Žinių apie nukentėjusius Lietuvos piliečius nėra. Ambasada bando susisiekti su atitinkamomis tarnybomis, tačiau kol kas jokia informacija neteikiama.

ES Komisijos atstovybė Ankaroje išplatino pranešimą dėl saugumo priemonių sustiprinimo būtinumo, taip pat dėl rekomendacijos savaitgalį laikytis atokiai nuo viešųjų vietų.

Sprogimai įvyko vienas po kito per kelias minutes netoli Ankaros pagrindinės traukinių stoties 10 val. 4 min. vietos laiku, kai žmonės ten rinkosi į eitynes, organizuojamas šalies viešojo sektoriaus darbuotojų profesinės sąjungos bei kitų pilietinės visuomenės grupių. Per tą demonstraciją ketinta raginti nutraukti atsinaujinusį smurtą tarp kurdų sukilėlių ir Turkijos saugumo pajėgų.

Nelaimės liudininkai sakė naujienų agentūrai AFP matę ant žemės gulinčių lavonų.

Iš pradžių buvo pranešta apie vieną galingą sprogimą, bet netrukus Turkijos žiniasklaidoje pasirodė pranešimų apie vienas po kito nugriaudėjusius du sprogimus.

Pareigūnai tiria versiją, kad tuos sprogimus galėjo sukelti mirtininkas, pažymėjo oficialioji naujienų agentūra „Anadolu“.

Ministrą pirmininką Achmetą Davutohlu apie šį sprogimą informavo sveikatos ministras Mechmetas Miuezinohlu.

„Mes tiriame sprogimą ir nedelsdami pasidalinsime gauta informacija su visuomene“, – sakė Turkijos pareigūnas naujienų agentūrai AFP.

Pasak jo, įtariama, jog tai buvo „teroro aktas“.

Vėliau dieną toje vietoje turėjo įvykti kairiųjų surengtas taikos mitingas, tarp kurio organizatorių yra ir kurdus palaikanti Liaudies demokratijos partija (HDP).

Dabartinis išpuolis įvykdytas artėjant lapkričio 1-ąją rengiamiems rinkimams po neramumų bangos pastaraisiais mėnesiais.

Kovos atsinaujino tarp kovingosios Kurdistano darbininkų partijos (PKK) ir vyriausybės pajėgų, liepą žlugus dvejus metus trukusioms paliauboms.

Per tą laiką žuvo daugiau kaip 140 saugumo pajėgų karių; Ankara tvirtina, kad per negailestingus bombardavimus kurdų kovotojų nukauta daugiau kaip 1700.

Turkijos prezidentas pasmerkė 86 gyvybes nusinešusį išpuolį Ankaroje

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas šeštadienį pasmerkė „bjaurų išpuolį“, kuris sudrebino taikią eiseną šalies sostinėje Ankaroje ir nusinešė 86 gyvybes.

Sprogimų vietoje žuvo 62 žmonės, dar 24 mirė nuvežti į ligoninę, sakė sveikatos ministras Mehmetas Muezzinoglu. Pasak jo, dar 186 žmonės sužeisti.

„Aš griežtai smerkiu šią bjaurią ataką prieš mūsų vienybę ir taiką mūsų šalyje“, – sakoma R. T. Erdogano pareiškime, paskelbtame prezidento tinklalapyje.

Šiuo išpuoliu taikytasi į žmones, kurie rinkosi į eitynes, organizuojamas šalies viešojo sektoriaus darbuotojų profesinės sąjungos bei kitų pilietinės visuomenės grupių.

„Nesvarbu, kokia yra viso to kilmė, tikslas ar vardas, mes esame prieš bet kokią teroro aktų formą ar teroristinę organizaciją. Mūsų visų pareiga būti prieš visa tai kartu“, – nurodė R. T. Erdoganas.

Prezidentas sakė, kad nėra skirtumo tarp „teroro išpuolio“ Ankaroje ir kitų išpuolių prieš turkų karius, policininkus ar civilius.

„Kaip ir kiti teroro aktai, ataka prie Ankaros geležinkelio stoties taikytasi į mūsų vienybę, brolybę ir ateitį“, – pridūrė jis.

„Solidarumas ir ryžtas, kuriuos mes parodysime šio išpuolio akivaizdoje, bus prasmingiausias atsakas į terorą“, – pažymėjo R. T. Erdoganas.

Prezidentas paragino visus „veikti atsakingai“ ir būti „prieš terorą, o ne jo pusėje“.

„Kaltininkai bus rasti artimiausiu laiku ir patraukti teismo atsakomybėn“, – pažadėjo jis.

JAV ambasada Ankaroje nedelsdama pasmerkė šios sprogimus ir parašė socialiniame tinkle „Twitter“: „Visi mes turime būti vieningi prieš terorą“.

Turkijos prokurdiškos partijos lyderis kaltina „mafijinę valstybę“

Turkijos pagrindinės prokurdiškos partijos lyderis šeštadienį apkaltino šalyje veikiančią „mafijinę valstybę“ dėl dvigubo sprogdinimo sostinėje Ankaroje, nusinešusio mažiausiai 86 žmonių gyvybių, kai šio judėjimo nariai rinkosi į taikos eitynes.

„Tapome didžiulių žudynių liudininkais. Įvykdytas nuožmus, barbariškas išpuolis“, – Liaudies demokratinės partijos (HDP) luyderis Selahattinas Demirtasas sakė žurnalistams Ankaroje.

