Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy, kuris yra vienas iš pagrindinių galimos Turkijos narystės Europos Sąjungoje (ES) priešininkų, spalį buvo pareiškęs Ankarai, kad ši turi pripažinti 1915 metais vykusias žudynes genocidu, kitaip Paryžius šio istorinio fakto neigimą uždraus įstatymu.

R.T. Erdoganas jau anksčiau išsiuntė N. Sarkozy adresuotą laišką, perspėdamas, jog abiejų šalių politiniai ir ekonominiai ryšiai smarkiai nukentėtų, jeigu toks įstatymas būtų priimtas, o šią žinią premjeras pakartojo per šeštadienį vykusią spaudos konferenciją.

„Tie, kurie nori pamatyti genocidą, turėtų atsigręžti ir pažvelgti į savo purviną kruviną praeitį“, - R.T. Erdoganas sakė po derybų su Libijos Laikinosios Nacionalinės Tarybos (LNT) pirmininku Mustafa Abdel Jalilu.

„Jeigu Prancūzijos Nacionalinė Asamblėja nori domėtis istoriją, tegul pasistengia nušviesti, kas vyko Afrikoje, Ruandoje ir Alžyre“, - pastebėjo R. T. Erdoganas, pirmąkart viešai pasisakęs po neseniai atliktos operacijos.

„Tegul patyrinėja, kiek žmonių Prancūzijos kariai nužudė Alžyre; kaip juos žudė ir kokius nežmoniškus metodus jie naudodavo“, - pridūrė jis.

N. Sarkozy partijos parengtą įstatymą ketinama pateikti parlamentui ateinantį ketvirtadienį; jame numatytas įkalinimas iki vienerių metų ir 45 tūkst. eurų bauda už neigimą, jog armėnų žudynės Osmanų imperijoje buvo genocidas.