Grupės kariškių surengtas bandymas įvykdyti perversmą yra skaudžiausias smūgis 13 metų trunkančiam R.T.Erdogano dominavimui Turkijoje ir prezidentas yra sakęs, jog trūko 15 minučių, kad jis būtų buvęs sąmokslininkų nužudytas ar pagrobtas.

Per tą nesėkmingą praėjusio penktadienio pučą žuvo daugiau kaip 300 žmonių, buvo padaryta didelė žala, ypač – Ankaroje, kur naikintuvų ir kovos sraigtasparnių reidai prieš strateginius taikinius pašiurpino gyventojus ir griuvėsiais pavertė parlamento bei policijos būstinės dalis.

Buvo sulaikyta daugiau kaip 9 tūkst. įtariamųjų, tarp jų – vieni įtakingiausių Turkijos generolų, kurie yra kaltinami vadovavimu sąmokslui.

Iš viso buvo atleista arba sulaikyta maždaug 48 800 valstybės tarnautojų, tarp jų – policininkų ir mokytojų, rodo skaičiai, kuriuos paskelbė dienraštis „Hurriyet“ ir televizija „CNN-Turk“.

Prezidentas antradienį vakare pirmą kartą po sužlugdyto perversmo grįžo į sostinę, o trečiadienį prezidentūroje surengė nacionalinės saugumo tarybos, kurią sudaro aukščiausio rango karininkai bei saugumo ministrai, posėdį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)