Delegacija, kuriai priklausė aukšto rango JAV diplomatas Brettas McGurkas (Bretas Makgerkas), specialusis pasiuntinys koalicijai, kovojančiai su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS) Sirijoje ir Irake, praeitą savaitę susitiko su Kurdų liaudies apsaugos dalinių (YPG) atstovais. Ši stipri sukarinta organizacija kontroliuoja Kobanės miestą, dėl kurio anksčiau vyko įnirtingi susirėmimai su IS.

Šis susitikimas įvyko po to, kai YPG politinis sparnas – Demokratinės sąjungos partija (PYD) nebuvo įtraukta į naujas taikos derybas Ženevoje, kurias organizuoja Jungtinės Tautos. Ankara pagrasino boikotuoti tą procesą, jeigu PYD būtų pakviesta.

„Jis lankosi Kobanėje tuo metu, kai vyksta derybos Ženevoje, ir yra apdovanojamas vadinamojo YPG generolo medaliu?“ – R.T.Erdoganas sakė žurnalistams lėktuve, kuriuo Turkijos vadovas grįžo po kelionės Lotynų Amerikoje ir Senegale.

„Kaip galime (jumis) pasitikėti? – klausė jis. – Ar jūsų partneriai esame mes, ar teroristai Kobanėje?“

Prezidento komentarus sekmadienį išplatino Turkijos žiniasklaida.

Ankara kaltina PYD ir YPG palaikant ryšius su Turkijoje uždrausta Kurdistano darbininkų partija (PKK), kuri jau dešimtmečius kovoja dėl kurdų autonomijos Turkijos pietryčių regione. Tuo tarpu Sirijos opozicija kaltina tuos kovotojus palaikant pernelyg glaudžius ryšius su Damasko režimu.

Tačiau koalicija glaudžiai bendradarbiavo su YPG po to, kai pradėjo aviacijos bombardavimo kampaniją Sirijoje 2014 metų rugsėjį, išplėsdama operacijas prieš „Islamo valstybę“, kurias mėnesiu anksčiau pradėjo Irake.

„Juk pripažįstate, kad PKK yra teroristinė organizacija? Tuomet kodėl neįvardijate PYD ir YPG teroristinėmis organizacijomis?“ – R.T.Erdoganas klausė kalbėdamasis su žurnalistais lėktuve.

Pernai sausį kurdų pajėgos, palaikomos koalicijos aviacijos smūgių, išvijo IS kovotojus iš Kobanės po kelis mėnesius trukusių kautynių.

Ankara baiminasi, kad Sirijoje gali būti įkurtas autonominis kurdų regionas, panašus į jau egzistuojantį Irako šiaurėje, o toks žingsnis dar labiau paskatintų Turkijoje gyvenančių kurdų separatistines ambicijas.

Tiek Turkija, tiek daugelis tarptautinės bendruomenės narių yra įtraukusios PKK į teroristinių organizacijų sąrašus.