Apie tai praneša naujienų agentūra AFP. Taip pat pranešama, kad R. T. Erdoganas pareiškė, jog Turkija būtų pasielgusi kitaip, jei būtų žinojusi, kad jos oro erdvę pažeidinėja Rusijos lėktuvas.

Jis taip pat atmetė Rusijos kaltinimus, neva Ankara bendradarbiauja su „Islamo valstybe“ ir pareiškė, kad jo šalies kova su džihadistais yra „neabejotina“.

„Mūsų šalies pozicija dėl „Daesh“ buvo aiški iš pat pradžių, – sakė R.T.Erdoganas, pavartodamas kitą „Islamo valstybės“ grupuotės pavadinimą. – Čia nėra jokio klaustuko. Niekas neturi teisės abejoti mūsų šalies kova su „Daesh“ arba mus kaltinti.“

R. T. Erdoganas patikino, kad jo šalis neperka naftos iš „Islamo valstybės“ grupuotės ir išreiškė pasipiktinimą Rusijos mestais kaltinimais po to, kai Turkija numušė rusų karo lėktuvą prie Sirijos sienos.

„Jie tvirtina, kad Turkija perka naftą iš „Daesh“ grupuotės, – sakė R.T.Erdoganas Ankaroje, pavartodamas kitą grupuotės pavadinimą. – Gėda jums. Tie, kurie tvirtina, kad mes perkame naftą iš „Daesh“, privalo tai įrodyti.“

„Jeigu neįrodysit, jūs esate šmeižikai“, – pridūrė jis.

Prieš tai ketvirtadienį Vladimiras Putinas sakė, kad Turkija dar neatsiprašė už Maskvos karinio lėktuvo numušimą ir nepateikė patikinimų, kad „šio nusikaltimo kaltininkai“ bus nubausti.

Kadaise buvę šilti Maskvos ir Ankaros santykiai smarkiai pašlijo, kai Turkija antradienį numušė Rusijos šturmo lėktuvą Su-24, vykdžiusį bombardavimo misiją netoli sienos su Sirija.

Ketvirtadienį kalbėdama Kremliuje V.Putinas skundėsi nesulaukęs iš Turkijos jokio atsiprašymo arba pasiūlymo „atlyginti žalą“. Rusija anksčiau pareiškė, kad jos lėktuvas niekada nebuvo įskridęs į Turkijos oro erdvę, nors Ankara tvirtina priešingai.

Kremliaus vadovas sakė apgailestaujantis dėl fakto, kad Turkijos ir Rusijos santykiai pateko į aklavietę.

R. T. Erdoganas neketina atsiprašyti už Rusijos bombonešio Su-24 numušimą. Jis tai pareiškė ketvirtadienį interviu televizijos kanalui CNN.

Vladimiras Putinas, Recepas Tayyipas Erdoganas

„Manau, kad jei kuri nors šalis ir turi atsiprašyti, tai tik ne mes. Atsiprašyti turi tie, kurie pažeidė mūsų oro erdvę. Mūsų lakūnai ir ginkluotosios pajėgos tik įvykdė savo pareigą duoti atkirtį pažeidėjams“, – sakė jis.

Anksčiau ketvirtadienį R. T. Erdoganas pareiškė, jog jeigu vėl bus įsiveržta į šalies oro erdvę, kariškiai veiks taip pat, kaip ir prieš dvi dienas, kai buvo numuštas Rusijos bombonešis.

Turkijos vadovas pabrėžė, kad Rusijos lėktuvas buvo atakuojamas kariškiams „automatiškai sureagavus“, kaip ir reikalauja instrukcijos. Prezidentas taip pat pažymėjo, kad Turkija neketino pakenkti būtent Rusijai.

Užsienio ministras: Turkija neatsiprašys

Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu ketvirtadienį pareiškė, kad Ankara neatsiprašys Maskvos dėl rusų karo lėktuvo numušimo prie Sirijos sienos.

„Mums nereikia atsiprašinėti dėl įvykio, kuriame mes esame teisūs“, – sakė M.Cavusoglu.

„Tačiau mes vakar (trečiadienį) telefonu pareiškėme, kad apgailestaujame“, – pažymėjo jis ir pridūrė, kad kalbėjęs telefonu su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

Turkija paskelbė Rusijos lėktuvui siųstų perspėjimo garso įrašus

Turkija paskelbė garso įrašus, kuriuose esą girdimi Turkijos naikintuvų kelis sykius vis aštresniu tonu pakartoti perspėjimai Rusijos karo lėktuvui prieš numušant jį prie sienos su Sirija.

Iš įrašų, su kuriais ketvirtadienį susipažino naujienų agentūra „The Associated Press“, galima spręsti, kad per incidentą antradienį artėjantis prie Turkijos sienos Rusijos lėktuvas buvo kelis kartus perspėtas ir prašyta pakeisti kursą.

Numušusi šturmo lėktuvą Su-24, Turkija tvirtino, kad jis pažeidė šalies oro erdvę, nepaisydamas kelių perspėjimų. Šis incidentas yra pirmas per pusę šimtmečio, kai NATO šalies pajėgos numuša Rusijos lėktuvą.

Likęs gyvas Rusijos pilotas neigė, kad jo lėktuvas buvo įskridęs į Turkijos oro erdvę, taip pat neigė Ankaros pareiškimus, kad rusų lėktuvo įgula keliskart buvo perspėta.

Dešimt garso įrašų paskelbė premjero biuras, nurodęs, kad šią medžiagą gavo iš Turkijos ginkluotųjų pajėgų.

Įrašuose girdima, kaip turkų naikintuvo pilotas sako darkyta anglų kalba: „Kalba budinčios Turkijos oro pajėgos. Jūs artėjate prie Turkijos oro erdvės. Nedelsiant pasukite į pietus.“

Daugumoje įrašų balsas yra iškraipytas trukdžių ir sunkiai suprantamas, tačiau jo tonas tampa vis labiau įtemptas – tikriausiai todėl, kad į tuos perspėjimus nebuvo reaguojama.

Įraše girdimi tik Turkijos piloto perspėjimai, tačiau nesigirdi jokio rusų pilotų atsakymo. Nežinia, ar atsakymas iš Rusijos lėktuvo buvo gautas, tik Turkijos vyriausybė jo nepaskelbė, ar rusų pilotai į perspėjimus nereagavo, arba tiesiog jų negirdėjo.

Vieną iš dviejų rusų lakūnų, katapultavusį iš numušto lėktuvo, nukovė Sirijos kovotojai, o kitą įgulos narį išgelbėjo Sirijos specialiųjų pajėgų būrys. Per kitą susijusį incidentą Sirijos sukilėliai sunaikino Rusijos sraigtasparnį, dalyvavusį Turkijos numušto lėktuvo įgulos gelbėjimo operacijoje, žuvo vienas rusų jūrų pėstininkas.

Kalbėdamas per televiziją iš Rusijos bazės Sirijoje gyvas likęs numušto lėktuvo šturmanas kapitonas Konstantinas Murachtinas tikino, kad jų lėktuvas „nė sekundei“ nebuvo įskridęs į Turkijos oro erdvę.