Tokius žodžius R. T. Erdoganas pasakė prie jo rezidencijos Stambule susirinkusiai savo rėmėjų miniai, skandavusiai mirties bausmės grąžinimo šūkius. Europos Sąjungos (ES) pareigūnai perspėjo Turkiją, kad toks žingsnis užkirstų kelią šalies narystei šioje organizacijoje.

Žlugus bandymui surengti karinį perversmą, R. T. Erdoganas ėmėsi susidorojimo su jo rengėjais. Tūkstančiai policijos ir karinių struktūrų pareigūnų ir teisėjų pašalinti iš einamų pareigų arba sulaikyti. Turkijos sąjungininkai Vakaruose išreiškė susirūpinimą ir paragino prezidentą į susidariusią situaciją reaguoti nuosaikiau.

Tačiau savo kalboje, pasakytoje jį palaikantiems žmonėms, Turkijos vadovas pabrėžė, kad šalis yra "demokratinė ir teisinė valstybė". Jis pareiškė esąs pasirengęs sugrąžinti mirties bausmę, jei to reikalautų žmonės ir tokį sprendimą patvirtintų parlamentas. Prezidentas pridūrė, kad negalima nepaisyti tautos norų.

"Argi nėra mirties bausmės Amerikoje, Rusijoje arba Kinijoje? Argi ji nėra taikoma kitose pasaulio valstybėse? Mirties bausmės nėra tik ES valstybėse", - teigė R. T. Erdoganas.

Mirties bausmė Turkijoje panaikinta 2004 m., kaip viena iš sąlygų šaliai siekiant narystės ES.

Kritiką, esą prisidengęs kariniu perversmu jis siekia palaužti opoziciją, R. T. Erdognas pirmadienį pavadino šmeižtu ir pridūrė, kad, jeigu jis būtų buvęs tironas, prezidento rinkimuose už jį nebūtų balsavę 52 proc. rinkėjų.

Mažiausiai 232 žmonės žuvo ir dar 1 400 buvo sužeisti kautynėse maištininkų pajėgoms užblokavus Stambulo tiltus, apsupus Atatiurko tarptautinį oro uostą ir prie parlamento rūmų Ankaroje sustačius tankus.

Karinio perversmo organizavimu Turkijos valdžia apkaltino JAV gyvenantį islamo dvasininką Fethullah Guleną ir neva jo suformuotą "paraleliąją struktūrą", siekusią šalyje perimti valdžią. R. T. Erdoganas pareikalavo F. Guleno ekstradicijos, tačiau JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry pareiškė, kad Turkija turi pateikti "įrodymus, o ne kaltinimus" prieš dvasininką, kuris neigia prisidėjęs prie pučo. Prasidėjus karinio perversmo organizavimu įtariamų pareigūnų valymui, atleista maždaug 9 tūkst. policininkų, sulaikyta 6 tūkst. kariuomenės struktūrų darbuotojų, 3 tūkst. teisėjų laikinai pašalinti iš pareigų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)