„Susidūrėme su žudikiška valstybe, kuri virto mafija, ir valstybės mentalitetu, kuris veikia kaip žudikas maniakas“, – pridūrė S. Demirtasas.

Mažiausiai 86 žuvo, dar 186 buvo sužeisti, iš pastarųjų 28 būklė sunki, per du sprogimus netoli Ankaros pagrindinės geležinkelio stoties, kur aktyvistai rinkosi į taikos eitynes, organizuotas kairiųjų ir prokurdiškų opozicinių judėjimų.

Vienas naujienų agentūros AFP fotografas matė aukas, gulinčias kraujo klanuose, ir sudraskytų palaikų dalis, išsibarsčiusias ant žemės. Kai kurie palaikai buvo pridengti HDP vėliavomis ir plakatais.

S. Demirtasas sakė, kad ši ataka yra lygiai tokia pati kaip sprogdinimas pietvakariniame Dijarbakyro mieste prieš birželio 7 dieną vykusius rinkimus, taip pat liepą surengtas daug prokurdiškų aktyvistų gyvybių nusinešęs mirtininko sprogdintojo išpuolis Suručo mieste prie sienos su Sirija, dėl kurio buvo apkaltintas džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“.

„Ar gali būti, kad valstybė, turinti tokį stiprų žvalgybos tinklą, neturėtų išankstinės informacijos apie ataką?“ – klausė S. Demirtasas.

„Tai tęsinys po šio pobūdžio atakų Dijarbakyre ir Suruče. Ar įmanoma, kad (valstybė) neturėjo jokios informacijos Suruče, Dijarbakyre? – tęsė jis. – Tokia tironiška vyriausybė niekada nepaliks pėdsako istorijoje. Mes to neleisime.“

Naujausias išpuolis buvo įvykdytas įtemptu metu, Turkijai ruošiantis lapkričio 1 dieną surengti pirmalaikius rinkimus po birželį įvykusio balsavimo, per kurį prezidento Recepo Tayyipo Erdogano valdančioji partija parlamente neteko absoliučios daugumos, o HDP pozicijos smarkiai sustiprėjo.

Per sprogdinimą HDP mitinge Dijarbakyre žuvo keturi žmonės. Mirtininko sprogdintojo ataka Suruče nusinešė 32 kurdų aktyvistų gyvybes, dar apie 100 žmonių buvo sužeisti.

S. Demirtasas sakė, kad jo partija atšaukė visus rinkimų kampanijos renginius.

„Taika mūsų visuomenėje svarbesnė negu rinkimai“, – pabrėžė jis.

ES užsienio politikos vadovė F. Mogherini ragina Turkiją būti vieningą po teroro išpuolio

Po dešimtis žmonių pražudžiusio išpuolio Ankaroje Europos Sąjungos išorės politikos vadovė Federica Mogherini šeštadienį paragino Turkiją laikytis vienybės prieš teroristus ir visas šiai šaliai kylančias grėsmes.

„Turkijos žmonės ir visos politinės jėgos turi laikytis vieningai prieš teroristus ir visus tuos, kurie mėgina destabilizuoti šalį, kuriai kilo daugelis grėsmių“, – sakoma bendrame F. Mogherini ir ES plėtros komisaro Johanneso Hahno pareiškime.

„Mes esame kartu su visais Turkijos žmonėmis, kurie kartu veikia prieš smurtą ir terorizmą, – pažymėjo šiedu ES pareigūnai. – Mūsų partnerystė ir bendradarbiavimas su Turkijos valdžia ir Turkijos visuomene yra kaip niekad stipri visais lygmenimis“.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas taip pat griežtai pasmerkė šią ataką.

„Aš griežtai smerkiu šį teroristų išpuolį Ankaros centre, kur žuvo ir sužeista dešimtys žmonių“, – sakė Briuselyje būstinę turinčio karinio aljanso, kuriam priklauso ir Turkija, vadovas.

„Negali būti jokio pateisinimo tokiai siaubingai atakai prieš žmones, žygiuojančius už taiką“, – pabrėžė jis.

Lietuvos vadovai reiškia užuojautą Turkijai

Lietuvos vadovai šeštadienį pareiškė užuojautą Turkijai, kur sostinėje Ankaroje per sprogimą prie geležinkelio stoties žuvo mažiausiai 30 žmonių.

„Esu sukrėsta žinios apie teroro išpuolį Ankaroje, pareikalavusį dešimčių žmonių gyvybių ir palikusį daugybę sužeistųjų. Šio žiauraus ir nepateisinamo išpuolio vykdytojus vieningai smerkia visa tarptautinė bendruomenė. Savo ir visos Lietuvos žmonių vardu reiškiu nuoširdžią užuojautą aukų artimiesiems ir visiems Turkijos žmonėms. Šiuo sunkiu metu linkiu Jūsų šaliai susitelkimo ir vienybės“, – rašoma prezidentės Dalios Grybauskaitės užuojautoje

Premjeras Algirdas Butkevičius pabrėžė, kad teroristiniai išpuoliai yra beprasmė ir smerktina priemonė tikslams pasiekti.

„Esu sukrėstas dėl beprasmių teroro išpuolių Turkijoje, nusinešusių dešimtis žmonių gyvybių. Lietuvos Vyriausybės vardu reiškiu gilią užuojautą žuvusiųjų šeimoms ir artimiesiems bei linkiu sveikatos ir stiprybės sužeistiesiems,“ – užuojautoje teigė A. Butkevičius.