kad būtų kaip nors susiję su puču.

„Atliekamas su FETO susijusiųjų tyrimas“, – praneša ministerija, bet nenurodo, kuriems darbuotojams uždrausta eiti savo pareigas.

Tuo tarpu šalies aukštojo mokslo valdyba pareikalavo, kad iš savo pareigų pasitrauktų 1577 aukštųjų mokyklų dekanai, įtariami sąsaja su penktadienį mėgintu surengti perversmu, pranešė valstybinė naujienų agentūra „Anadolu“.

Pasak „Anadolu“, 1176 dekanai dirba valstybiniuose universitetuose, ir 401 dekanas – privačiai finansuojamuose universitetuose.

Panaikinta daugiau kaip 30 žurnalistų akreditacija

Turkijos ministro pirmininko kanceliarijos Vyriausioji žiniasklaidos ir informacijos valdyba antradienį panaikino 34 žurnalistų, susijusių su Jungtinėse Valstijose gyvenančiu opozicionieriumi F. Gulenu, akreditaciją. Tai pranešė televizijos kanalas "CNN Turk".

Tarp netekusių akreditacijos žurnalistų - televizijos kanalo "Samanyolu "V", laikraščio "Taraf", žurnalo "Nokta" darbuotojai.

Vyriausiosios žiniasklaidos ir informacijos valdybos direktoriaus pavaduotojas Ekremas Okutanas pareiškė, kad priimtų sprendimų nereikia laikyti priemone žiniasklaidos veiklai riboti. "Tai tikrai nėra žodžio laisvės apribojimas", - teigė jis.

Naktį į liepos 16-ąją Turkijoje grupė maištininkų mėgino įvykdyti karinį perversmą. Pagrindinė konfrontacija vyko Ankaroje ir Stambule. Šalies vadovybė paskelbė, kad pučas nuslopintas. Naujausiais duomenimis, žuvo 208 žmonės, apie 1,5 tūkstančio buvo sužeisti.

Po nepavykusio penktadienį pučo iš savo postų atleista apie 9 tūkst. pareigūnų: teisėjų, policininkų, administracinių ir religijos reikalų departamentų darbuotojų. Dar apie 7500 sulaikyta; tarp jų yra aukšto rango generolų, kaltinamų perversmo planavimu.

Turkijoje sulaikytas dar vienas prezidento patarėjas

Sulaikytas dar vienas Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano patarėjas, įtariamas prisidėjus prie mėginimo įvykdyti valstybės perversmą. Tai antradienį pranešė Anatolijos agentūra.

Jos duomenimis, prezidento patarėjas karinės aviacijos reikalams Erkanas Kivrakas buvo suimtas viename iš viešbučių Antalijos provincijoje. Pranešama, kad pas jį rasta padirbtų dokumentų.

Naktį į liepos 16-ąją Turkijoje grupė maištininkų mėgino įvykdyti karinį perversmą. Pagrindinė konfrontacija vyko Ankaroje ir Stambule. Šalies vadovybė paskelbė, kad pučas nuslopintas. Naujausiais duomenimis, žuvo 208 žmonės, apie 1,5 tūkstančio buvo sužeisti.