Atakos Ataturko (Atatiurko) tarptautiniame oro uoste aukų skaičius padidėjo iki 43, nurodė Vidaus reikalų ministerija, dar pridūrusi, kad tarp žuvusiųjų yra 19 užsieniečių, sužeistųjų yra daugiau kaip 200.

Pareigūnai nustatė, kad šie mirtininkai buvo Rusijos, Uzbekistano ir Kirgizijos piliečiai.

Turkija skendi gedule dėl kruviniausio iš kelių šiais metais didžiausią Turkijos miestą sukrėtusių išpuolių.

Policijos pareigūnai ketvirtadienio rytą atliko daugiau nei dešimt reidų Stambule, per kuriuos buvo suimta 13 žmonių, tarp jų keturi užsieniečiai, sakė vidaus reikalų ministras Efkanas Ala.

Per praėjusius metus Turkija patyrė visą virtinę mirtinų išpuolių, dėl kurių yra kaltinami „Islamo valstybės“ kovotojai arba kurdų sukilėliai. Pastarasis išpuolis Ataturko oro uoste surengtas pačioje turistų vasaros sezono pradžioje.

Trečiadienio vakarą E. Ala žurnalistams sakė, kad vyksta „rimtas ir išsamus tyrimas“, siekiant išsiaiškinti šio išpuolio kaltininkus.

„Pirmieji ženklai rodo į „Daesh“, bet dar nebūtinai“, – sakė jis, pavartodamas kitą „Islamo valstybės“ pavadinimą.

CŽA vadovas Johnas Brennanas taip pat sakė, kad šis tarptautinės bendruomenės pasmerkimo sulaukęs išpuolis turėjo džihadistų grupuotei būdingų bruožų.

Šautuvai lagaminuose

Aiškėja detalės, kaip išpuolio vykdytojai atvyko į judriausią Turkijos oro uostą taksi automobiliu, nesirinkdami pradėjo šaudyti į keleivius iš automatinių ginklų ir detonavo savižudžių bombas.

„Teroristams nepavyko praeiti pro įprastinę saugumo sistemą, skenerius ir policijos kontrolę“, – ministras pirmininkas Binali Yildirimas sakė žurnalistams trečiadienį vakare.

„Jie sugrįžo ir pasirodė su koviniais šautuvais, kuriuos jie išsiėmė iš savo lagaminų, ir prasibrovė pro saugumo patikrą tiesiog padrikai šaudydami į žmones, – sakė premjeras. – Vienas jų susisprogdino išorėje, o kiti du pasinaudoję šūvių sukelta panika pateko į vidų ir ten susisprogdino“, – sakė jis.

Pasak vieno prezidentūrai artimo pareigūno, įvykiai klostėsi šiek tiek kitaip: du užpuolikai susisprogdino skirtinguose oro uosto pastato aukštuose, o tada trečiasis pasekė jų pavyzdžiu išorėje.

CCTV rodytuose įrašuose, platinamuose socialiniuose tinkluose, matyti prie įėjimo staiga atsiradęs liepsnos kamuolys, kurio išsigandę keleiviai puolė bėgti kur papuolė.

Kitame vaizdo įraše matyti pastato viduje bėgantis juodai apsirengęs užpuolikas, kuris krenta ant grindų – tikriausiai pakirstas policininko kulkos, ir susisprogdina.

Tarp aukų yra daugiausia Saudo Arabijos piliečių, vienas kinas, vienas tunisietis ir vienas ukrainietis.

92 sužeistieji tebėra ligoninėje, sakė Stambulo gubernatoriaus tarnyba.

Saugumo klaidos?

Valdžia spaudžiama užtikrinti atvykstančius žmones, kad Turkijoje tebėra saugu, kai šaliai gyvybiškai svarbus turizmo verslas dar pernai patyrė stiprų sukrėtimą dėl virtinės mirtinų išpuolių.

Ege Seckinas, firmos IHS analitikas ekonomikos ir šalies rizikos srityje, sako, kad „labiausiai tikėtina, kad išpuolį surengė „Islamo valstybė“, siekdama pakenkti Turkijos ekonomikai, atakuodamas šį oro uostą vasaros pradžioje, kai turizmas pasiekia piką“.

B.Yildirimas sakė, kad Turkija sustiprins „specialiai apmokyto personalo budėjimą“ šalies oro uostuose.

Tuoj po sprogimų jis puolė neigti, kad būta klaidų saugumo užtikrinimo sistemoje, bet daugelis turkų piktinasi, kad nepavyko užbėgti už akių šiam teroro aktui.

„Tai buvo oro uoste, – šaukė vienas žmogus Stambulo lavoninėje, kai sukrėsti žmonės rinkosi pasiimti savo žuvusių artimųjų. – Neatrodo, kad tai įvyko gatvėje“.

Opozicijos laikraštis „Cumhuriyet“ taip pat piktinosi, kad šalies vadovai nesugebėjo prisiimti politinės atsakomybės dėl šio išpuolio.

„Ar kuris nors atsistatydino?“ – klausia laikraštis, primindamas, kad po IS išpuolių Briuselio oro uoste ir metropoliteno stotyje kovo mėnesį atsistatydino trys belgų ministrai.

Turkija yra patyrusi mažiausiai penkias atakas, kurios priskiriamos „Islamo valstybės“ džihadistams; tarp šių atakų yra ir 100 gyvybių Ankaroje pernai spalį nusinešęs sprogimas, mirtingiausias šiuolaikinėje Turkijos istorijoje.

Sausį sprogimas turistų pamėgtame Stambulo rajone pražudė dešimtis vokiečių turistų; kaltė tenka taip pat „Islamo valstybėje“.

Dar po dviejų mėnesių trys izraeliečiai ir vienas Irano pilietis žuvo šio miesto pagrindinėje prekyvietėje Istiklalo gatvėje per kitą ataką, kuri priskiriama džihadistams.