Prieš teismą Sindžane stoja maždaug 330 kaltinamųjų, kurie siejami su bandymu nuversti Turkijos prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą per praėjusios liepos perversmą ir kuriems gresia įkalinimo iki gyvos galvos bausmės.

Daugiau nei 240 asmenų, minimų kaltinamajame akte, šiuo metu yra kardomojo kalinimo įstaigose, pranešė naujienų agentūra „Anadolu“.

Įtariamieji, kurių dauguma – iš Polatlio karinės mokyklos Ankaroje, yra kaltinami nužudymu ir pasikėsinimu nužudyti.

Jie taip pat teisiami už bandymą nuversti Turkijos vyriausybę ir parlamentą arba trukdymą šių institucijų darbui.

Byla nagrinėjama Sindžano kalėjime, kuriame sustiprintas saugumas – teritorijoje stovi vandens patranka, o virš komplekso, į jį renkantis teisiamų artimiesiems, skraidė bepilotė skraidyklė.

Teismo salė, kurioje gali sutilpti 1 558 žmonės, buvo sausakimša. Įtariamiesiems duodant parodymus, juos supo saugumo pajėgų kariai.

Liepos 15-osios vakare šimtai žmonių susirinko prie Polatlio karinės bazės, tūkstančiai išėjo į gatves, kad sustabdytų karinį pučą.

„Prireikus, panaudokite ginklus“

Pirmasis kalbėjęs įtariamasis, kadetas Abdulkadiras Kahramanas, sakė teismui, kad pučo naktį kariams vadai pranešė, jog buvo teroro ataka, ir išdalijo jiems šaudmenis.

Kiti įtariamieji kalbėjo panašiai; Arifas Ozanas Demiras sakė, kad vadas pranešė jiems apie esą buvusią ataką ir liepė jiems „būti pasiruošusiems“.

Kai kurie įtariamieji nurodė, kad vienas aukštesnio rango karininkas sakęs, jog reikia būti pasiruošus panaudoti ginklus, pažymi naujienų agentūra „Anadolu“.

Pasak kaltinamojo kadeto Ahmeto Tamuro, leitenantas pulkininkas taip sakė: „išorėje vyksta ataka, mes užtikrinsime žmonių saugumą; jus treniravome šiai dienai; jei reikės, panaudokite ginklus“.

Kadetas dar pridūrė, kad kai kurie civiliai puolė karius, o kiti mėgino užtarti juos.