„Tai tarsi grupinis išžaginimas. Kai kas nors pradeda, visi kiti paseka pavyzdžiu“, – pirmadienį pateikęs peticiją Kelno teismui sakė R. T. Erdogano advokatas Vokietijoje Ralfas Hoeckeris, kuris specializuojasi žiniasklaidos bylų srityje.

R. Hoeckeris turėjo omenyje viename žiniasklaidos grupės laikraštyje paskelbtą atvirą laišką, kuriame „Axel Springer“ generalinis direktorius išreiškė paramą garsiam komikui, viename eilėraštyje apkaltinusiam R. T. Erdoganą zoofilija ir vaikų pornografijos žiūrėjimu.

„Axel Springer“, kuri, be kitų, leidžia laikraštį „Bild“, atstovas komentuoti atsisakė.

Satyriko Jano Boehmermanno „Šmeižikiškas eilėraštis“ per nacionalinę televiziją kovo pabaigoje sukėlė diplomatinę audrą ir ginčą dėl žodžio laisvės.

Žengdama prieštaringai vertinamą žingsnį, kanclerė Angela Merkel leido imtis teisinių veiksmų prieš komiką, kai Turkija paprašė jį persekioti baudžiamąja tvarka už „šmeižto eilėraštį“.

Per tą transliaciją J. Boehmermannas džiugiai pripažino, kad jo eilėraščiu nepaisoma Vokietijos teisinių ribų dėl žodžio laisvės ir kad jis yra sumanytas kaip provokacija.

Savo laiške „Axel Springer“ bosas Mathias Doepfneris stojo komiko pusėn ir pareiškė: „Mane jūsų eilėraštis paveikė. Garsiai kvatojausi“.

R. T. Erdoganas pastaruoju metu sulaukia griežtos Vakarų kritikos dėl vis autoritariškesnio valdymo.

Po to, kai buvo iškeltos bylos dviem garsiems opozicijos žurnalistams, JAV prezidentas Barackas Obama perspėjo, kad Turkijos prieiga dėl žiniasklaidos veda ją „keliu, kuris kels labai didelį susirūpinimą“.

Reaguodamas R. T. . Erdoganas išdidžiai pareiškė, kad „nesimokys demokratijos“ iš Vakarų.

Advokatas R. Hoeckeris AFP sakė manantis, jog mažai tikėtina, kad Kelno teismas uždraus M. Doepfneriui kartoti savo paramą komikui, bet pridūrė, kad „jokie Boehmermanno imitatoriai negali jaustis saugūs įžeidinėdami poną Erdoganą internete“