Mojuodamos Turkijos vėliavomis moterys šaukė „Žinoma, taip!“.

Balandžio 16 dieną Turkijos rinkėjai balsuos dėl konstitucijos pataisų, pagal kurias šalis turėtų prezidentinę sistemą, panašią į Prancūzijos ir Jungtinių Valstijų politines sistemas.

R. T. Erdogano valdančioji Teisingumo ir plėtros partija (AKP) vykdo „Taip“ kampaniją ir sako, kad šios pataisos atneš politinį stabilumą.

Šis balsavimas daugelio yra laikomas referendumu dėl paties R.T.Erdogano, nes pagal pasiūlytą planą jis valdžioje galėtų likti iki 2029 metų.

Tačiau oponentai sako, kad suteikus didelius naujus įgaliojimus valstybės vadovui parlamentas taps disfunkcinis ir kad bus įtvirtintas vieno žmogaus modelis.

Vyriausybės šalininkės sekmadienį susirinko 12 500 vietų sporto komplekse „Abdi Ipekci Arena“ už Stambulo senamiesčio sienų. Kampanijos tema: „Taip! Jei moterys yra čia, demokratija yra čia“.

Arenoje pasirodė ir pats R. T. Erdoganas su žmona Emine.

Renginį organizavo provyriausybinė Moterų ir demokratijos asociacija (KADEM), kurios pirmininkės pavaduotoja yra R. T. Erdogano jaunesnioji duktė Sumeyye Erdogan Bayraktar.

„Mūsų šalies išlikimui tai labai svarbus sprendimas“, – sakė AKP šalininkė Ayse Gurcan, kuri į mitingą atvyko iš Erzurumo provincijos Rytų Turkijoje.

„Turime sveikai apsispręsti ir aš manau, kad visi pasakys „Taip“, – pridūrė ji.

Kita moteris, Zehra Ferahtay, sakė, kad pritarimas minimoms konstitucinėms pataisoms suvienytų Turkiją, ypač – po nesėkmingo bandymo liepos mėnesį nušalinti R. T. Erdogano vyriausybę.
„Taip, aš remiu prezidentinę sistemą, ir ypač po liepos 15-osios turime būti vieningesni ... dėl šios šalies“, – sakė ji.

Saliha Mantar, kuri buvo su musulmoniška skara, sakė, kad R. T. Erdoganui 2003 metais tapus premjeru, o 2014 metais – prezidentu, moterims buvo suteikta daugiau teisių.

„Mes, moterys, pažadame visuomet palaikyti savo lyderį“, – sakė ji.

„Pražūtingas moterims“

Tačiau kritikai tvirtina, kad jeigu konstitucinis planas bus patvirtintas, Turkija pasvirs autoritarizmo link ir kad tai nebus įstatymų leidžiamosios, vykdomosios valdžios ir teismo savitarpio priklausomybės principu pagrįsta sistema.

Kitame Stambulo rajone moterys išėjo į gatves su šūkiu „Ne“.

Maždaug 5 tūkst. dalyvių išskleidė transparantus su tokiais užrašais kaip „Dėl mūsų gyvenimo ir mūsų teisių mūsų sprendimas yra „Ne“.

Abu mitingai Stambule buvo surengti prieš kovo 8-ąją minimą Moters dieną.

„Balsas „Taip“ pasirodytų esąs pražūtingas visai šaliai ir moterims, – naujienų agentūrai AFP sakė 23 metų Buse Sogutlu. – Vis tiek toliau eisime į gatves ir priešinsimės.“

Kita protestuotoja, Semra Aslan, prognozavo, kad „Taip“ arba „Ne“ neatneš jokios reikšmingos permainos, tik sustiprins AKP dominavimą.

„Mes jau gyvename nepaprastosios padėties sąlygomis, bet netylėsime“, – sakė ji.

Ankara nepaprastąją padėtį įvedė po nesėkmingo liepos bandymo įvykdyti perversmą.

Kritikai sako, kad šia priemone naudojamasi masiniam vajui prieš R. T. Erdogano oponentus, ne tik prieš įtariamus sąmokslininkus.