Pastarosiomis dienomis ES griežtai kritikavo narystės joje siekiančią Turkiją dėl griežtų priemonių, taikomų po nesėkmingo liepos 15-osios bandymo įvykdyti perversmą. Penktadienį Turkija areštavo devynis prokurdiškos Liaudies demokratinės partijos (HDP) parlamentarus, tarp jų – du partijos lyderius.

„Išdėstėme savo nerimą dėl ES pozicijos“, - per televiziją sakė Turkijos ES reikalų ministras Omeras Celikas, iškvietęs visų ES narių ambasadorius į neįprastą susitikimą savo ministerijoje.

„Išgyvename labai trapų ES ir Turkijos santykių periodą ... Nuolatinė opozicija Turkijai nėra teisinga politika“, - pridūrė jis.

O. Celikas taip pat užsipuolė „rasistinius“ balsus Europos Sąjungoje, raginusius dėl Turkijoje taikomų priemonių sustabdyti šalies prisijungimo procesą. Turkija į šį bloką siekia įstoti nuo 7-ojo dešimtmečio.

O. Celikas skundėsi, kad blokas neparodė pakankamo solidarumo su Ankara po liepos 15-osios bandymo nuversti prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą.

„Nepriimtina, kad kai kurie mūsų draugai Europoje pavartoja vieną sakinį, ... kad palaiko mus, o tada pasako devynis kritikos sakinius“, - pridūrė jis.

Turkija dėl bandymo įvykdyti perversmą kaltina JAV gyvenantį turkų dvasininką Fethullah Guleną, kuris esą vadovauja „Fethullah teroro organizacijai“ (FETO). Ankara yra sakiusi, jog Europa nepakankamai stengiasi išduoti jo šalininkus.

F. Gulenas tokius kaltinimus neigia.

O. Celikas taip pat sukritikavo vienam ES ministrui priskiriamus komentarus, kad Turkijoje po sužlugdyto perversmo taikomos priemonės primena nacių metodus.

„Čia trūksta istorinių žinių, - pareiškė O. Celikas. - Dabartinė Turkijos kova iš tikrųjų primena kovą su naciais, šiems iškilus į valdžią. Palyginti su FETO, naciai atrodo kaip pameistriai ar pradinukai.“

Po nesėkmingo perversmo Turkijoje buvo areštuota maždaug 35 tūkst. žmonių, dar dešimtys tūkstančių buvo išmesti iš darbo.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)